Nederlandse Apache vliegers legden crash Columbia vast

Gestart door Airpower, 13/02/2003 | 18:23 uur

Airpower

Ter aanvulling

Nederlandse Apachevliegers filmen laatste momenten Columbia



14-02-2003

Twee Nederlandse Apachevliegers hebben, naar gisteren (13 februari) bleek, de laatste momenten van de boven Texas verongelukte spaceshuttle Columbia gefilmd. De Apaches vlogen 1 februari, de dag van het ongeluk, boven Texas in het kader van een schietoefening. De gemaakte beelden zijn nog dezelfde dag bij de NASA afgeleverd. Deze maakte vervolgens pas gisteren publiekelijk melding van de band.

De Apaches van vliegbasis Gilze-Rijen van de Koninklijke Luchtmacht waren op 1 februari juist bezig met de landing in het kader van de schietoefening boven Texas toen ze de Columbia als een meteorietenregen de dampkring binnen zagen komen. "Ik zag dat het nooit goed kon zijn, hij kwam zo ongelooflijk snel de dampkring binnen. We hebben direct de videocamera in werking gesteld." Majoor Emco Jellema, per 1 april de nieuwe commandant van het Nederlandse Apache detachement in de Verenigde Staten zat achterin de cockpit van de gevechtshelikopter. "Op de video kun je tellen hoeveel brokstukken er van de spaceshuttle afkwamen. Vele tientallen, misschien wel honderd. De vorm van de shuttle is op de beelden amper meer te zien, maar de kwaliteit is perfect."



Het beeldmateriaal van de Nederlandse vliegers kan een belangrijke bijdrage leveren aan het onderzoek naar het ongeluk met de Columbia. Op de video staan de exacte tijd en kijkrichting vermeld (foto´s: Koninklijke Luchtmacht en Visumar).

Bron: www.mindef.nl
Flying isn't dangerous. Crashing is what's dangerous
Milaviapress.com

Airpower

Nederlandse piloten legden crash Columbia vast

Twee Nederlandse piloten hebben heel gedetailleerde videobeelden gemaakt van de crash van het ruimteveer Columbia.



NASA
De video is overhandigd aan de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Die liet weten zeer geïnteresseerd te zijn in de beelden van de Nederlandse Luchtmachtpiloten. Het kan de Amerikanen helpen bij hun onderzoek naar de oorzaak van de ramp, waarbij zeven astronauten om het leven kwamen.

Training
De piloten van de Koninklijke Luchtmacht waren in de staat Texas bezig met een trainingsvlucht in een Apache-helikopter. Ze wisten dat de Columbia eraan kwam en stonden klaar om het voorbijkomen van de shuttle te filmen. In plaats daarvan maakten ze beelden van het uiteenvallen van het ruimteveer.

Details
De camera van de Apache laat details zien als de exacte tijd, de richting waarin de camera kijkt en de locatie van de helikopter. De Apache hing op het moment van de crash zo'n 30 meter boven de grond.

Mis
Volgens een woordvoerder van de basis waar de Nederlanders waren gestationeerd, is op de video te horen dat de piloten direct doorhadden dat er iets mis was. "Een van de piloten zei dat hij direct moest denken aan degenen die aan boord waren."

Bron: www.rtlnieuws.nl
Flying isn't dangerous. Crashing is what's dangerous
Milaviapress.com