Internationale ontwikkelingen maritiem

Gestart door Parera, 17/04/2018 | 18:32 uur

StrataNL

Citaat van: Master Mack op 17/08/2023 | 19:57 uurIs er geen VLS in container vorm zoals op de TRIFIC ontwerpen dan plaats je twee containers boven de multi mission bay geen gaten in het dek
Veel te hoog, MK41 tenminste. Dan zou je naar MK56 VLS moeten kijken zoals de Denen gebruiken.
-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation

Parera

Citaat van: Master Mack op 17/08/2023 | 19:57 uurIs er geen VLS in container vorm zoals op de TRIFIC ontwerpen dan plaats je twee containers boven de multi mission bay geen gaten in het dek

Dat kan misschien wel, maar ik weet niet hoeveel ruimte er zit tussen de RAS positie (dat die bruikbaar blijft) en de NSM's. Als daar ruimte zit dan moet dat wel passen, maar er zitten ook nog kabels tussen beide masten waardoor het misschien niet mogelijk is op die positie raketten omhoog te schieten.

Master Mack

Is er geen VLS in container vorm zoals op de TRIFIC ontwerpen dan plaats je twee containers boven de multi mission bay geen gaten in het dek

Parera

Saab Starts Production Of Finnish Navy's Composite Masts
On Tuesday, 15 August, a composite cutting ceremony was held at Saab's site in Karlskrona for the first of four masts for the Finnish Navy's new ships.

https://www.navalnews.com/naval-news/2023/08/saab-starts-production-of-finnish-navys-composite-masts/



Parera

#2307
Citaat van: Master Mack op 17/08/2023 | 12:53 uurIk vind ons ASWF het mooiste ontwerp waar we het nu nog wel afleggen in VLS cellen. Overige is makkelijk bij te plaatsen in de midscheeps.

Een kleine kanttekening bij de Poolse ontwerpen, net als de bouw van 3 schepen moet ik nog maar zien of het volledige pakket aan bewapening geplaatst gaat worden.

De korvetten die ik eerder noemde zouden ook uitgerust worden met:
- 1x 76 mm kanon SR
- 1x 8 cells Mk41 VLS (32x ESSM)
- 1x RAM CIWS
- 1x ASW mortier
- 2x 3 Torpedo buizen (MU90)

En wat men uiteindelijk geplaatst heeft is
- 1x 76 mm kanon SR
- 2x 30 mm kanon Marlin

Daarnaast hebben ze nog 4 Poolse 12,7 mm MG's en Poolse MANPADS aan boord.

Deze nieuwe fregatten moeten worden uitgerust met:
- 1x 76 mm kanon SR
- 2x 35 mm kanon (PIT Radwar)
- 2x 12,7 mm RCWS
- 4x 8 cells Mk41 VLS (32 cells -> 128x CAMM
- 2x 4 RBS-15 ASuW raketten + 2x4 optioneel te plaatsen
- 2x 3 Torpedobuizen (onbekend type)

En over het makkelijk midscheeps bij te plaatsen van VLS cellen op het ASWF ben ik nog niet zo overtuigd. In theorie zou het heel goed kunnen maar dan verlies je niet alleen je enige mulitmission bay maar ook bij de RAS posities heb ik mijn twijfels of dat zo simpel te plaatsen is. Het aantal NSM's is wel relatief simpel uit te breiden als je niet te dicht bij die RAS posities uitkomt. Ik weet inmiddels dat het ontwerp weinig tot geen ruimte bied voor extra VLS cellen, helaas. Maar als we kijken naar ASWF dan zouden met het halve VLS vol met ESSM en de rest met een andere grotere raket + de RAM we nog beschikken over een veel groter aantal luchtdoel-raketten t.o.v. de huidige M-fregatten.

ASWF
8 x 4 cells -> 32 ESSM
1x RAM -> 21 raketten

MFF
16x NSSM


Master Mack

Ik vind ons ASWF het mooiste ontwerp waar we het nu nog wel afleggen in VLS cellen. Overige is makkelijk bij te plaatsen in de midscheeps.

Parera

#2305
Citaat van: Huzaar1 op 17/08/2023 | 07:50 uurEh..dit ding lijkt vrijwel een identieke kopie van het NL te bouwen fregat.

Misschien toch even langs bij Hans Anders? :angel:

Als je nu had gezegd het lijkt een kopie van de Britse Type 31 fregatten dan had ik je gelijk gegeven want dat is ook de basis van het ontwerp en ook de Deense Iver Huitfeldt klasse. Maar ze lijken totaal niet op de ASWF's hoor. Maar misschien is dit een vergelijking die sommige mensen ook hebben bij het zien van een CV90 dan is dat vaak ook een tank want het lijkt er zo op.

Het enigste dat overeenkomt met NL schepen zijn de sensoren, deze zijn afkomstig van Thales Nederland. Men heeft gekozen voor export varianten van de NS-50 (NS-58) en SM-400 (SM-410), STIR 1.2 FCR's & 2 Thales Frankrijk IFF systemen.

