De Eurozone en haar problemen

Gestart door KapiteinRob, 02/05/2010 | 22:09 uur

Lex

Duitsland komt terug op belofte na Russische invasie van Oekra?ne om 2% van BBP aan defensie uit te geven


Germany backtracks on defense spending promises made after Ukraine invasion

Zie: https://www.politico.eu/article/germany-backtracks-on-defense-spending-promise-warns-about-delays-ukraine-war/?utm_source=Twitter&utm_medium=social

Ace1

Eurocommissaris: meer schulden toestaan bij investeringen in defensie en klimaat

Brussel wil stevig inzetten op schuldverlaging bij aangescherpte Europese begrotingsregels. Eurocommissaris Thierry Breton vindt dat daarbij wel rekening gehouden moet worden met lidstaten die een hoge schuld hebben maar minder CO₂-uitstoot en een beter leger dan bijvoorbeeld het 'zuinige' Duitsland.

In het kort

De Europese Commissie werkt hard aan vernieuwing van de EU-begrotingsregels.

Haar eerste voorzet, met meer flexibiliteit bij nationale schuldreductie, komt woensdag.

Landen die hun klimaatbeleid en defensie op orde hebben, moeten daarbij worden beloond.

Eurocommissaris Breton wil deze lidstaten minder streng aanspreken op hun hoge schulden.

De Europese Commissie moet niet louter met de beschuldigende vinger wijzen naar EU-landen met hoge staatsschulden, maar voortaan ook hun onderliggende prestaties op het gebied van defensie-investeringen en CO₂-reductie meewegen. Zo hebben Berlijn en Den Haag de overheidsfinanci?n doorgaans op orde, maar dat is ten koste gegaan van de kwaliteit van hun krijgsmacht. Ook stoten Duitsland en Nederland relatief veel broeikaskassen uit.

Hiervan heeft de hele EU te lijden, zegt de Franse Eurocommissaris Thierry Breton (interne markt) tegen het FD. Volgens hem geldt hetzelfde voor andere 'zogenaamd zuinige' EU-landen. 'Als Europese landen zich hadden gehouden aan de Navo-norm om 2% van het bruto binnenlands product uit te geven aan defensie, was hier in de afgelopen twintig jaar ?1300 mrd extra naartoe gegaan. Dat was gezien de oorlog in Oekra?ne wel handig geweest. Van het investeringsgat komt 54% voor rekening van Duitsland, Nederland, Oostenrijk, Zweden en Denemarken.'

Aangepaste begrotingsregels
Woensdag presenteert de Europese Commissie haar voorzet voor aanpassing van de Europese begrotingsregels. Onlangs meldde het FD dat Brussel stevig wil inzetten op schuldverlaging. Het idee is dat eurolanden met torenhoge staatsschulden, zoals Griekenland en Itali?, straks zelf een plan in Brussel indienen hoe zij binnen vier tot uiterlijk zeven jaar hun schuld verminderen naar acceptabelere proporties door middel van hervormingen en bezuinigingen. Lidstaten die hun eigen plan niet naleven, stromen voortaan vrijwel 'automatisch' door naar de Brusselse straf- en boeteprocedure.

Samenstellers van dit gevoelige plan zijn de voor economie verantwoordelijke Eurocommissarissen Valdis Dombrovskis en Paolo Gentiloni. De Let is net als veel Noord-Europese politici voorstander van begrotingsdiscipline, terwijl de Italiaanse Gentiloni graag namens Zuid-Europa voor nut van zinnige investeringen bepleit. Ook de EU-landen, die de nieuwe begrotingsregels uiteindelijk moeten goedkeuren, zijn verdeeld.

Balans tussen schuldreductie en groene groei
Breton staat achter Gentiloni's visie. Hij prijst diens idee om het begrip 'European common goods', oftewel zaken van algemeen Europees belang, te introduceren. Investeringen in zulke zaken, als de klimaataanpak of defensie, moeten volgens Gentiloni en Breton meewegen bij het tempo van hun schuldreductie. Breton spreekt van het zoeken naar de juiste 'balans' tussen een houdbare staatsschuld en 'weerbaarheid en duurzame groei' in de Europese Unie.

Breton vindt dat de extra coulance ook moet gelden voor landen als Frankrijk en Griekenland, die in het verleden al veel geld hebben gestoken in hun krijgsmacht. Anders hebben volgens hem landen die nu pas serieus geld uittrekken voor hun leger wel profijt van de soepele regels, en lidstaten die zich altijd braaf hebben gehouden aan de norm van het Navo-bondgenootschap van 2%, niet. Volgens de Fransman bestaan er 'geen goeien en slechten' in de EU en moet iedereen 'eerlijker' naar het totaalplaatje achter elkaars overheidsfinanci?n kijken.

