Patriot-militairen vertrekken dinsdag naar Turkije

Gestart door Caspar, 25/02/2003 | 00:07 uur

Airpower

Personeel Patriot-detachement vertrokken naar Turkije



26-02-2003

De hoofdmacht van het Patriot-detachement van de Koninklijke Luchtmacht is woensdag (26 februari) voor een periode van zes maanden naar Turkije vertrokken voor operatie "Tulip Guardian". De ruim 210 militairen worden gestationeerd op de Turkse vliegbases Diyarbakir en Batman om daar de drie Patriot-vuureenheden te bedienen die Turkije bescherming gaan bieden tegen eventuele aanvallen van Irak. De Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Dick Berlijn, nam op vliegbasis Eindhoven afscheid van de militairen. In totaal worden zo'n 360 luchtmachtmilitairen in Turkije gestationeerd. Een deel van hen vertrok al eerder, de laatste militairen vertrekken vrijdag.

Berlijn stelde vanochtend dat de missie in Turkije niet nieuw is voor de militairen van GGW De Peel. "Tijdens de eerste Golfoorlog werden de Patriots ingezet in Israƫl en Turkije. In 1998 werden voorbereidingen getroffen om naar Koeweit te vertrekken, maar kon op het laatste moment een crisis worden bezworen. Nu kan Nederland opnieuw een bijdrage leveren in het Midden-Oosten." Hij sprak tegenover de vertrekkende militairen zijn vertrouwen uit in het detachement. "Deze eenheid geldt als top of the bill, ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat de opdracht in Turkije goed wordt uitgevoerd". Verder benadrukte Berlijn de kwaliteit van het Nederlandse afweersysteem. "De effectiviteit van de Patriot is alleen maar toegenomen. Het systeem is uitgerust met de modernste radars en communicatievoerings-systemen. Van de Duitse Luchtmacht hebben we daarnaast de moderne Gem-raketten mogen lenen." De Bevelhebber wenste het detachement tot slot veel succes en vroeg de militairen goed op elkaar te passen.



Het detachement, dat onder leiding staat van luitenant-kolonel Erik Abma, is helemaal klaar voor de missie. "We hebben alle militairen nog even een extra training gegeven, met name op het alert zijn en hun uitrusting. Als de sneeuw die momenteel in Turkije ligt ons geen parten speelt, hopen we zaterdag volledig operationeel te zijn", aldus commandant Abma. De al in Turkije aanwezige laad- en losploeg is inmiddels in de haven begonnen met het lossen van het vorige week verscheepte materieel. In Turkije zullen de Turken de Nederlanders zoveel mogelijk ondersteunen, zoals bij de opbouw en de beveiliging van het kamp. Adjudant Rob Hoogboom is de komende zes maanden verantwoordelijk voor de hele stroomvoorziening van het detachement ter plaatse. "Het is natuurlijk niet prettig om je gezin achter te laten voor een half jaar. Gelukkig is de missie heel acceptabel, bij deze dreiging moet je Turkije bescherming bieden." In totaal worden zo'n 360 militairen uitgezonden naar Turkije. De laatste honderd vertrekken vrijdag. Het detachement wordt vanuit Nederland gesteund via wekelijkse shuttle-vluchten.

Bron: www.mindef.nl


Mindef had toch gelijk  ;D
Flying isn't dangerous. Crashing is what's dangerous
Milaviapress.com

-Peter-

Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...

Airpower

Hmm gek mindef zegt woensdag inplaats van dinsdag. ::)

Vertrek Patriot-eenheden

24-02-2003

De Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal D.L. Berlijn, zwaait woensdag 26 februari een groot deel van de hoofdmacht van operatie Tulip Guardian uit. Ruim 210 militairen vertrekken van vliegbasis Eindhoven naar Turkije om daar de drie gestationeerde Patriot-vuureenheden te bedienen die Turkije bescherming moeten bieden tegen eventuele aanvallen van Irak.

Aan deze missie nemen in totaal 360 militairen deel afkomstig van de Groep Geleide Wapens van de van de Koninklijke Luchtmacht. De militairen vertrekken voor een periode van zes maanden en worden gestationeerd op de vliegbases Diyarbakir en Batman in het zuidoosten van Turkije. De eenheden staan daar onder het bevel van luitenant-kolonel E.H. Abma.

Bron: www.mindef.nl
Flying isn't dangerous. Crashing is what's dangerous
Milaviapress.com

Caspar

Uitgegeven: 24 februari 2003 17:21
Laatst gewijzigd: 24 februari 2003 17:24

EINDHOVEN - Het gros van de Nederlandse militairen die in Turkije de patriotantiraketsystemen gaat bedienen, vertrekt dinsdag vanaf vliegbasis Eindhoven naar Turkije. De patriotsystemen zelf zijn sinds vorige week per vrachtschip onderweg naar Turkije.

Het kabinet besloot de patriots te sturen ter bescherming van de burgerbevolking in het zuidoosten van Turkije. De vrees bestaat dat als het tot een Amerikaans ingrijpen in Irak komt, Irak mogelijk scudraketten op Turkije of richting Amerikaanse militairen op Turkse bases zal afschieten. De patriots kunnen scudraketten onderscheppen.

Uitgezwaaid

De ruim 210 militairen die dinsdag vertrekken, worden uitgezwaaid door de bevelhebber van de luchtmacht, luitenant-generaal D. Berlijn. In totaal nemen aan de missie 'Tulip Guardian' 360 Nederlandse militairen deel, afkomstig van de Groep Geleide Wapens van vliegbasis De Peel.

Zuidoosten van Turkije

De militairen vertrekken in principe voor een periode van zes maanden en worden gestationeerd op de vliegbases Diyarbakir en Batman in het zuidoosten van Turkije. De eenheden staan daar onder het bevel van luitenant-kolonel E. Abma.



Bron: http://nu.nl