Archief > Archief overigen

Mysterieuze zeilboot houdt P-3C Orion van Kustwacht Antillen bezig

(1/1)

-Jeroen-:
Mysterieuze zeilboot houdt P-3C Orion van Kustwacht Antillen bezig
25-01-2003

Een P-3C Orion van de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba (NA&A), heeft vrijdag (24 januari) onderweg naar haar patrioullegebied nabij Sint Maarten, een onbemande zeilboot aangetroffen. De P-3C Orion heeft de gehele dag, met ondersteuning van het reddings- en coordinatiecentrum te Curaçao, gezocht naar eventuele overlevenden.

Om 10.00 uur was de Orion van de Kustwacht NA&A onderweg naar haar patrioullegebied nabij Sint Maarten, toen zij op ongeveer 250 mijl ten noordoosten van Curaçao een half zinkend zeiljacht in het water zag liggen. Bij nader onderzoek bleek het te gaan om een zogenaamde “trimaran” van ongeveer 50 voet. De trimaran dreef stuurloos met nog alleen de fok gehesen.
De P-3C Orion wist, met behulp van het reddings- en coordinatiecentrum van de Kustwacht te Curaçao, enkele koopvaardijschepen naar het zeiljacht te dirigeren. Twee in de buurt zijnde koopvaardijschepen, de Dazhong en de Hadera, wisten het zeilschip van dichtbij te benaderen. Geen van beide koopvaardijschepen heeft overlevenden aangetroffen. Later dirigeerde de P-3C Orion een Amerikaanse helikopter naar het zeiljacht. De reddingsduiker van de Amerikaanse helikopter werd op het zeiljacht gehesen, maar ook deze kon trof geen enkel teken van leven. Wel trof men in de buurt van het zeiljacht enkele zwemvesten aan.

Het is een compleet raadsel waarom dit zeiljacht stuurloos en onbemand op deze positie ronddrijft. Het schip heeft geen kenmerken en de inspectie van de helikopter leverde ook geen merktekens op die leiden naar de identiteit van het zeiljacht. De Kustwacht NA&A heeft middels een melding aan de autoriteiten van de omringende landen verzocht of zij een soortgelijk zeiljacht als vermist hebben geregistreerd.

Na vele uren zoeken in de omgeving van het zeiljacht is de P-3C Orion tegen het begin van de avond naar Curaçao teruggekeerd. De Kustwacht NA&A kan niet meer doen dan de omringende scheepvaart waarschuwen voor het obstakel dat in het water drijft. Ook de omringende kustwachtstations zullen de scheepvaart voor het stuurloze zeiljacht waarschuwen.

bron mindef

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie