Kamer wil meer openheid zelfdoding veteranen

Gestart door Lex, 02/03/2012 | 14:38 uur

Enforcer

Citaat van: Kapitein Rob op 03/03/2012 | 16:59 uur
Omdat (zolang) een veteraan nog altijd een EX-militair is, is het wat mij betreft niet een verantwoordelijkheid van defensie om hier een rol in te spelen.

En als je dat afzet ten opzichte van werkzaamheden in een asbest omgeving? Is de werkgever dan later ook niet aansprakelijk voor asbest gerelateerde problemen?

KapiteinRob

Omdat (zolang) een veteraan nog altijd een EX-militair is, is het wat mij betreft niet een verantwoordelijkheid van defensie om hier een rol in te spelen.

HermanB

Citaat van: Enforcer op 02/03/2012 | 19:08 uur
Meten is weten.

Nu kan men nog steeds zeggen "We hebben het nooit geweten".
Cijfers zijn er kennelijk wel. Het aantal zelfdodingen onder militairen wijkt niet af van het gemiddelde. Persoonlijk verwacht ik dat het type missie een grote rol speelt. Vredesmissies waarin je moet toekijken hoe de lokale bevolking wordt afgeslacht zullen een grotere indruk maken dan missies waarin je geweld mag toepassen en je kunt ingrijpen als het misloopt.

Lex

Of het aantal zelfdodingen wel of niet te wijten is aan uitzendingen is nmm onbelangrijk. Feit is dat het gebeurt. Ondezoek naar feiten/omstandigheden kunnen duidelijkheid verschaffen.

onderofficier

Zijn alle zelfmoorden onder de veteranen wel te wijten aan de uitzendingen? 

Wat wil men meten?  En wat weet men dan?     Weet men dan de echte oorzaak van de zelfmoord?     

Ik vind de opmerking van de ex van wijlen Enno Groefsema  behoorlijk laag bij de grond  :
Citaat van: de pers op 02/03/2012 | 14:42 uur
De ex-vrouw van Enno Groefsema en moeder van zijn twee kinderen waarschuwt: ‘Zijn kameraden bij de begrafenis mankeerden allemaal wat: de een had een kort lontje, de ander ellende met echtscheiding.’
Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

Enforcer

Meten is weten.

Nu kan men nog steeds zeggen "We hebben het nooit geweten".

Lex

Zelfmoord? Bij militairen? Sst!

Niemand weet hoeveel veteranen zelfmoord plegen, wel dat het er schrikbarend veel zijn. Ouders willen registratie, partijen in de Tweede Kamer ook. Waar wacht Defensie op?

Een besmettelijke ziekte, daar leek het op, toen na elkaar twee veteranen uit Groningse dorpen zelfmoord pleegden.

Cyprusganger Guido Reinders (40) uit Ten Boere sloeg 6 december de hand aan zichzelf. Libanonganger Enno Groefsema (49) uit het acht kilometer verder gelegen Bedum beroofde zich op 17 januari het leven. Jaren voordien hadden de twee al psychische problemen.

Familieleden doen een oproep aan het ministerie van Defensie om het onderwerp zelfdoding onder veteranen uit de taboesfeer te halen. Ook in de nieuwe veteranenwet, die dit jaar van kracht wordt en is opgesteld voor een betere nazorg voor veteranen, bestaat er geen registratie van zelfdoding. Die is nodig om hulpprogramma's op te kunnen zetten, menen familieleden en deskundigen. 'Voor onze Guido helpt het niet meer, maar er zijn veel meer jongens met problemen na hun uitzending', zegt de moeder van Reinders.

Kort lontje

De ex-vrouw van Enno Groefsema en moeder van zijn twee kinderen waarschuwt: 'Zijn kameraden bij de begrafenis mankeerden allemaal wat: de een had een kort lontje, de ander ellende met echtscheiding.'

Jan Schoeman, woordvoerder van het Veteraneninstituut waar 65.000 van de ruim 100.000 afgezwaaide ?Nederlandse militairen uit gevechts- en oorlogsmissies sinds de Tweede Wereldoorlog staan ingeschreven, noemt registratie 'een goede zaak.' Zijn instituut in Doorn pleit er al langer voor. 'Je kunt mythevorming doorprikken. Sterven er meer veteranen door zelfdoding dan niet uitgezonden militairen of burgers? Men denkt van wel, maar zeker weten doen we het niet.' Nu pleegt naar schatting elke maand een veteraan zelfmoord.

