Belgische defensie - Algemene nieuwstopic

Gestart door Belgje, 09/09/2014 | 09:54 uur

Huzaar1

Citaat van: Master Mack op 18/07/2023 | 20:55 uurOch Stoonbrace wij kunnen er ook wat van hoor. Ik had een keer een parade commandant die gewoon niet meer wist dat hij Ingerukt Mars moest zeggen. Alleen had hij het geluk dat het niet is gefilmd en op YouTube is gezet

Haha wij hebben ook fantastische circussen gehad  ;D , achja hoort er allemaal bij.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Master Mack

Citaat van: Stoonbrace op 18/07/2023 | 10:37 uurIk begrijp dat het diep zit maar kunnen jullie er een apart topic 'Belegen uitlachen' voor openen ofzo?
Och Stoonbrace wij kunnen er ook wat van hoor. Ik had een keer een parade commandant die gewoon niet meer wist dat hij Ingerukt Mars moest zeggen. Alleen had hij het geluk dat het niet is gefilmd en op YouTube is gezet

Ace1

Citaat van: Stoonbrace op 18/07/2023 | 10:37 uurIk begrijp dat het diep zit maar kunnen jullie er een apart topic 'Belegen uitlachen' voor openen ofzo?

Er is toch al een onzin topic?

Benji87

Citaat van: Stoonbrace op 18/07/2023 | 10:37 uurIk begrijp dat het diep zit maar kunnen jullie er een apart topic 'Belegen uitlachen' voor openen ofzo?

Ben ik met je eens. In het kader van het voeren van respectvolle discussie vind ik dit niet thuis horen in dit topic

Stoonbrace

#4462
Ik begrijp dat het diep zit maar kunnen jullie er een apart topic 'Belegen uitlachen' voor openen ofzo?
"Indien er ooit een stuk munitie in de buurt van een belgische drone komt eet ik mijn schoen op ok."

Huzaar1 - 18/08/2020

Huzaar1

Citaat van: Reinier op 17/07/2023 | 12:56 uurIk kon mij ogen eerst niet geloven dat een luitenant ter zee 1ste klasse als een telganger liep.  :omg:
En daarna dat zooitje ongeregeld er achter! Of ze lopen met volle luiers en dit de allereerste keer is dat ze marcheren.  ;D
 


Haha geniaal was dat. En ze verschuilden zich achter de weinige of genrek aan voorbereiding van die jongens terwijl die bolle luitenant  er direct verantwoordelijk voor is en hij er zelf niets van bakte. Leek wel of hij een beroerte kreeg. Maar het is de gehele wereld over gegaan.

Knullig marcherende Belgische cadetten gaan viraal

 Hun eerste deelname aan het militair defilé van 21 juli zal de nieuwste sectie cadetten van het leger nog lang achtervolgen. Beelden van hoe de jongeren buiten de maat marcheren gaan viraal.

De cadetten zijn 16 tot 18 jaar en komen uit het Luikse. Net toen ze op de nationale feestdag marcheerden bij de koning, verloor de groep de maat. Met een grandioos gestrompel tot gevolg.

 https://www.demorgen.be/nieuws/marcheren-lijkt-simpel-tot-het-moment-dat-je-het-in-groep-moet-doen-waarom-stuntelende-belgische-cadetten-de-wereld-rond-gingen~bbb985db/


Op het werk komt ie nog best vaak voorbij.  :cute-smile: .
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Reinier

Citaat van: Huzaar1 op 17/07/2023 | 10:51 uurDit blijft goud. Echt vermakelijk om te zien. Hoe zou het met die luitenant zijn?
Ik kon mij ogen eerst niet geloven dat een luitenant ter zee 1ste klasse als een telganger liep.  :omg:
En daarna dat zooitje ongeregeld er achter! Of ze lopen met volle luiers en dit de allereerste keer is dat ze marcheren.  ;D
 

Stoonbrace

De nv Defensie | Kan België zijn oorlogsindustrie nieuw leven inblazen?

https://www.tijd.be/ondernemen/defensie-ruimtevaart/de-nv-defensie-kan-belgie-zijn-oorlogsindustrie-nieuw-leven-inblazen/10479840.html

Op de NAVO-top in Vilnius zal België nog eens worden aangepord om 2 procent van zijn bbp aan defensie te spenderen. Dat lijkt goed nieuws voor de defensiebedrijven. Maar bij banken en onderzoekscentra blijft de weerstand groot. 'Dit mag geen blanco cheque zijn.'

