Archief > Archief overigen

SREBRENICA Couzy lichtte Voorhoeve niet goed in.

(1/1)

-Peter-:

--- Citaat ---Voormalig generaal Hans Couzy krijgt er in het rapport van de commissie Srebrenica flink van langs. Couzy zou oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve niet goed hebben ingelicht over de risico's voor Dutchbat in BosniŽ. Het rapport 'Missie zonder Vrede' van de parlementaire enquÍtecommissie Srebrenica werd maandag gepresenteerd.

Tijdens de voorbereiding van de uitzending van Nederlandse troepen naar het voormalige JoegoslaviŽ heeft de militaire top onder aanvoering van Couzy gezegd dat de veiligheidsrisico's voor Nederlandse militairen in Srebrenica 'aanvaardbaar' zouden zijn.

De geschiedenis heeft uitgewezen dat dit een misrekening was. De Nederlandse militairen namen deel aan een 'blauwe' vredesmissie in een gebied dat nog steeds werd verscheurd door oorlog. In de zomer van 1995 werd de enclave bij Srebrenica, die door de VN was uitgeroepen tot veilige zone, onder de voet gelopen door de troepen van de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic. Dutchbat beschikte niet over de wapens om deze bestorming af te stoppen.

De enclave viel op 11 juli. In de week die daarop volgde voltrok zich een massaslachting, die sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer op Europese bodem had plaatsgevonden. Naar schatting werden ruim 7.000 moslims door de ServiŽrs vermoord.

Ook na de val van de enclave heeft Couzy zijn minister volgens de commissie niet goed ingelicht. Couzy heeft Voorhoeve onvoldoende op de hoogte gehouden over mogelijke oorlogsmisdaden die gepleegd zouden zijn. De debriefing, waarin militairen werden ondervraagd over eventuele oorlogsmisdaden, zou door een militair verlof van zes weken na terugkomst in Nederland te laat hebben plaatsgevonden. Voorhoeve kon de Kamer wegens een onvolledig debriefingsrapport niet juist inlichten. Volgens de commissie was Couzy te weinig loyaal naar zijn minister en zijn optreden wordt dan ook bestempeld als 'onprofessioneel en verwijtbaar'.

[bron: www.nieuws.nl]
[Copyright 2003, Novum]

--- Einde van citaat ---

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie