Rijksbegroting & Politieke toekomst

Gestart door Lex, 13/05/2011 | 15:47 uur

Ros

Heerts maakt zich zorgen over eensgezind optimisme

FNV-voorzitter Ton Heerts maakt zich zorgen over het eensgezinde optimisme over de Nederlandse economie.

Dat zegt Heerts in zijn nieuwjaarstoespraak maandag.

Premier Mark Rutte is optimistisch, de eurozone laat groei zien en de Duitse economie trekt, aan somt de vakbondsvoorman op.

"Maar dat is niet het hele verhaal. Economie is niet alleen maar cijfers en prognoses. Het gaat ook om de mensen", zegt Heerts.

Hij vindt dat er met het optimisme voorbij wordt gegaan aan de werkelijkheid voor grote groepen mensen. "Voor hen moet het ergste nog komen."

De werknemersvoorman  voorspelt dat sommige mensen het dit jaar alleen maar moeilijker krijgen ondanks het prille economische herstel. 

Heerts: "Voor grote groepen mensen dreigt langdurige werkloosheid, tekortschietende zorg en sociale uitzichtloosheid. Ook steeds meer zzp'ers blijken eigenlijk verkapte werklozen."

Kloof

Heerts vreest voor een kloof in de maatschappij tussen de groep mensen die zich wel weet te redden aan de ene kant en diegenen die niet kunnen meeprofiteren van de economische groei aan de andere kant.

Een groot deel van deze tweedeling wordt in de ogen van Heerts veroorzaakt door dom en kortzichtig beleid vanuit Den Haag. Politici, van links tot rechts, blijven in zijn ogen "halsstarrig" vasthouden aan de 3 procentsnorm uit Brussel.

"Omwille van het financieringstekort gaan politici door met het ontslaan van mensen bij de overheid en snoeien in voorzieningen voor de mensen die ze echt nodig hebben", zegt Heerts.

Bijstand

"Het lijkt wel of de politiek denkt dat mensen voor hun lol in de bijstand zitten. Het gaat om het allerlaatste vangnet en dat moet het ook blijven", doelt Heerts op de maatregel die werklozen verplicht vrijwilligerswerk te doen om in aanmerking te komen voor een uitkering.

Over de Participatiewet uitte Heerts maandagochtend al zijn onvrede. Hij wil het herkeuren van 240.000 jonggehandicapten met een Wajong-uitkering uitstellen.

"Het kan niet zo zijn dat de herkeuringen er enkel toe leiden dat mensen verplaatst worden naar een bijstandsuitkering", zegt Heerts in zijn nieuwjaarspeech.

Wat betreft de zorg vreest de vakbondsman vooral voor de ouderen. "Honderdduizend ouderen moeten straks thuisblijven, terwijl ze eigenlijk moeten worden opgenomen in een zorginstelling. En de thuiszorg wordt ze ook nog afgenomen", aldus Heerts.

www.nu.nl

Flyguy

#3810
Citaat van: Huzaar1 op 11/01/2014 | 11:28 uur
Hoe heeft Overste Koek zich zo dicht bij onze koning gekregen?
Hij lijkt op Jeremy Clarkson en hij was constant in beeld.  :cute-smile:

Hij staat trouwens gewoon tussen de andere officieren, maar net ter hoogte van WA's hoofd op de TV.

Lex

Adviescolleges willen gehoord blijven worden 

DEN HAAG -
Elf adviescolleges vrezen dat hun adviezen voortaan aan dovemansoren gericht zullen zijn. In een brief aan de Tweede Kamer trekken ze aan de bel over plannen van minister Stef Blok (Rijksdienst) om de verplichte reactie van het kabinet op de adviezen te schrappen.

De regionale kranten van de Persdienst citeerden maandag uit de brief van de adviescolleges, onder meer de SER en de Adviesraad Internationale Vraagstukken. Het voornemen van het kabinet past volgens de colleges niet ,,bij het belang van de bijdrage van adviescolleges aan het functioneren van het stelsel van checks and balances in onze democratische rechtsstaat".

Ook de Raad van State was eerder al kritisch over de plannen van Blok, die liever ziet dat de adviezen aan de orde komen als het betreffende onderwerp op de politieke agenda komt te staan. ,,Door nu voor te stellen deze verplichte kabinetsreactie te schrappen, doet het kabinet wezenlijk af aan de waarde van het adviesstelsel voor het beleid", schreef de Raad van State vorig jaar.

Telegraaf,
ma 13 jan 2014, 07:14

Huzaar1

Hoe heeft Overste Koek zich zo dicht bij onze koning gekregen?


"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

A.J.

Citaat van: Elzenga op 09/01/2014 | 14:19 uur
Ik heb net met veel respect de uitzending van de vaandelgroet bekeken...maar ben er mee gestopt. Het doet me pijn om die zelfgenoegzame politici te zien zitten...

En dan vooral van onze mindef met haar lachje...

A.J.

Citaat van: tentara71 op 09/01/2014 | 14:25 uur
Christ Klep: Totale non-valeur. Bauwt enkel wat PvdA-taglines na en opent wat deuren zodat hij ze alsnog in kan trappen.
Als dat de militair-historicus maakt dan kan ik het ook. En beter.

Het was ook Klep die het prima vond dat de tanks wegbezuinigd werden destijds... :sick:

MasterChief1971

Christ Klep: Totale non-valeur. Bauwt enkel wat PvdA-taglines na en opent wat deuren zodat hij ze alsnog in kan trappen.
Als dat de militair-historicus maakt dan kan ik het ook. En beter.
Iemand die de geopolitieke werkelijkheid niet in zijn analyse betrekt ( de kreet dat OZBT-en zitten te wachten op hun taak) of bagatelliseert moet zich bezighouden met duurzaamheid.
I.e. het niet verpesten van de lucht door BS uit te kramen, bijv. over de te maken keuzes.
Hij zou zich sterk moeten maken om het budget omhoog te krijgen.
Dat is de enige manier waarop de Krijgsmacht weer geloofwaardig (lees: redelijk zelfstandig en geïntegreerd) haar werk kan doen.
Overigens wil ik niet zeggen dat het beschikbare geld niet zo slim mogelijk uitgegeven moet worden.
"Whosoever commands the sea, commands the trade; whosoever commands the trade of the world commands the riches of the world, and consequently the world itself"- Sir Walter Raleigh

Elzenga

Ik heb net met veel respect de uitzending van de vaandelgroet bekeken...maar ben er mee gestopt. Het doet me pijn om die zelfgenoegzame politici te zien zitten...en al die pracht en praal..terwijl onze krijgsmacht wordt afgebroken en de landmacht meer heeft verloren dan goed voor haar is. Dus verder met de strijd tegen afbraak van Defensie nu...zodat in de toekomst het gevoel en het plaatje weer met elkaar kloppen.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

'Weinig over van de krijgsmacht'"

donderdag 9 jan 2014

Christ Klep

''De bodem van het bezuinigen op defensie is bereikt'', zegt militair historicus Christ Klep. Vanmiddag viert de Koninklijke Landmacht haar 200ste verjaardag met een vaandelgroet aan koning Willem-Alexander, maar Klep zegt dat er eigenlijk niet veel te vieren valt.

''Het ministerie van Defensie is nog niet de helft van wat het vroeger was'', zegt Klep. Ieder jaar loopt de begroting voor defensie terug en ook het aantal werknemers daalt. Werkten in 2007 nog bijna 70.000 mensen bij defensie, begin vorig jaar was dat iets meer dan 61.000 waarvan 21.000 bij de Koninklijke Landmacht. Ook de defensiebegroting daalt al jaren. De uitgaven kwamen in 2013 uit op 7,8 miljard euro.

Kritiek

Zijn kritiek richt zich ook op de minister, die zegt dat ze de multifunctionele krijgsmacht handhaaft en de zelfstandigheid garandeert. Klep: ''Er is van onze krijgsmacht weinig meer over. De eeuwenoude uitdrukking dat de landmacht de drager is van het gevecht, is nog slechts theoretisch. Als de VN ons zou vragen om met 5000 man naar Syrië te gaan, krijgen we dat niet voor elkaar. We zijn zo tevreden over onze deelname aan de missie naar Mali, maar meer zit er ook niet in.''

