Opheffing 299-helikopter Squadron

Gestart door Wout, 14/01/2003 | 10:24 uur

Wout

#1
Op de vliegbasis Gilze-Rijen is maandag (13 januari) het 299-Squadron van de luchtmacht opgeheven. Deze eenheid opereert met de Bo-105CB lichte verkenningshelikopter. Het squadron werd opgeheven als gevolg van de bezuinigingen uit het Strategisch Akkoord. De opheffingsceremonie werd bijgewoond door de Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Dick Berlijn. Hij noemde de opheffing pijnlijk en ingrijpend. De helikopters van het squadron worden verkocht.

De opheffing gebeurde met veel symboliek. Ten overstaan van het aangetreden personeel werd de vlag van het squadron overhandigd aan de luchtmachtbevelhebber. Vervolgens vloog een Bo-105CB in formatie met twee AH-64D Apaches. Generaal Berlijn stelde verder in zijn toespraak dat "we ons realiseren dat veranderende omstandigheden soms ingrijpende en pijnlijke beslissingen vereisen waarbij capaciteiten en traditie verloren gaan. Niet doordat deze overbodig waren of niet goed functioneerden maar uitsluitend vanwege het moeten stellen van prioriteiten."



Het 299-Squadron werd in 1956 op de vliegbasis Deelen opgericht als onderdeel van de toenmalige Groep Lichte Vliegtuigen. In de jaren sindsdien werd met verschillende types vliegtuigen gevlogen. Na de L-18C Super Cub volgde de Piper Cub, de Hiller-helikopter en vanaf 1962 de bekende Alouette III. In 1975 kreeg de eenheid de eerste Bo-105CB helikopters. Deze helikopter werd verschillende keren gemoderniseerd. Zo was dit type het eerste van de Nederlandse krijgsmacht dat met zogenoemde Night Vision Goggles werd uitgerust voor het vliegen in het donker. Ook kregen de helikopters lichte bepantsering en zogenoemde flare-dispensers voor de zelfbescherming tegen vanaf de grond gelanceerde raketten. Het 299-Squadron werd met zijn helikopters de afgelopen jaren ingezet bij operaties in Bosniƫ en Kosovo. In eigen land vervulde het squadron een rol bij de beveiliging van munitietransporten en als interim-traumahelikopter. (foto's: Hennie Keeris)