Defensieforum.nl

Onrust in de wereld => Conflict gebieden => Europa => Topic gestart door: Ace1 op 11/01/2020 | 20:12 uur

Titel: Onafhankelijkheid Schotland
Bericht door: Ace1 op 11/01/2020 | 20:12 uur
Onafhankelijkheid? 'Schotten kunnen wel willen, maar gaan er niet over'

De Schotse nationalisten konden hun geluk niet op gisteravond. Ze sleepten 48 van de 59 Schotse zetels in de wacht bij de parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. De leider van de Scottish National Party (SNP), Nicola Sturgeon, juichte op een onbewaakt moment met haar vuisten in de lucht.

Gesterkt door de grote steun van de Schotse kiezers riep ze later die nacht dat er een nieuw referendum over de Schotse onafhankelijkheid moet komen. "Boris Johnson heeft dan wel een mandaat om Engeland uit de EU te halen", zei ze tijdens haar overwinningstoespraak, "maar hij heeft dat mandaat duidelijk niet voor Schotland. Wij moeten kunnen beslissen over onze eigen toekomst."

Maar premier Johnson heeft op zijn beurt al meteen laten weten niets in die plannen te zien. In een gesprek met Sturgeon vandaag liet hij haar weten dat ze de referendumuitslag van 2014, waarin een merendeel van de Schotten tegen onafhankelijkheid stemde, moet accepteren.

Herhaling van 2014?
In 2014 stemde 55 procent van de Schotten in een volksraadpleging tegen onafhankelijkheid. Maar sinds die tijd is er veel veranderd. De brexit, bijvoorbeeld.

"Al vanaf het begin af aan wil een meerderheid van de Schotten de EU niet verlaten", zegt Hieke Jippes, oud-correspondent in het Verenigd Koninkrijk. Dat bleek ook duidelijk uit het het brexit-referendum in 2016. 62 procent van de Schotten stemde voor remain, vergeleken met maar 48 procent in het hele VK. De SNP heeft altijd voor remain campagne gevoerd en deed dat ook tijdens de afgelopen stembusgang.

Maar nadat een meerderheid van de Britten voor brexit stemde, gingen in Schotland al gauw stemmen op voor een tweede referendum over onafhankelijkheid. Toch besloot de SNP nog even te wachten. Sturgeon was bijzonder teleurgesteld in 2014 nadat ze met "hart en ziel" had gestreden voor de campagne. Bovendien wilde ze kijken hoe de onderhandelingen tussen Londen en Brussel voor Schotland zouden uitpakken.

"Ze wilde graag een aparte behandeling", vertelt correspondent Tim de Wit. "Vanaf het begin af aan hoopten de Schotten op de zachtst mogelijke brexit, eentje waarbij ze bij voorkeur in de interne markt én in de douane-unie konden blijven."

Maar de deal die Johnson afgelopen herfst uitonderhandelde met Brussel, bevat dat allemaal niet. "Voor de meeste Schotten is het een slechte deal", zegt De Wit. "Ze wilden geen brexit en al helemaal niet deze brexit."

Westminster gaf niet thuis
De afgelopen jaren probeerde de SNP invloed uit te oefenen op de onderhandelingen. Meerdere malen dreigden ze met onafhankelijkheid. Maar uiteindelijk haalde dat dus weinig uit. "Bij de SNP leeft daarom het gevoel dat hoe vaak ze ook bij Westminster aanklopten, ze nog steeds genegeerd worden."

Het feit dat de SNP zo veel stemmen heeft gekregen, laat volgens De Wit wel zien dat veel Schotten het wat dat betreft met leider Surgeon eens zijn. "Een stem op de Schotse nationalisten was bij deze verkiezingen duidelijk een stem tegen Johnson en de brexit."

Tegen Nieuwsuur zegt SNP-parlementariër Chris Law dat "de Schotten een duidelijk mandaat hebben gegeven voor een nieuw referendum om een onafhankelijk land te worden."

