Defensie overwoog inzet duikvaartuig in Golf

Gestart door Dennis123, 26/05/2013 | 21:40 uur

Lex

Met het oprichten van de Defensie Duikschool en het onderbrengen van de duikopleidingen bij de KM is het vaartuig van de Genie, ook wel bekend als RV-50, overgegaan naar de KM. Daar heeft het de naam Soemba gekregen.

Dennis123

#1
Ook hier op het forum hebben we het gehad over mogelijke inzet rond Golf, maar lees net artikel dat dat ook overwogen is.
Artikel komt uit het laatste magazine 'Maritiem Nederland' van mei over de Defensie Duikgroep, wegens copyright kopieer ik alleen de betreffende alinea.
(Jammer want staat mooi artikel in over de Defensie vaten theorie en hoe de JSF dus zorgt voor minder ontwikkeling van Marine, waaronder groepen die vragen om projecten naar voren te halen zoals vervanging mijnenjagers en Rotterdam om geen kennis te verliezen)

Citaat
Internationale inzet Defensie Duikgroep
De Defensie Duikgroep is niet alleen in Nederland actief, maar ook in het buitenland.
Zo voerden ze vorig jaar nog 'ergens in het Midden-Oosten' reparaties uit aan een Nederlandse onderzeeboot.
Dit jaar staat, net als vorig jaar, deelname aan de International Countermeasures Exercise (IMCMEX) op de rol.
Dertig landen zullen daarbij technieken en tactieken trainen om de Perzische Golf en dan vooral de nauwe straat van Hormoes mijnenvrij te houden. Ook boorplatforms en andere maritieme infrastructuur moet worden beschermd tegen aanvallen door een oefenvijand.
De Defensie Duikgroep zal deelnemen met duikteams die onder meer zijn voorzien van REMUS onderwaterrobots.
Het ministerie van Defensie overwoog dit jaar om een van de vijf duikvaartuigen op een liftschip te plaatsen en naar de Golf te transporteren. Maar daarvan werd afgezien.

Nou meende ik altijd dat ze 4 schepen hadden, maar misschien dat een schip van ander krijgsmachtsonderdeel ook tot de Duikgroep hoort? Wie weet meer?
In ieder geval blij te lezen dat ook Defensie in ieder geval al bij hun overwegingen rekening houdt dat het beter kan zijn kleinere schepen te verplaatsen met een liftschip.


Bron: Defensie, duikvaartuigen.