In een grote zaal met een zestigtal machines zijn arbeiders aan de slag met staal en aluminium. Ze draaien en frezen platen tot omhulsels die de basis vormen van artillerie en mortieren. Bij Mecar in Henegouwen, op een terrein van 40 hectare discreet achter de bomen naast de snelweg van Brussel naar Charleroi, werken 270 personeelsleden dag en nacht aan de bewapening van legers wereldwijd.

Directeur Christophe Monnier toont de bijna 1 kilometer lange weg waar de obussen worden afgewerkt. Dat gebeurt in tientallen kleine ateliers naast elkaar, waar telkens maar twee of drie mensen tegelijk aan het werk mogen zijn. 'Zij vullen ons materiaal met explosieven. Voor de veiligheid gebeurt dat in aparte ruimtes, zodat minder mensen worden getroffen als toch iets fout loopt.'

Mecar is een onderdeel van de Frans-Duitse groep KNDS. De fabriek in Henegouwen is samen met FN een van de grote Waalse defensiebedrijven die van in het begin profiteren van de oorlog in Oekraïne. Het bedrijf haalde begin juni een contract van 32,4 miljoen euro binnen voor de levering van 105 mm-munitie aan Defensie. Het gaat om enkele duizenden obussen, die vooral zullen worden gebruikt om de Leopard-tanks te bewapenen die verschillende westerse landen aan Oekraïne leveren.

Op het slagveld gebruiken Oekraïense troepen tot 7.000 stuks artillerie per dag.

Voor Mecar, dat vorig jaar ongeveer 100 miljoen euro omzet haalde, is dat een belangrijk order. 'We zijn nog in onderhandeling met andere westerse landen voor soortgelijke bestellingen,' zegt Monnier. 'Door het gebrek aan grondstoffen, vooral springstoffen, bedraagt onze levertermijn wel 18 tot 24 maanden.'

Dat het grondstoffentekort Monnier zorgen baart, zegt veel over de massale groeischeut waarin de Europese defensie-industrie is beland sinds de Russische inval in Oekraïne. Op het slagveld gebruiken Oekraïense troepen tot 7.000 stuks artillerie per dag. In een dag wordt in Oekraïne evenveel munitie gebruikt als de NAVO in een maand of meer verbruikte in Afghanistan.

De westerse bondgenoten leveren massaal wapens en munitie, meestal uit hun eigen stocks, die dan opnieuw moeten worden aangevuld. De Belgische Defensie leverde al voor ruim 300 miljoen euro steun aan het land. Daarmee zitten we verhoudingsgewijs een pak onder wat bijvoorbeeld de Baltische staten leveren.

Europa heeft de defensie-industrie herontdekt. Er komen enorme investeringen aan. In het Europees Defensiefonds (EDF) alleen al is bijna 8 miljard euro voorzien voor de periode 2021-2027. De NAVO heeft twee innovatiefondsen van 1 miljard euro voor dual use-toepassingen, voor zowel burgerlijke als veiligheidsdoelen. En onlangs lanceerde Europees commissaris Thierry Breton het ASAP-plan, dat 500 miljoen euro investeert in de productie van munitie voor Oekraïne.

Ook België besliste vorig jaar het defensiebudget te versterken. Aanvankelijk werd 6,6 miljard euro gebudgetteerd voor aankopen van onder meer artillerie, drones en pantservoertuigen. Na de inval in Oekraïne kwam daar 1 miljard euro aan investeringen bij om de munitievoorraden aan te vullen. Toch zit ons land nog achteraan in het peloton, omdat het maar 6,658 miljard euro of 1,13 procent van het bruto binnenlands product (bbp) aan defensie besteedt. Dat is ruim onder de beoogde grens van 2 procent. (zie grafiek)

Ook voor onderzoek en ontwikkeling komt er veel geld bij. België heeft zich ertoe verbonden 2 procent van de defensie-uitgaven aan onderzoek te besteden. Defence, Industry, Research Strategy (DIRS), het plan dat de regering in september vorig jaar goedkeurde, staat in die aanpak centraal. Het is de bedoeling dat 1,8 miljard euro wordt vrijgemaakt voor samenwerkingsverbanden met de industrie en de onderzoekswereld, van bij de eerste fase van onderzoek en ontwikkeling tot de productie van legermateriaal.

Volgens de technologiefederatie Agoria is de Belgische defensie- en wapenindustrie op dit moment goed voor 5.000 jobs en een jaarlijkse omzet van 5 miljard euro. Dat is nog altijd fors minder dan in de jaren zeventig, met 60.000 tot 70.000 banen. Het einde van de Koude Oorlog, en recentelijk het wegvallen van een klant als Saoedi-Arabië wegens het schenden van de mensenrechten, leidde tot een jarenlange daling van de activiteiten.

Daar lijkt nu verandering in te komen. 'Veiligheid is geen vuil woord meer,' zegt onderzoeker Diederik Cops van het Vlaams Vredesinstituut, de instelling verbonden aan en gefinancierd door het Vlaams Parlement dat de defensieactiviteiten in Vlaanderen monitort en in kaart brengt. 'De defensie-industrie zal de volgende jaren uitbreiden. Dat zien we nu al: de omzet groeit en er komen traditionele bedrijven bij die plots een nieuwe activiteit zien.' De Vlaamse exportvergunningen stegen van 125 miljoen euro in 2021 naar 412 miljoen euro in 2022.

Profiteren in Vlaanderen

Het zwaartepunt van die industrie ligt traditioneel in Wallonië, met grote spelers als FN, John Cockerill en Mecar. Al bracht de technologische evolutie in Vlaanderen een kentering, onder meer met Barco op de markt van militaire beeldschermen. Sindsdien zijn in Vlaanderen een rist kleinere bedrijven ontstaan met activiteiten die variëren van het ontwikkelen van nachtkijkers (OIP) tot het produceren van beschermende kledij (Sioen en Seyntex)

'Vlaanderen kan de volgende jaren enorm profiteren van de toestroom aan budgetten. 'Denk aan augmented reality, robotica, dataverwerking, cybersecurity, aardobservatie en satellietcommunicatie', zegt Georges Heeren, gewezen admiraal en defensiespecialist bij Agoria. Meestal gaat het om dual use-technologie, burgerlijke toepassingen die ook voor militaire doeleinden kunnen worden ingezet.

Een voorbeeld van technologische vernieuwing is te vinden in de haven van Oostende. In een gloednieuw fabriekspand toont Steven Luys trots een knalgele onderwaterdrone waaraan ingenieurs sleutelen. Het gaat om een testdrone die wordt gebruikt door een buitenlandse marine, waarvan de naam geheim moet blijven. Het testbassin in de vloer, de machines om magnetische velden te testen en de werkbanken geven de fabriek iets futuristisch, als in een James Bond-film.

"Op termijn hopen we in Oostende een tot twee drones per dag te produceren."
Steven Luys
CEO Exail Robotics Belgium

Luys is de CEO van Exail Robotics Belgium, een van de bedrijven die een speerpunt kunnen worden in de vernieuwing van de Vlaamse defensie-industrie. Het bedrijf ontstond toen het Franse consortium Belgium Naval & Robotics vier jaar geleden het contract in de wacht sleepte voor de bouw van twaalf mijnenjagers voor de Belgische en de Nederlandse marine.

Een kwart van het contract van 2,2 miljard euro gaat naar de ontwikkeling van gespecialiseerde onderwaterdrones voor die schepen. 'Eind dit jaar moeten de eerste drones voor de marine van de band rollen en volgend jaar moet de productie op kruissnelheid komen', zegt Luys. 'Op termijn hopen we in Oostende een tot twee drones per dag te produceren.'

Luys is sinds 2007 actief in de defensie-industrie. 'Tot voor kort waren het bijzonder lastig om voor die industrie te werken. In Vlaanderen hangt een ideologisch parfum dat ons in een verdomhoekje plaatst', zegt hij. In tegenstelling tot Wallonië, waar de politieke wereld de defensiespelers steunde, voert Vlaanderen al jaren een restrictief exportbeleid. 'Die strenge wetgeving geeft ons veel concurrentienadelen. Vlaams Parlementsleden kunnen gedetailleerde informatie opvragen en onrechtstreeks openbaar maken. Zo kunnen concurrenten informatie verkrijgen die wij van hen niet krijgen.'

Naast het strenge exportbeleid is het voor bedrijven als Exail een uitdaging om genoeg financiering te vinden. Banken hanteren strikte ESG-criteria, waarbij leningen aan voorwaarden op het vlak van milieu, sociaal beleid en deugdelijk bestuur moeten voldoen. 'In Europa beschouwde men defensieactiviteiten als niet-ethisch, terwijl het in de Verenigde Staten net het omgekeerde is,' zegt Luys.

Exail geraakte uiteindelijk aan de nodige leningen, maar Luys heeft gemerkt dat Franse en Nederlandse banken pragmatischer werken. 'Als je gelooft dat een actief defensiebeleid kan bijdragen tot vrede, dan ontneem je die weg naar vrede door de criteria zo strikt te hanteren.'

Exail Robotics Belgium, op dit moment goed voor 17 miljoen euro omzet, wil de internationale markt bedienen en een wereldspecialist worden.

Het is de bedoeling van Exail, op dit moment goed voor 17 miljoen euro omzet, om de internationale markt te bedienen en een wereldspecialist te worden. Daarvoor zijn onderzoeksprogramma's belangrijk, bijvoorbeeld om met sonars ook mijnen in de zeebodem te detecteren, om de drones te kunnen inzetten voor de bescherming van kritieke infrastructuur als gaspijpleidingen en elektrische kabels, en om AI-software te ontwikkelen die beelden automatisch herkent en het tijdrovende werk van een operator overbodig maakt.

Nieuw onderzoek wordt volgens Luys vaak gefnuikt omdat universiteiten sterk gebonden zijn door ethische regels. Hij vertelt over een ingenieur-stagiar die een thesis wilde maken over een nieuwe sonar om onderwaterbommen op te sporen, maar teruggefloten werd door haar prof omdat die te veel gedoe verwachtte van ethische commissies in de universiteit.
Weinig universitair onderzoek

De Vlaamse universiteiten houden zich al jaren aan de richtlijn-Muyters. 'Dat houdt in dat we onderzoek naar militaire toepassingen voor offensieve doeleinden per definitie weigeren', zegt Paul Van Dun, algemeen directeur van KU Leuven Research & Development (LRD). 'Voor andere toepassingen of burgerlijke onderzoeken waarbij bepaalde technieken onrechtstreeks voor militaire doeleinden kunnen worden gebruikt, beslist een ethische commissie over wat kan.'
"Het is niet onze taak expliciet mee te stappen in de ontwikkeling van exclusief militaire technologie."
Rik Vandewalle
Rector UGent

In de praktijk zijn er weinig puur militaire onderzoeken aan de universiteiten. 'We begrijpen dat defensietechnologie nodig is en dat de ontwikkeling van militaire technologie legitiem kan zijn om de nationale of Europese veiligheid te waarborgen. Maar we blijven een civiele universiteit, wat betekent dat het niet onze taak is expliciet mee te stappen in de ontwikkeling van exclusief militaire technologie', zegt Rik Vandewalle, rector van de Universiteit Gent.

De vraag is dus waar de groeiende budgetten voor onderzoek en ontwikkeling naartoe zullen gaan. Zelfs bij Defensie zelf leidt de toestroom van het geld tot capaciteitsproblemen. Het Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie (KHID), dat het militair onderzoek coördineert, telt vandaag maar drie dossierbeheerders om meer dan 120 projecten op te volgen voor een budget dat zal groeien van 11,5 miljoen euro in 2022 tot 157 miljoen euro in 2030. 'We plannen een serieuze versterking. Ons personeelsbestand moet groeien van dertig nu tot honderd in 2030', zegt generaal-majoor Filip Borremans.

