Kamp: "Inzet Nederlandse militairen nog steeds verantwoord"

Gestart door no problem, 23/02/2003 | 18:28 uur

no problem

Citaat
"De veiligheidsrisico's verbonden aan ISAF zijn weliswaar aanzienlijk, maar de inzet van Nederlandse militairen is nog steeds verantwoord. Alertheid blijft echter voortdurend geboden." Dat schrijft minister Henk Kamp van Defensie in een brief aan de Tweede Kamer op basis van een risico-analyse die door de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) in samenwerking met het Duitse Ministerie van Defensie tot stand is gekomen. De robuustheid van het mandaat, de deelname van grote landen zoals Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk en de afspraken met de Verenigde Staten over bijstand in noodsituaties maken dat de veiligheidssituatie van Nederlandse militairen in Kaboel verantwoord is.


De situatie in Kaboel en directe omgeving is relatief rustig. Dit ondanks de gewelddadige incidenten van de laatste weken zoals het afvuren van projectielen enkele uren na de commando-overdracht over ISAF. De bevolking van Kaboel staat positief tegenover de ISAF-militairen en ook de verstandhouding tussen ISAF en Afghaanse autoriteiten op alle niveaus is goed. Als gevolg van de goede contacten is onlangs toestemming verkregen een liaison-officier van ISAF bij de Afghaanse veiligheidsdienst NDS te plaatsen.



Er wordt rekening mee gehouden dat een eventueel optreden tegen Irak enige effecten op de veiligheidssituatie van ISAF heeft maar deze vallen naar verwachting binnen de marges van het huidige risicoprofiel. Het risico op terroristische acties wordt al als hoog aangemerkt. In verband met specifieke dreiging van anti-westerse groeperingen heeft ISAF al langere tijd maatregelen getroffen.

[bron: www.mindef.nl]