Voor de landmacht geldt ''we moeten door'', maar volgens Klep is de landmacht eigenlijk verworden tot een publiek nuttige organisatie, waarvan we hopen dat we die nooit nodig hebben, maar die er wel moet staan.

Het aantal binnenlandse operaties groeit. In 2012 werd 140 keer de hulp van militairen ingeroepen. Daarbij ging het onder meer om de ontmanteling van een bom uit de Tweede Wereldoorlog, een zoektocht naar een jongen onder water met speciale apparatuur en het inzetten van een sleepboot als ijsbreker.

Stratego

Intussen wordt de ene na de andere eenheid wegbezuinigd en daarmee verdwijnt ook het vaandel dat gekoppeld is aan dat onderdeel. Spottend zegt Klep dat hoe meer er verdwijnt hoe groter de interesse is in de traditie van de krijgsmacht.

Volgens hem is de vaandelgroet ook een mooie traditie. Hij legt uit dat vaandels vroeger bij veldslagen een belangrijke functie hadden. Ieder regiment, korps en krijgsmachtonderdeel heeft er één met of zonder overwinningslinten. Het klassieke bordspel Stratego is er op gebaseerd. De vlag moest worden verdedigd. Nu is de vlag juist een symbool van eenheid.

Keuzes

Terugkomend op zijn kritiek vindt hij dat Defensie keuzes moet maken. ''De infanterie, de voetsoldaten, ze zijn onderbemand. Ze kunnen nog geen goed uniform betalen. En intussen schaffen we de JSF aan en liggen er dure onderzeeboten te wachten op hun taak.''

Volgens Klep is de concurrentie tussen de verschillende krijgsmachtonderdelen erg groot. Maar de minister moet volgens hem kiezen voor goed opgeleide militairen. Want voor de landmacht telt maar één ding: een buitenlandse missie! Daar trek je jonge mannen mee. Daarover vertellen de militairen, daarmee zijn ze bezig, zegt Klep.

Bron: NOS

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Lex op 08/01/2014 | 22:27 uur
Misschien via de verwarmingsbuizen, maar ik heb nog nergens een Kamerbrief hieromtrent gezien.  ;)
Maar ook ik kan mij natuurlijk vergissen. :angel:

Na wat vruchteloos zoekwerk denk ik dat het idd via de verwarmingsbuizen is gekomen.... vermoedelijk uit een discussie of het wel zo veel oplevert om de oude Gulfsteam stil te zetten versus het potje extra uitgaven (aan 1e klas tickets) van militaire/politieke gebruikers.

Wellicht kost het laatste minstens net zo veel zo niet meer, gerekend over de origineel geplande resterende gebruiksduur.... maar dat geld komt uit andere potjes.

andré herc

Citaat van: DvdW op 08/01/2014 | 22:18 uur
Tuurlijk wordt de Gulfstream gered, het pluche redt zichzelf heus wel...
Aan de andere kant van het verhaal bijna ieder Afrikaans land heeft er wel een of zelfs twee  VIP kisten en wie weet wel betaald door NL uit de OSW pot :hrmph:
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.

Lex

Citaat van: jurrien visser op 08/01/2014 | 22:14 uur
Ergens staat mij bij dat Gulfstream gered was.... (maar kan me natuurlijk vergissen)
Misschien via de verwarmingsbuizen, maar ik heb nog nergens een Kamerbrief hieromtrent gezien.  ;)
Maar ook ik kan mij natuurlijk vergissen. :angel:

DvdW

Citaat van: jurrien visser op 08/01/2014 | 22:14 uur
Ergens staat mij bij dat Gulfstream gered was.... (maar kan me natuurlijk vergissen)
Tuurlijk wordt de Gulfstream gered, het pluche redt zichzelf heus wel...
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Lex op 08/01/2014 | 21:56 uur
Maar stilzetten wel.

Ergens staat mij bij dat Gulfstream gered was.... (maar kan me natuurlijk vergissen)

Lex

Citaat van: Graymarcello op 08/01/2014 | 21:51 uur
Afstoten is nog geen uitgemaakte zaak vandaar.
Maar stilzetten wel.