Het KHID mikt ook rechtstreeks op het bedrijfsleven om samenwerkingsakkoorden te sluiten. Er lopen al projecten rond waterstoftechnologie en het weer in de ruimte voor de goede werking van satellieten, maar volgens Borremans staat alles nog in de kinderschoenen. 'We zijn nog niet tot afgewerkte producten gekomen. Maar het potentieel is enorm, zeker als je de Europese budgetten meerekent.'
Moreel kompas

Het Vlaams Vredesinstituut benadrukt dat het ontwaken van het veiligheidsbesef en de aandacht voor de industrie in eigen land er niet mogen toe leiden dat we het morele kompas laten varen. 'Natuurlijk is het goed dat we nadenken over welke inspanningen nodig zijn, maar dat mag geen excuus zijn om snelle beslissingen door te duwen', zegt Cops.
"Als je je in vredestijden niet op oorlog voorbereidt, komt die oorlog naar je toe. Dat is de pijnlijke realiteit."
Steven Luys
CEO Exail Robotics Belgium

Hij verwijst naar het engagement van België om deel te nemen aan het onderzoeksprogramma voor het SCAF, het gevechtsvliegtuig van de volgende generatie. 'De oorlog in Oekraïne wordt aangegrepen om snel te beslissen, maar dit is een keuze die ons voor zeventig jaar kan vastzetten. Hebben we dat vliegtuig nodig? In welke strategie past het? Wat zijn de implicaties voor onze veiligheid? Wat met de uitvoer naar landen die de mensenrechten niet respecteren? Dit mag geen blanco cheque zijn voor de industrie, en daar lijkt het nu een beetje op.'

Luys vindt dat Vlaanderen niet kan achterblijven. Hij pleit voor een politieke oefening waarbij grondiger wordt nagedacht hoe banken en universiteiten met de defensiesector moeten omgaan. 'Natuurlijk is vrede een goed doel. Maar als dat doel zich vertaalt in een beleid dat je defensie-industrie de rug toekeert, maak je een foute inschatting. Als je je in vredestijden niet op oorlog voorbereidt, komt die oorlog naar je toe. Dat is de pijnlijke realiteit waarvoor we de ogen moeten openen.'
"Indien er ooit een stuk munitie in de buurt van een belgische drone komt eet ik mijn schoen op ok."

Huzaar1 - 18/08/2020

Huzaar1

Citaat van: Reinier op 17/07/2023 | 10:19 uurhttps://twitter.com/DVATW/status/1680510205640032258
Elite Belgian Troops  ;D

Dit blijft goud. Ik vraag me oprecht af hoe het met die
Citaat van: Reinier op 17/07/2023 | 10:19 uurhttps://twitter.com/DVATW/status/168051020564003228
Elite Belgian Troops  ;D

Dit blijft goud. Echt vermakelijk om te zien. Hoe zou het met die luitenant zijn?
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"


Huzaar1

Dan zit er toch echt een steekje bij je los als CEO.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Parera

Belgische munitie in Rusland dankzij Waals wapenbedrijf dat contacten nooit heeft verbroken?

Wallonië heeft het Luikse wapenbedrijf New Lachaussée in het vizier vanwege haar mogelijke banden met Rusland. Volgens de Franstalige openbare omroep RTBF is het niet uitgesloten dat er dankzij het bedrijf Belgische munitie in Rusland is terechtgekomen. Wallonië - dat 20 procent van het kapitaal van NLC bezit - eist volledige opheldering over de zaak.

https://www.hln.be/buitenland/belgische-munitie-in-rusland-dankzij-waals-wapenbedrijf-dat-contacten-nooit-heeft-verbroken~affe04ce/

Parera

#4454
Citaat van: Huzaar1 op 11/07/2023 | 15:28 uurWat whut wat, waar haal je al deze ideeën vandaan? Die plannen zijn non-existent, net als de benodigde gelden.
Kort antwoord:

Uit het STAR-plan van de Belgische regering uit 2022.