Met die gedachte in het achterhoofd, voelt Sturgeon het momentum om de discussie over de onafhankelijkheid weer aan te wakkeren.

"Maar Sturgeon kan wel heel veel willen, ze gaat er niet over", weet Jippes. Uiteindelijk kan alleen het parlement in Westminster bepalen of zo'n referendum georganiseerd mag worden.

Jippes ziet het dan ook niet snel gebeuren dat er weer zo'n referendum komt. "Daarvoor heeft de SNP toch echt de hulp van Londen nodig", zegt ze. "In 2014 konden ze nog een deal sluiten. Maar nu de Conservatieven zo'n ruime meerderheid in het parlement hebben behaald, kan Johnson doen en laten wat hij wil."

Ingewikkeld
Dan houdt Sturgeon nog twee opties over, denkt De Wit. Ze kan proberen een volksraadpleging af te dwingen via de rechter. "Of ze schrijft een illegaal referendum uit, zonder toestemming van Londen." Dat zou een scenario à la Catalonië kunnen betekenen. "Maar op dit moment wijst nog niets erop dat de SNP daar naar neigt", zegt De Wit.

Vooralsnog is het afwachten tot volgende week. Dan komt Sturgeon met een gedetailleerd plan, zo liet ze vandaag weten.

Overigens is het de vraag of een meerderheid van de Schotten nu wel voor onafhankelijkheid zou stemmen. Hoewel de SNP deze verkiezingen 45 procent van de stemmen kreeg, ging de rest naar pro-VK-partijen, schrijft The Scotsman, de Schotse nationale krant.

En ook al komt er een referendum waarin het merendeel van de Schotten stemt voor onafhankelijkheid, dan nog zal het ingewikkeld worden, denkt Jippes. "Tegen die tijd heeft Schotland, samen met de rest van het Verenigd Koninkrijk, al lang en breed de EU verlaten. Dat zou betekenen dat ze weer met Brussel aan de onderhandelingstafel moeten gaan zitten. Deze keer voor toetreding."

Video op onderstaande link.

https://nos.nl/artikel/2314647-onafhankelijkheid-schotten-kunnen-wel-willen-maar-gaan-er-niet-over.html
Titel: Re: Onafhankelijkheid Schotland
Bericht door: Ace1 op 11/01/2020 | 20:13 uur
Schotse premier waarschuwt: Londen kan Schotland niet 'gevangenhouden'

Premier Sturgeon van Schotland waarschuwt de Britse premier Johnson dat hij een eventueel vertrek van Schotland uit het Verenigd Koninkrijk (VK) niet eenzijdig kan tegenhouden. "Als hij denkt dat de zaak is afgedaan met 'nee' zeggen, zal hij erachter komen dat hij er volkomen naast zit", zei Sturgeon bij de BBC.

Sturgeon is de leider van de SNP, de Schots-nationalistische partij die zich verzet tegen de brexit. Nu het vertrek uit de EU met de verkiezingsoverwinning van Johnson onvermijdelijk lijkt, wil de SNP dat de Schotten zich in een referendum over afscheiding kunnen uitspreken.

Johnson en de Conservatieve Partij hebben herhaaldelijk gezegd dat ze zo'n referendum niet zullen toestaan. Bij de verkiezingen van donderdag gingen 48 van de 59 Schotse zetels in het Britse parlement naar de SNP. Sturgeon voelt zich daardoor gesterkt om opnieuw om een referendum te vragen. Dat zou in de tweede helft van volgend jaar moeten plaatsvinden.

"Je kan Schotland niet tegen zijn zin in het VK gevangenhouden", zei ze. Ze benadrukte dat het Verenigd Koninkrijk alleen kan voortbestaan als alle zogeheten constituerende landen (naast Schotland zijn dat Engeland , Wales en Noord-Ierland) daarmee instemmen.

