Archief > Archief overigen

Verhoogde activiteit waargenomen bij kerncentrale Noord-Korea

(1/1)

Caspar:

--- Citaat ---Amerikaanse inlichtingendiensten hebben de hele maand januari verhoogde activiteit waargenomen bij de Noord-Koreaanse kerncentrale in Yongbyon, die erop zou kunnen wijzen dat het land zich opmaakt om kernwapens te gaan fabriceren. Dat zeiden Amerikaanse functionarissen onder beding van anonimiteit.

Spionagesatellieten hebben vrachtwagens waargenomen die mogelijk lading hebben ingenomen bij een opslagplaats van afgewerkte brandstofstaven. Als alle 8.000 staven die daar liggen worden opgewerkt heeft Noord-Korea voldoende plutonium voor vijf kernbommen. Het is echter niet zeker dat er staven worden geladen en als dat wel gebeurt is nog niet gezegd dat zij worden opgewerkt, aldus de bronnen.

Andere waarnemingen - mensen, rook, sneeuwvrij maken van wegen - wijzen eveneens op verhoogde activiteit in en rond de centrale. Onverwacht komt dit niet: toen Noord-Korea zich op 10 januari terugtrok uit het non-proliferatieverdrag, heeft het aangekondigd de centrale weer in gebruik te zullen nemen. Toch zou verhoogde activiteit een nieuwe escalatie betekenen van het conflict dat in oktober begon. Toen zou Noord-Korea de VS hebben bekend zijn nucleaire programma te hebben hervat.

Witte Huiswoordvoerder Ari Fleischer wilde geen commentaar geven op de berichten, maar waarschuwde Pyongyang voor een volgende provocerende stap die Noord-Korea nog verder zal isoleren van de internationale gemeenschap.

De New York Times zei vrijdag dat analisten van de inlichtingendienst hebben berekend dat Noord-Korea eind maart in staat kan zijn plutonium te maken. En functionaris zei niet te geloven dat het zo snel zal gaan, omdat de centrale eerst weer helemaal opnieuw moet worden opgestart.

Het hoofd van het Internationale Agentschap voor Atoomenergie, Mohamed ElBaradei, is ervan overtuigd dat Noord-Korea binnen een half jaar over een aanzienlijke hoeveelheid plutonium kan beschikken. Hij zei dat er ook activiteit is waargenomen bij de opwerkingsfabriek in Yongbyon en sprak van een ernstig probleem, een zaak van grote zorg voor ons allen.

--- Einde van citaat ---

Bron: www.nieuws.nl

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie