Mariniers oefenen op de poolcirkel

Gestart door Airpower, 21/02/2003 | 16:35 uur

Airpower

hahaha  ja dat zeker  ;D Je moet er wat voor over hebben he ;)
Flying isn't dangerous. Crashing is what's dangerous
Milaviapress.com

-Peter-

Absoluut, ik kan er ook maar 1 ding op zeggen:

Zij liever dan ik!  ;D
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...

Airpower

Mariniers oefenen op de poolcirkel



21-02-2003

het noorden van Noorwegen heeft de Lange Afstands Verkenningscompagnie (Lavercie) van het Korps Mariniers zojuist de oefening Arctic Dagger afgewerkt. Nadruk tijdens deze special-forces exercitie lag op het uitvoeren van operaties in vijandelijk gebied onder arctische omstandigheden. Opererend vanuit een legerplaats in de plaats Gardermoen bracht de Lavercie haar drie pelotons op de mat, namelijk het Mountain Leader Verkenningspeloton, het Amfibisch Verkenningspeloton en eentje van de Bijzonder Bijstands Eenheid (BBE). Laatstgenoemde geldt als expert op het gebied van zogenoemde Advance Force Operations, zoals sabotage-acties, aanvallen op legerbases, elektriciteitscentrales of het bevrijden van gegijzelde of gevangen genomen personen.

Om dergelijke acties tijdens Arctic Dagger zo goed mogelijk uit te voeren, oefende de BBE eerst enkele weken voor. Onder meer werd op een schietbaan het forceren van deuren getraind. Hiervoor maakten de mariniers gebruik van zowel springstoffen als welgemikte schoten uit een Riot Gun. Ook ondermijnden de mannen voorwerpen als boomstammen, die tijdens acties als versperring kunnen dienen.

Zoals de naam verraad legde de collega's van het Amfibisch Verkenningspeloton zich toe op operaties in waterrijke gebieden, maar desgewenst kunnen de ploegen voor een veel breder scala aan speciale opdrachten worden ingezet, aldus eerste luitenant Robert Breedveld. "Onze gespecialiseerde operators kunnen tot wel enkele honderden kilometers acties achter de linies opereren", aldus de opvolgend pelotonscommandant. Daarvoor hoeven zij niet per definitie gebruik te maken van hun duikuitrusting, maar staat ook de parachute tot hun beschikking. Datzelfde geldt voor het Mountain Leader Verkenningspeloton, waarvan de vijf man sterke ploegen eveneens zijn getraind in het werken met het valscherm. Maar, liever maken zij gebruik maken van hun klimuitrusting. De mountain leaders zijn namelijk pikeur in het overwinnen van obstakels, waaronder heuvels en bergen tot wel vier kilometer. Maar, ook op het gebied van tactisch operaties in zwaar geglooid terrein zijn zij vooruitstrevend.



De Lange Afstands Verkennings Compagnie maakt deel uit van het Gevechtssteun Bataljon, dat is gestationeerd te Doorn. Het Amfibisch Verkenningspeloton heeft Den Helder als thuisbasis.

Bron: www.mindef.nl



Brrrrrrrr daar is het pas koud  :o
Flying isn't dangerous. Crashing is what's dangerous
Milaviapress.com