Uitzonderingsregel
Het voorstel van Gentiloni en Breton om CO₂-reductie en defensie mee te nemen in begrotingsafspraken, lijkt een alternatief voor de eerder door onder meer Frankrijk geopperde 'groene gouden regel'. Die behelst dat investeringen in klimaataanpak niet meer meetellen bij de berekening van de hoogte van de staatsschuld. Landen met hoge schulden kunnen zodoende niet worden gedwongen te bezuinigen op bijvoorbeeld duurzame energieprojecten.

Nederland is tegen de 'groene gouden regel' vanwege het risico op creatief boekhouden. Landen kunnen volgens Den Haag dan allerlei projecten duurzaam verklaren, terwijl ze dat niet zijn. Naar verluidt heeft ook de Commissie de druk van Parijs en Rome weerstaan om aan haar voorzet de groene gouden regel toe te voegen.

EU-leningen
Recent hebben Breton en Gentiloni ook gepleit voor een nieuwe gang naar de kapitaalmarkten voor gezamenlijke Europese leningen. De Europese Commissie kan de bedragen volgens hen vervolgens gunstig doorlenen aan de lidstaten, naar analogie van het Sure-programma uit 2020 ter waarde van ?100 mrd voor de financiering van gedeeltelijke werkloosheidsuitkeringen.

Net als tijdens de coronacrisis moeten EU-landen nu ook weer hun burgers en bedrijven steunen vanwege de energiecrisis, zegt Breton. Duitsland en Nederland kunnen vanwege hun relatief gezonde schatkist relatief goedkoop lenen, maar andere lidstaten niet. Breton vreest dat de EU-landen economisch verder uit elkaar groeien, en dat de EU verder achterop raakt bij andere delen van de wereld waar de energiekosten lager zijn. 'Om te voorkomen dat de staal, chemie en aluminiumindustrie failliet gaan of naar de Verenigde Staten verhuizen, moeten we nu snel nieuwe leeninstrumenten hebben.'

https://fd.nl/economie/1457112/eurocommissaris-wil-coulante-schuldenaanpak-bij-investeringen-in-defensie-en-klimaat-uhk2cawqo6Zv

Ros

Een voorstel die het niet gaat halen, vrees ik.

Enforcer

Citaat van: A.J. op 03/05/2022 | 21:43 uur
Never waste a good crisis!

Ja, en dan vooral de lidstaten met een mening die niet in je kraam te pas komt het vetorecht afpakken of niet?

Nu Orban herkozen is helpt Hongarije in die argumentatie... :silent:

A.J.

Citaat van: Lex op 03/05/2022 | 21:22 uur
Europese integratie is het beste middel'

Italiaanse premier Draghi wil EU verbouwen

Never waste a good crisis!

Citaat
Vetorecht

De Italiaanse premier wil net als Nederland en Spanje af van het vetorecht van lidstaten bij bepaalde stemmingen

Ja, en dan vooral de lidstaten met een mening die niet in je kraam te pas komt het vetorecht afpakken of niet?

Lex

Europese integratie is het beste middel'

Italiaanse premier Draghi wil EU verbouwen

STRAATSBURG - De Italiaanse premier Mario Draghi breekt een lans voor een verbouwing van de Europese Unie met een pleidooi voor 'pragmatisch federalisme'. ,,Als hiervoor een proces moet worden gestart om de EU-verdragen te wijzigen, moeten we het omarmen."

Tijdens een toespraak in het Europees Parlement in Straatsburg grijpt Draghi de pandemie en oorlog in Oekraïne aan om te pleiten voor hervormingen op het gebied van economie, energie en veiligheid. ,,De Europese instellingen die in de afgelopen decennia door onze voorgangers zijn opgericht, hebben de Europese burgers goed gediend, maar zijn niet toereikend voor de huidige realiteit", stelt de voormalig bankier. ,,Europese integratie is het beste middel voor toekomstige uitdagingen."

Vetorecht
De Italiaanse premier wil net als Nederland en Spanje af van het vetorecht van lidstaten bij bepaalde stemmingen en bewierookt snelle toetreding van Balkanlanden. Volgens Draghi moeten lidstaten nieuwe defensie-investeringen veel beter coördineren om te zorgen dat strijdkrachten beter kunnen samenwerken. ,,Het is nu inefficiënt en dat vormt een obstakel voor Europese defensie."

De roep om een wijziging van EU-verdragen – in deze overeenkomst regelt het landenblok waar de EU over gaat en hoe alles is georganiseerd – klinkt steeds luider. Deze week oppert de Oostenrijkse minister Alexander Schallenberg (Buitenlandse Zaken) een 'grote verdragswijziging'. Hij wil het daarmee makkelijker maken voor Oekraïne om lid te worden.

Hervorming
Deze boodschappen komen niet zomaar uit de lucht vallen. Afgelopen weekend eindigde de Conferentie over de Toekomst van Europa. Het eindresultaat van deze burgerconsultatie stuurt aan op een hervorming. Dat kan op enthousiasme rekenen van het Europees Parlement. Ook Duitsland steunt het en droomt van 'verdere federalisering van Europa'. Maandag worden de aanbevelingen van de conferentie officieel overhandigd aan EU-kopstukken in Straatsburg. De ogen zijn vooral gericht op de aanwezige pro-Europese Franse president Emmanuel Macron. Geeft hij op 'Europadag' het startschot voor een conventie over een verdragswijziging?

Telegraaf, 03-5-2022, 17:29

Mourning

Citaat van: Enforcer op 16/03/2022 | 16:24 uur
Ja, copy paste NL

Absoluut. Wat mij met Nederland zorgen baart is dat als je goed luistert alweer wat op de rem wordt gestapt door "Den Haag" v.w.b. extra geld bovenop het al begrote budget EN waar het geld uiteindelijk aan uit wordt gegeven als ik het laatste schrijven van het Ministerie lees. Ik lees veel te veel het woord "specialisatie" en dat we vooral moeten inzetten op waar we "goed" in zijn. Dat zie ik i.i.g. als een directe bedreiging van de verbetering van de stoot/vuur/slagkracht van de krijgsmacht (en dan m.n. de KL) en niets in dat schrijven neemt mijn zorgen daarover weg. Het lijkt wel alsof men door betere vulling van de bestaande eenheden de stoot/vuur/slagkracht wil verbeteren, maar dat verandert niets aan dat we vrijwel geen artillerie, MBT's, SHORAD, drones, etc. hebben.

Zou goed zijn als de NATO hier weer eens een rapportage of zo naar buiten zou gooien wat Nederland volgens hen vooral moet doen i.p.v. dat we bijv. gaan "specialiseren" op Cyber, medische eenheden, missile-defence en special forces (om maar wat te noemen).
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

Enforcer


A.J.

Citaat van: Mourning op 15/03/2022 | 17:48 uur
Blablabla... mevrouw Högl 'commissaris strijdkrachten'... U BENT TE LAAT!!! Dit had u  en/of uw voorgangers veel harder en duidelijker al jaren eerder moeten laten weten en ook kunnen weten. Er verschijnen in Duitsland al jaren alarmerend slechte rapporten over de inzetbaarheid van eenheden en materieel.

Klinkt bekend...  ;D

Mourning

Citaat van: Lex op 15/03/2022 | 17:16 uur
Duits parlement slaat alarm over slechte staat leger

BERLIJN
De 'commissaris strijdkrachten' van de Duitse Bondsdag, Eva Högl, heeft alarm geslagen over de beroerde staat van het leger. Van al het grotere materieel is volgens Högl nauwelijks de helft inzetbaar en ze noemt dit onacceptabel. "Indien noodzakelijk riskeren onze militairen hun leven en daarom moeten ze beschikken over het beste en meest adequate materieel."

Maar ook de onderkomens laten veel te wensen over. Högl zei dat ze in haar gesprekken met leden van de strijdkrachten nergens níet is geconfronteerd met tekorten of mankementen. Bovendien bereiken de vermogens van het personeel volgens de parlementair commissaris hun grenzen. Dat komt niet door de omvang van de Bundeswehr, waar meer dan 183.500 militairen werken, maar door steeds omvangrijkere taken en de buitengewone missies zoals die bijvoorbeeld voor de evacuaties uit Afghanistan.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz maakte onlangs een eenmalige investering van 100 miljard euro in defensie bekend. Het defensiebudget wordt ook structureel verhoogd.

ANP, 15-03-2022, 12:52

Blablabla... mevrouw Högl 'commissaris strijdkrachten'... U BENT TE LAAT!!! Dit had u  en/of uw voorgangers veel harder en duidelijker al jaren eerder moeten laten weten en ook kunnen weten. Er verschijnen in Duitsland al jaren alarmerend slechte rapporten over de inzetbaarheid van eenheden en materieel.

