Uitzending Groep Geleide Wapens naar Turkije

Gestart door -Jeroen-, 09/02/2003 | 22:38 uur

-Jeroen-


Den Haag, 07 Feb 2003
Vandaag heeft de Ministerraad besloten tot de uitzending van Patriot-eenheden van de Koninklijke Luchtmacht ter bescherming van Turkije. De drie Patriot vuureenheden worden gestationeerd op de vliegbasis Diyarbakir en de vliegbasis Batman in het zuidoosten van Turkije. Daar gaan de eenheden van de luchtmacht bescherming bieden tegen eventuele aanvallen van Irak op Turkije. Het Nederlandse detachement bestaande uit ruim 370 militairen en wordt in principe voor een half jaar uitgezonden. Commandant van het 1 (NL) GGW detachement Turkije wordt de Luitenant-kolonel Erik Abma.

Het Patriotsysteem is ontworpen voor de luchtverdediging vanaf grondniveau tot ongeveer twintig kilometer hoogte. De Patriot biedt niet alleen bescherming tegen aanvallende vliegtuigen, maar met name ook tegen ballistische raketten zoals de Scud. Het Patriotsysteem kenmerkt zich door een korte reactietijd, het vermogen om meer dan één doel tegelijk onschadelijk te maken en een goede afweer tegen elektronische storingen. De Patriots beschikken vanaf 2002 over nieuwe software en hardware. Het radarbereik en het waarnemend vermogen is door deze aanpassingen sterk toe genomen. Bovendien kunnen de launchers op grotere afstand van de radar worden geplaatst, waardoor het verdedigbare gebied aanzienlijk wordt vergroot.

De Patriot werd eerder ingezet tijdens de Golfoorlog in 1991 in Turkije en Israël. Ter bescherming van NAVO-bondgenoot Turkije stuurde Nederland in januari 1991 twee Patrioteenheden aangevuld met enkele Stinger-teams naar de Vliegbasis Diyarbakir in Zuidoost Turkije. De geleide wapens moesten bescherming bieden tegen de dreiging van Irakese vliegtuigen en Scud-raketten. Kort daarna vertrokken nog eens vier Hawk-eenheden naar Diyarbakir. Nederland stationeerde in februari 1991ook in Israël een Patriot-eenheid. De Nederlandse Patriots leverden op Mount Ethan (bij Jeruzalem) een bijdrage aan de defensie van Israël tegen Irakese Scuds. In maart 1991, na de bevrijding van Koeweit, konden de geleide-wapeneenheden weer uit Israël en Turkije worden teruggetrokken.

bron mindef (www.luchtmacht.nl)
The civil war had ended, But  one man's battle with himself was just beginning