Schotland moet over zijn eigen toekomst kunnen beslissen, zei Sturgeon

https://nos.nl/artikel/2314837-schotse-premier-waarschuwt-londen-kan-schotland-niet-gevangenhouden.html
Titel: Re: Onafhankelijkheid Schotland
Bericht door: Ace1 op 11/01/2020 | 20:17 uur
Komt Schotse onafhankelijkheid dichterbij door uitslag VK?

Een monsterzege voor de Conservatieven en Boris Johnson, een drama voor Labour-leider Jeremy Corbyn en nu echt uitzicht op brexit. Nu al is duidelijk dat de uitslag van de Britse verkiezingen een aantal grote gevolgen heeft.

Nog ongewis maar mogelijk verstrekkend zijn de gevolgen voor Schotland. De Scottish National Party (SNP), die voorstander is van een nieuw referendum over onafhankelijkheid, behaalde een flinke winst en krijgt 48 van de 59 Schotse zetels in het parlement.

"Schotland heeft zich weer uitgesproken voor z'n eigen toekomst", zegt SNP-parlementariër Chris Law tegen Nieuwsuur. "Schotten hebben een duidelijk mandaat gegeven voor een nieuw referendum om een onafhankelijk land te worden."

De Schotse premier, en partijleider van de SNP, Nicola Sturgeon heeft al laten weten aan te zullen sporen op een nieuw referendum, mede om te voorkomen dat het land samen met de rest van het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat. "We worden tegen onze wil uit Europa gescheurd. Johnson heeft geen mandaat ons uit de EU te halen."

'Leg toekomst Schotland in Schotse handen'
Maar de Conservatieven, die een royale meerderheid in het parlement hebben gewonnen, zien een referendum niet zitten. "Zij zullen ons bij elke stap tegenwerken", zegt Law. "Het is de partij die zelfs de oprichting van het Schotse parlement probeerde tegen te houden, waar meer dan twee derde van de Schotten vóór stemde. We verwachten nu niks anders."

Europa- en brexit-deskundige Rem Korteweg van instituut Clingendael deelt die verwachting. "Johnson moet een referendumaanvraag goedkeuren en zal dat in eerste instantie zeker niet doen."

Niet voor niets benadrukt premier Johnson al dat de SNP niet een meerderheid van het aantal Schotse stemmen heeft gehaald. De overwinning van de partij in zetelaantal reflecteert volgens hem niet per se de mening van het volk.

Law ziet dat anders. "We wonnen 80 procent van alle zetels in Schotland. De Conservatieven hebben nog nooit 80 procent van de zetels van het Verenigd Koninkrijk gewonnen. Ze zitten niet in de positie om ons te vertellen hoe onze democratie eruit moet zien. De toekomst van Schotland moet in Schotlands handen zijn."

Maar het probleem blijft dat Johnson dit niet zal laten gebeuren. Bovendien heeft de SNP in het eigen Schotse parlement géén zetelmeerderheid, benadrukt Korteweg. "De roep van de partij om een referendum zal er ook mee te maken hebben dat er in 2021 Schotse verkiezingen zijn. Die moet de SNP winnen om sterker te staan in hun argumentatie voor een onafhankelijkheidsreferendum."

Olie en whisky
Toch zegt Law dat de SNP veel eerder, nog voordat het VK uit de EU stapt, een referendum wil. "Schotland zal altijd partner blijven met de rest van het VK, in wat voor vorm dan ook. Maar wij willen in de EU blijven. Schotten staan positief tegenover de EU. Ik denk niet dat brexit snel voor elkaar is, maar we willen een referendum voordat het zover is."

Maar wat moeten de Schotten zonder goedkeuring vanuit Westminster? "Sturgeon zal niet het Catalaanse model volgen en een illegaal referendum organiseren", zegt Korteweg. "Want de EU zal daar niet mee akkoord gaan en het doel is juist om bij de EU te blijven."