"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

Lex

Duits parlement slaat alarm over slechte staat leger

BERLIJN
De 'commissaris strijdkrachten' van de Duitse Bondsdag, Eva Högl, heeft alarm geslagen over de beroerde staat van het leger. Van al het grotere materieel is volgens Högl nauwelijks de helft inzetbaar en ze noemt dit onacceptabel. "Indien noodzakelijk riskeren onze militairen hun leven en daarom moeten ze beschikken over het beste en meest adequate materieel."

Maar ook de onderkomens laten veel te wensen over. Högl zei dat ze in haar gesprekken met leden van de strijdkrachten nergens níet is geconfronteerd met tekorten of mankementen. Bovendien bereiken de vermogens van het personeel volgens de parlementair commissaris hun grenzen. Dat komt niet door de omvang van de Bundeswehr, waar meer dan 183.500 militairen werken, maar door steeds omvangrijkere taken en de buitengewone missies zoals die bijvoorbeeld voor de evacuaties uit Afghanistan.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz maakte onlangs een eenmalige investering van 100 miljard euro in defensie bekend. Het defensiebudget wordt ook structureel verhoogd.

ANP, 15-03-2022, 12:52

A.J.

Hoekstra: EU nauwelijks in staat om continent te verdedigen

Europa is volgens buitenlandminister Wopke Hoekstra 'nauwelijks in staat om het continent te verdedigen', nu een Russische inval in Oekraïne dreigt. De minister doet de uitspraak in de talkshow Beau 'haast met schaamte'. Volgens de kersverse minister heeft de Europese Unie 'in geopolitieke zin' nog veel werk te verzetten.

Ook de voortdurende afhankelijkheid van Russisch gas vindt Hoekstra 'slecht te verkopen'. Daaraan heeft Europa de afgelopen tien jaar te weinig gedaan, vindt hij. ,,Daar moet je eerlijk over zijn. Daar hebben we te veel tijd aan verspild."

Mocht Rusland binnenvallen in Oekraïne en vervolgens te maken krijgen met sancties, dan is het denkbaar dat het land de gaskraan voor Europa dichtdraait. De EU moet daarop voorbereid zijn. Als het zover komt, hoopt Hoekstra op hulp van bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Hij relativeert wel dat dit pas na een aantal 'als-dan-scenario's' aan de orde is.

Afgelopen maandag heeft Hoekstra naar eigen zeggen wel goed overleg gehad met collega's in Brussel hoe de EU moet reageren, mocht Rusland Oekraïne binnenvallen. Er is onder meer gesproken over een 'buitengewoon stevig' sanctiepakket in het geval het tot een invasie komt. Hoekstra hoopt dat het conflict diplomatiek opgelost kan worden. ,,Maar je moet klip en klaar zijn: als de agressie doorgaat, dan zal dat forse gevolgen hebben."

AD

Al bijna 30 jaar lang niet aan de NATO afspraak voldoen heeft er natuurlijk niks mee te maken...


Ace1

Ingenieurs willen diploma inleveren als Timmermans eredoctoraat krijgt: 'Schande voor wetenschap'

Afgestudeerde ingenieurs leveren uit protest hun diploma in als de TU Delft volgende maand een eredoctoraat uitreikt aan 'klimaatpaus' Frans Timmermans. Samen met nog eens bijna 5000 ondertekenaars van de petitie 'Geen eredoctoraat voor Frans Timmermans van TU-Delft' verzetten ze zich tegen de eervolle benoeming van de politicus. ,,Dit is het einde van de wetenschap."

PvdA'er Frans Timmermans, de vicevoorzitter van de Europese Commissie krijgt over twee weken een eredoctoraat uitgereikt van de TU Delft. De universiteit wil Timmermans onderscheiden vanwege zijn sociaal-maatschappelijke prestaties rondom de energietransitie. Maar dat de TU juist hém eredoctor wil maken, is een schande voor de wetenschap, vinden meerdere afgestudeerde TU'ers. ,,Het kan niet zo zijn dat de TU Delft een eredoctoraat verstrekt aan iemand die onzin uitkraamt over de energietransitie", zegt oud-TU'er Jan Asselbergs.

Zo'n dertig alumni (afgestudeerden) van de universiteit schreven rector magnificus Tim van der Hagen de afgelopen weken brieven om hem op andere gedachten te brengen. 'Timmermans is geen wetenschapper, hij is een geslepen politicus', pende de afgestudeerde TU'er Egbert de Beyer op. 'Mocht u Frans Timmermans daadwerkelijk een eredoctoraat geven, zal ik uit protest afstand doen van mijn diploma en u vragen mij van uw lijst van afgestudeerde ingenieurs te schrappen.'