ASWF NL/BE


Miecznik POL


Type 31 UK

Huzaar1

Citaat van: Parera op 17/08/2023 | 03:07 uurPoland Starts Construction On New Miecznik Frigate







Eh..dit ding lijkt vrijwel een identieke kopie van het NL te bouwen fregat.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Parera

#2303
Poland Starts Construction On New Miecznik Frigate

A first steel cutting ceremony took place today at the PGZ Naval Shipyard in Gdynia, Poland, marking the start of construction of the first new frigate for the Polish Navy (Marynarka Wojenna) as part of the Miecznik program.




https://www.navalnews.com/naval-news/2023/08/poland-starts-construction-on-new-miecznik-frigate/

Er zouden 3 fregatten op het programma staan, maar eerst maar eens zien of ze schip nummer 1 op schema geleverd gaan krijgen en het niet afloopt zoals het vorige korvetten project van de Polen. Van deze Gawron klasse had men er 7 besteld bij het Duitse Thyssen Krupp Marine Systems maar uiteindelijk is er slechts 1 in gebruik genomen en dan ook nog in sterk verminderde uitrusting waardoor het eigenlijk een OPV geworden is. Ook heeft de bouw ruim 18 jaar in beslag genomen waarbij in 2001 de kiel gelegd werd van het schip, de te waterlating in 2015 plaatsvond en het schip pas in 2019 in dienst genomen is.

Harald


Parera

NVL Group Lays Keel Of First Type 707 Oiler For German Navy

On August 08, 2023, NVL Group announced the keel-laying ceremony for the first 707-class replenishment oiler in Rostock NEPTUN WERFT.



https://www.navalnews.com/naval-news/2023/08/nvl-group-lays-keel-of-first-type-707-oiler-for-german-navy/

silvester herc

https://www.navylookout.com/royal-navy-lpd-capability-gapped-as-hms-albion-bows-out-before-hms-bulwark-is-available/
Een citaat van het artikel
Her recent 4-month trip is typical of how this versatile platform can be used, having covered 45,000 miles and visited Norway, Sweden, and Estonia and operated with forces from all of these nations. Albion was the first RN vessel to visit Finland after its accession to NATO and welcomed more than 1,000 people onboard during her time in Helsinki. She also visited the Netherlands to celebrate 50 years of the UK-NL amphibious warfare cooperation and was open to the public at Den Helder Navy Days. While hosting the First Sea Lord and Defence Ministers on board it was announced the two nations will cooperate together on future amphibious warship development.

Harald

https://marineschepen.nl/nieuws/Roemenie-zet-streep-door-Franse-winst-korvetten-100823.html

Roemenië zet streep door Franse winst korvetten, Damen niet automatisch winnaar

Vier jaar nadat het Roemeense Ministerie van Defensie de Franse werf Naval Group als winnaar van het korvettenprogramma aanwees, heeft Roemenië de aanbesteding ter waarde van 1,6 miljard euro geannuleerd. Dat maakte de Roemeense Defensie eerder deze week bekend. Damen eindigde in 2019 op de tweede plaats, maar krijgt de opdracht niet.

Parera

#2298
Citaat van: Huzaar1 op 10/08/2023 | 13:59 uurDe Russen zitten daar toch ook met grote subs?

Dat klopt, de Russische zwarte zee vloot heeft 7 Kilo klasse onderzeeboten op papier maar dat betekend niet dat het de beste keuze is. Ondanks de diepte van de zee (ruim 2 km diep) is het slechts een plas van 1000 km vogelvlucht breed.

De Roemeense marine heeft sinds 1985 1 onderzeeboot in dienst gekocht van de USSR (Kilo klasse) en deze is sinds 1996 in reserve geplaatst. Op dat moment was de boot al toe aan een upgrade (o.a. de batterijen waren versleten). Er zijn veel plannen geweest om de boot te moderniseren maar dit is er tot op heden nooit van gekomen. In het begin waren er ook plannen voor 2 extra boten, maar hiervoor was geen budget.

Daarom denk ik dat voor Roemenië een 3 of 4 tal kustonderzeeboten een goede keuze kan zijn. Ik pak even als voorbeeld het succesvolle Duitse export model Type 214 (in gebruik bij o.a. Grieken, Turken en Portugezen):

Met een tonnage van +/- 2000 ton en slechts 27 a 35  koppige bemanning (Kilo klasse 54 koppen), daarnaast ruim voldoende capaciteit om de hele zwarte zee te doorkruisen onder water. Ook qua bewapening is de Type 214 een prima boot, met haar 8 torpedobuizen + 16 reserve torpedo's/raketten. Van de 8 buizen zijn er 4 geschikt voor het afvuren van raketten waaronder de Harpoon.

Ook de Zuid-Koreaanse marine heeft Kilo klasse boten overwogen, maar is toen uiteindelijk gegaan voor de Type 214 klasse.

Huzaar1

Citaat van: Parera op 10/08/2023 | 12:09 uurNee subs met VLS zijn veel te groot voor daar, naar mijn idee zijn kustwater boten veel geschikter. Mogelijk uitgerust met torpedobuis gelanceerde kruisraketten zijn natuurlijk wel mogelijk.

De Russen zitten daar toch ook met grote subs?
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"