Standaard

In de Verenigde Staten, een land met miljoenen oud-strijders, pleegt iedere tachtig minuten een veteraan zelfmoord. Dat zijn er achttien per dag, volgens een rapport met de onheilspellende naam Losing the battlevan Center for a New America uit oktober 2011. Terwijl (oud-)soldaten slechts één procent van de bevolking uitmaken, zijn ze verantwoordelijk voor twintig procent van alle zelfmoorden in de VS. Velen lijden aan het post-traumatisch stress syndroom (PTSS) of zijn gewond geraakt in Vietnam, Irak of Afghanistan.

Registratie van zelfdoding is in veel staten standaard. Schoeman: 'Daar houden ze ook bij of veteranen meer geweldsmisdrijven plegen en of ze zijn oververtegenwoordigd in gevangenissen. Wij in Nederland veronderstellen dat alleen.' Moeilijkheden ziet Schoeman ook. 'Hoe kun je een zelfmoord na dertig jaar herleiden tot een uitzending?'

De familie Dijkhuizen uit Scheveningen verloor zoon Dennis (39) op 26 februari 2009. Ze zagen hem aftakelen in de zeventien jaar na zijn uitzending naar Cambodja. Zijn vader noemt uitzendingen dan ook 'sluipmoordenaars'. 'Daar in de tropen stonden ze doodsangsten uit. Maar nazorg was er niet. Zelf wilde Dennis er niks van weten. Hij zei: 'Een marinier heeft geen problemen en als hij die wel heeft, lost hij die zelf op.'

Het burgerleven beviel hem niet. Zijn ouders zagen hem tobben. Hij had geen vechtlust meer. Achteraf vragen ze zich af of ze de signalen niet hadden moeten zien. Dennis werd thuis op de bank gevonden. Met zijn omgebrachte hond aan de voeten en zijn kind Leon (5) dood op schoot. Als laatste had hij zichzelf met een pistool van het leven beroofd.

De zelfdoding had veel overeenkomsten met die van collega-Cambodjaganger Bjørn Schaap (37), die zichzelf in Denemarken in juli 2005 met twee handgranaten en een kilo explosieven opblies, evenals zijn 5-jarige zoon – op diens verjaardagfeestje. Ook Schaap kampte met ernstige psychische problemen.

Balkan

Ondanks de onheilspellende berichten uit de Verenigde Staten en de recente zelfmoordgevallen laat het ministerie van Defensie weten dat er geen plannen zijn voor registratie. 'Recent onderzoek onder militairen die naar de Balkan zijn uitgezonden, heeft aangetoond dat het aantal suïcides niet afwijkt van het gemiddelde onder de Nederlandse bevolking.' De vergelijking met de VS gaat volgens Defensie mank, omdat de Nederlandse militaire uitzendingen korter zijn, de begeleiding vóór, tijdens en na de missie intensiever is, en de medische zorg anders is ingericht.

De moeder van Dennis Dijkhuizen spreekt liever van een doofpot: 'Ik denk dat Defensie de uitslag van de registratie niet prettig vindt. Anders was het al gedaan. We houden ons hart vast voor de jongens die uit Afghanistan terugkomen.'

de Pers
Door: Arnold Karskens 
Gepubliceerd: woensdag 29 februari 2012 22:55
Update: donderdag 1 maart 2012 07:57

Lex

DEN HAAG -  Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat Defensie meer open is over zelfmoorden onder veteranen en de zelfdodingen gaat registreren. Regeringspartij VVD heeft hierover vrijdag met oppositiepartijen PvdA en SP vragen gesteld aan Defensieminister Hans Hillen.

,,Zelfdoding is een uiterste daad van iemand die geen uitweg meer ziet. Defensie moet zich tot het uiterste inspannen om die mensen wel een uitweg te bieden. Daar hoort permanent onderzoek bij, maar ook een open houding naar de huidige militairen, hun gezinnen en al die veteranen die belangrijk werk in crisisgebied hebben gedaan", aldus VVD'er André Bosman. Hij hoopt dat met het registeren van zelfmoorden eventuele oorzaken achterhaald kunnen worden.

Telegraaf,
vr 02 mrt 2012, 14:21