Inladen Patriots in Vlissingen begonnen 14-02-2003

Gestart door -Peter-, 15/02/2003 | 10:13 uur

Airpower

ter aanvulling  :)

Patriots naar Vlissingen voor verscheping



14-02-2003

Vrijdag (14 februari) zijn de Patriot-luchtverdedigingssystemen van hun thuisbasis De Peel naar de haven van Vlissingen overgebracht. Daar vandaan zullen de Patriots op korte termijn worden verscheept naar Turkije. Het materieel wordt met behulp van vier schepen naar Turkije gebracht om te worden gestationeerd in het zuidoosten van dit land. De Patriot biedt bescherming tegen aanvallende vliegtuigen en kan tevens worden ingezet tegen ballistische raketten als de Scud.



Het is niet de eerste keer dat Nederland haar Patriots uitzet in het buitenland. De Patriot kreeg veel bekendheid bij de inzet in de Golfoorlog tijdens de eerste crisisbeheersingsmissie na de koude oorlog. Ter bescherming van NAVO-bondgenoot Turkije stuurde Nederland in januari 1991 ook al Patriot-eenheden naar de vliegbasis Diyarbakir in Zuid-Oost Turkije. Dit gebeurde in het kader van de operatie "Wild Turkey".

Bron: www.mindef.nl
Flying isn't dangerous. Crashing is what's dangerous
Milaviapress.com

-Peter-

Citaat
De luchtmacht is in Vlissingen begonnen met inschepen van de Patriot-luchtverdedigingssystemen. Van daaruit zullen in totaal vier schepen naar Turkije vertrekken, waar ze ongeveer drie weken later zullen aankomen. Dat heeft het ministerie van Defensie vrijdag bekendgemaakt.

De raketten zullen in het zuidoosten van Turkije worden gestationeerd. De Patriots bieden bescherming tegen aanvallende vliegtuigen en ballistische raketten. Tijdens de Golfoorlog in 1991 stuurde Nederland al eens Patriots naar Turkije.

De levering van de verdedigingssystemen heeft in de Tweede Kamer tot hevige discussies geleid. PvdA, GroenLinks en SP waren fel tegen het voornemen, omdat het volgens hen een voorbereiding op een oorlog betreft waarmee een oorlog dichterbij zou komen. CDA-minister van Buitenlandse Zaken Jaap de Hoop Scheffer noemde het echter een plicht van Nederland om een NAVO-bondgenoot te helpen in geval van oorlogsdreiging.

[bron: www.nieuws.nl]
[Copyright 2003, Novum]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...