Het is volgens Korteweg ook zeer twijfelachtig of Schotland het wel redt zonder Engeland. "Hun economieën zijn zeer verweven. De Schotse economie draait op olie- en whisky-export. De olieprijs is nog te laag en ze exporteren niet genoeg whisky voor een levensvatbare zelfstandige economie."

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2314640-komt-schotse-onafhankelijkheid-dichterbij-door-uitslag-vk.html
Titel: Re: Onafhankelijkheid Schotland
Bericht door: Ace1 op 11/01/2020 | 20:19 uur
Tienduizenden Schotten lopen mee in onafhankelijkheidsmars

In Glasgow hebben tienduizenden mensen meegelopen in een mars voor Schotse onafhankelijkheid. De betogers willen dat Schotland zich afscheidt van Groot-Brittannië en hopen op een nieuw referendum over de kwestie.

Precieze aantallen van deelnemers zijn er niet, maar de schattingen lopen uiteen van 100.000 tot 300.000 mensen. Een bijeenkomst met sprekers na afloop van de mars werd afgelast vanwege het slechte weer.

Het was de eerste onafhankelijkheidsmars van nog zeker acht geplande demonstraties dit jaar. Volgens de organisatie is 2020 een cruciaal jaar voor de Schotse onafhankelijkheidsbeweging.

Nieuw referendum?
Bij de Britse parlementsverkiezingen vorige maand sleepten de Schotse nationalisten 48 van de 59 Schotse zetels in de wacht. De leider van de Scottish National Party (SNP), Nicola Sturgeon, riep daarop op tot een nieuw referendum over onafhankelijkheid van Groot-Brittannië.

In 2014 stemde 55 procent van de Schotten in een volksraadpleging nog tegen onafhankelijkheid, maar sinds die tijd is er veel veranderd. De brexit was bijvoorbeeld toen nog niet aan de orde. 62 procent van de Schotten stemde in het brexit-referendum voor blijven in de EU.

Of het ook werkelijk komt tot een nieuwe volksraadpleging komt, is nog maar de vraag. De Britse regering heeft eerder al aangegeven er niets in te zien en Sturgeon heeft gezegd dat ze zeker geen onofficieel referendum wil houden, zoals de Catalanen in 2017 deden.

Video op onderstaande link.

https://nos.nl/artikel/2318209-tienduizenden-schotten-lopen-mee-in-onafhankelijkheidsmars.html
Titel: Re: Onafhankelijkheid Schotland
Bericht door: Ace1 op 11/01/2020 | 20:26 uur
Wat ouder nieuws maar het heeft ook betrekking met dit onderwerp

Veerboot Schotland-Eemshaven vaart zeker half jaar later uit

De veerboot tussen het Schotse Rosyth en de Eemshaven gaat zeker een half jaar later varen. De eerste schepen van rederij TEC-Farragon zouden eind oktober varen. De plannen voor een veerdienst tussen Schotland en Nederland zijn tot april uitgesteld.

Ook de simulatie die morgen en woensdag gehouden zou worden in Eemshaven is uitgesteld tot een latere datum. Die simulatie moet duidelijk maken of de schepen in de Eemshaven veilig kunnen aan- en afmeren.

Meer reëel traject
Ron Mulder van Sealane bevestigt het uitstel, al wil hij het zo niet noemen. ,,De planning die we hadden, is zeer ambitieus. We hebben nu een meer reëel traject.

De ziekte van directeur David Kellas van TEC-Farragon speelt ook een rol in het uitstel. ,,Maar'', zegt Mulder, ,,praktische zaken spelen ook mee. Je moet bijvoorbeeld voorzieningen treffen voor douane en Koninklijke Marechaussee. Je kunt niet zomaar twee boten inhuren en die laten varen.''

Heel serieus
Volgens Mulder betekent het afstel geenszins afstel. ,,De trajecten die we zijn ingegaan, ga je niet zomaar in. Dat doe je alleen als je heel serieus bent.''

https://www.dvhn.nl/economie/Veerboot-Schotland-Eemshaven-vaart-zeker-half-jaar-later-uit-24805001.html