In het Belgische STAR-plan staat duidelijk SHORAD vermeld onder de Gemotoriseerde brigade, het project heet ''Combat Support – Force Protection – C-UAS/VSHORAD'' en is goed voor 358,68 miljoen Euro tussen 2025 - 2032. Nu lijkt het er op dat men hier dus kijkt naar kleine systemen zoals MAN PADS.

Daarnaast is er in het STAR-plan opgenomen de behoeft van 1 batterij SAM Long-Range (2031 - 2032) voor 317,80 miljoen + 1 batterij SAM  Short-range (2031 - 2032) voor 209,96 miljoen.

De MANPADS zijn in Juni van dit jaar weer door België aangekocht in een order samen met Frankrijk, Estland, Cyprus & Hongarije. In totaal worden er 1000 Mistral's aangeschaft door alle landen samen. Bron

Mijn bericht ging echter over de plannen voor de LR en SR batterijen, ik ga er vanuit dat men aansluiting gaat zoeken bij de Franse luchtverdediging batterijen. Omdat dit Europese systemen zijn maar ook omdat er gekozen is om dit onder de lucht component te laten vallen net zoals bij de Franse luchtmacht gebeurd. En dan zijn er enkele keuzes die gemaakt kunnen worden :
- CAMM (SR)
- VL MICA (SR)
- SAMP-T (LR)

Dit is puur gebaseerd op het mogelijke aansluiten bij de Franse, Frankrijk heeft de keuze gemaakt voor VL MICA + SAMP-T. Ik zie het niet zo snel gebeuren dat de Belgen aansluiten bij onze keuze voor de nieuwe raketten en Patriot.

Huzaar1

Citaat van: Parera op 22/06/2023 | 05:05 uurInderdaad een mooie capaciteit die men herintroduceert, wel jammer dat het tot nu toe bij baby-pijltjes blijft maar het is een stap de goede richting in. Ik ben benieuwd of ze alleen terugkomen in schouder buizen of ook weer op voertuigen.

De volgende stap zal zijn de aankoop van CAMM of VL MICA in haar land versie voor de nieuwe SHORAD batterij. Daarbij verwacht ik meer van de CAMM dan van VL MICA die veel meer op niet NAVO export gericht is. En voor de lange afstand verwacht ik dat men de SAMP-T (Aster) zal aankopen.

Wat whut wat, waar haal je al deze ideeën vandaan? Die plannen zijn non-existent, net als de benodigde gelden.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Harald

Vilnius Summit 2023: NATO Allies and Belgium Reinforcing Defense Capabilities   
( ff een tandje erbij ..  ;)  )

The summit, which will take place at Vilnius today and tomorrow July 11 and 12 2023, aims to strengthen collective security and defense among member countries by implementing concrete measures to bring Ukraine closer to NATO, enhance deterrence and defense capabilities, and promote interoperability with other European nations. Additionally, the focus on increasing defense investments, with the objective of allocating at least 2% of GDP to the sector, is also highly relevant for Belgium as it seeks to reinforce its defense capabilities and address emerging security challenges. This initiative aligns with the commitment made by Alexander De Croo at the Madrid summit a year ago.

.../...

In June 2023, the Belgian government presented a detailed defense budget plan, which outlines a gradual increase in military expenditures. The objective is to reach 1.54% of GDP by 2030 and continue to raise defense spending until reaching 2% of GDP by 2035. These investments aim to modernize the Belgian armed forces and enhance their operational capabilities.

Despite its efforts, Belgium is among the five NATO countries that do not meet the recommended military spending standards. Despite the actions taken by many countries, including Poland (3,90), the United States (3,90%), Greece (3,01%), Estonia (2,73), Belgium is considered to be lagging behind in meeting these commitments with its 1,13%. Belgium, on the other hand, needs to make additional efforts to reach the recommended levels of military expenditure. Furthermore, it was announced once again at the today's opening of the new NATO summit in Vilnius that a minimum effort of 2% of GDP, rather than a maximum, would now be required by member states.

https://www.armyrecognition.com/defense_news_july_2023_global_security_army_industry/vilnius_summit_2023_nato_allies_and_belgium_reinforcing_defense_capabilities.html