Wederom inzet Nederlandse F-16´s boven Afghanistan

Gestart door Airpower, 10/02/2003 | 20:18 uur

Airpower

#1
Wederom inzet Nederlandse F-16´s boven Afghanistan

10-02-2003

Twee Nederlandse F-16 gevechtsvliegtuigen hebben afgelopen nacht ter ondersteuning van de aanwezige grondstrijdkrachten in Afghanistan bommen afgeworpen in het zuid-oosten van dat land. De vliegtuigen van het zogenoemde EPAF-detachement (European Participating Air Forces) vlogen een escort missie ter bescherming van een Amerikaans konvooi in het zuid-oosten van Afghanistan.

Het konvooi is tijdens het passeren van de Lejay Baghram vallei in een hinderlaag gereden en werd beschoten met zware machine geweren en bestookt met granaten. Nadat de F-16's een aantal lasergeleide bommen (GBU-12) hadden afgeworpen op een doel stopten de beschietingen en sloeg men op de vlucht. Naast de Nederlandse F-16's was ook de hulp van Amerikaanse A-10's ingeroepen, maar deze hebben nadat de F-16's hun bommen hadden afgeworpen geen actie meer hoeven uitvoeren. Het konvooi heeft zijn weg kunnen vervolgen en heeft onder verdere begeleiding vanuit de lucht van een Amerikaanse B-1 bommenwerper veilig zijn doel bereikt.

De toestellen zijn afkomstig van de vliegbasis Leeuwarden en maken deel uit van het 440 militairen sterke Europese detachement van Nederlandse, Noorse en Deense dat sinds 1 oktober 2002 met 18 F-16's vanaf de vliegbasis Manas in Kirgizië deelneemt aan de operatie 'Enduring Freedom'. Zij leveren een belangrijke bijdrage aan de internationale strijd tegen het terrorisme door luchtsteun te leveren aan de in Afghanistan opererende grondtroepen.

De operationele F-16 vluchten vanaf Ganci Air Base, zoals de vliegbasis bij Manas in Kirgizië heet, duren gemiddeld zo'n zeven uur. Tijdens deze missies, waarvan er in totaal al zo'n 450 zijn gevlogen door de Nederlandse, Noorse en Deense F-16's, worden de toestellen verschillende keren in de lucht bijgetankt. De F-16's zijn tijdens hun patrouillevluchten boven Afghanistan al verschillende keren met succes te hulp geroepen om luchtsteun te verlenen aan coalitie-eenheden op de grond.

bron mindef (www.luchtmacht.nl)
Flying isn't dangerous. Crashing is what's dangerous
Milaviapress.com