Grote inzet
Alle briefschrijvers hebben antwoord gekregen, meldt een woordvoerder van de TU. ,,We leggen mensen dan uit dat het gaat om een eredoctoraat vanwege sociaal-maatschappelijke prestaties en dus niet om een wetenschappelijk eredoctoraat", geeft de TU aan.

,,Met dit sociaal-maatschappelijke eredoctoraat wil het College voor Promoties, met daarin alle decanen, de heer Timmermans onderscheiden voor zijn grote inzet in het maatschappelijke veld om de klimaatproblematiek op de agenda te zetten", vertelt rector Van der Hagen, ,,en overheden, bedrijfsleven en instellingen in Nederland, Europa en in de wereld in beweging te krijgen om noodzakelijke actie te ondernemen."

,,Het is vreselijk", vindt De Beyer. ,,Een eredoctoraat moet je als universiteit niet willen uitreiken aan een politicus die nog volop invloed heeft. Ik kan dit niet anders zien dan als een linkse truc om geld binnen te halen van Europa." Daarnaast twijfelt De Beyer sterk aan de 'populistische uitspraken met betrekking tot CO2 die Timmermans al vaker in het openbaar heeft gedaan. ,,Hij vindt dat een CO2-loze samenleving moet worden gerealiseerd met overal maar windmolens en zonnepanelen. Juist een technische universiteit als de TU Delft weet heel goed dat zo'n beleid theoretisch, technisch en wetenschappelijk gezien onzinnig is."

Eredoctor
De Beyer vindt dat de TU meer ruimte moet bieden aan twijfel en kritisch denken met betrekking tot de klimaatcrisis en niet mee moet gaan in de 'CO2-hype'. ,,De basis van de wetenschap is juist om kritisch na te denken over theorieën en deze waar dat kan te weerleggen", legt hij uit. De Beyer is overigens niet de enige die zijn ingenieursdiploma inlevert als de TU Timmermans eredoctor maakt.   

Ook Jan Asselbergs is fel gekant tegen de benoeming en bereid om zijn titel op te geven. Hij begon eind november een petitie die inmiddels al door bijna 5000 mensen is ondertekend. ,,Er heerst onder alumni al een poosje onvrede over de weg die de TU Delft inslaat met betrekking tot klimaatproblematiek. Deze benoeming was een goed moment om dat ook aan de buitenwereld te laten zien. Dit is een schande voor de universiteit als kennisinstituut."

Een klimaat-ontkenner, zo wil hij absoluut niet genoemd worden. Zelf is Asselbergs voorstander van kernenergie. ,,Timmermans snapt niets van kernenergie en strooit met uitspraken die nergens op gebaseerd zijn. In feite bemoeilijkt hij de energietransitie", zegt Asselbergs. ,,Timmermans is bijvoorbeeld voorstander van biomassa en bevordert dus grootschalige houtkap. Wetenschappers hebben in 2015 al geconstateerd dat biomassa absoluut niet duurzaam is", gaat hij verder. ,,Wetenschap bestaat bij twijfel, daar kun je in de politiek niets mee. Politiek is de handel in perceptie, zoiets hoort niet thuis op de universiteit."

De kans dat het eredoctoraat niet aan Timmermans wordt uitgereikt noemt Asselbergs 'nihil'. ,,Het gaat mij er om dat de discussie in ieder geval op gang komt."

Timmermans heeft niet gereageerd op vragen van deze site.

https://www.destentor.nl/binnenland/ingenieurs-willen-diploma-inleveren-als-timmermans-eredoctoraat-krijgt-schande-voor-wetenschap~a8044b3dc/

Ace1


Lex

Citaat van: Huzaar1 op 20/10/2021 | 22:31 uur
Nee, het parlement is iets anders dan de commissie. Het is iets wat je hier ook ziet met het kabinet en de 2e kamer, zo werkt het gewoon en het is doodnormaal dat ze de commissie op roepen iets te doen of te laten. Commissie is aan zet, daar zit hem tegelijk juist de crux, het ontbreekt het nogal aan democratie in de leden van die commissie.
EC = uitvoerende club, EP = volksvertegenwoordiging.
Voor de goede orde; dat stel ik ook nergens. De verhoudingen aldaar zijn bekend.
Wat ik stel is dat er geen consensus is tussen beide partijen en dat mogelijk het eea via juridische weg een vervolg gaat krijgen.