Arbeidsvoorwaarden 2010

Gestart door Lex, 15/12/2009 | 19:07 uur

Enforcer


Lex

Acties militairen om hoger loon

UTRECHT - Personeel van Defensie gaat in september actievoeren voor een betere cao. Inzet zijn een loonsverhoging en de leeftijd waarop militairen mogen stoppen met werken.

Aan de acties, die vanaf september worden gehouden, doen alle vakbonden mee. Het overleg tussen hen en Defensie over een nieuwe cao zit muurvast. De militairen willen dat hun loon aangepast wordt aan de inflatie - volgens CNV-vakbondsbestuurder Alfred Loman betekent dat een ,,bescheiden'' verhoging van 1 tot 1,25 procent. ,,Maar Defensie weigert elke loonsverhoging. Er is geen geld, zo klinkt het.''

Verhoging AOW-leeftijd
Ook is de verhoging van de AOW-leeftijd veel militairen een doorn in het oog. Nu mag een gedeelte van hen stoppen met werken als ze zestig jaar zijn. Met de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar zouden ze pas op hun 62e mogen stoppen.

,,We kunnen niet alles platleggen'', zegt Loman over de acties - militairen mogen niet staken. De bonden zoeken daarom naar alternatieve manieren om actie te voeren. ,,Een goede mogelijkheid is dat het personeel zich strikt aan de regels gaat houden. Dus om vijf uur 's middags naar huis, in plaats van weer over te werken. Ook kunnen ze bijvoorbeeld auto's extra goed gaan controleren bij de ingang van de kazerne.''

Hardere maatregelen
Als deze acties geen effect hebben, overwegen de bonden hardere maatregelen. Daarin zijn zij bereid ,,heel ver te gaan'', stelt Loman, die echter niets wil zeggen over wat die acties inhouden. ,,We zetten nog niet al onze wapens in.''

Nederlands Dagblad,
20 juli 2010 13:57

mikemans

Citaat van: Kapitein Rob op 22/04/2010 | 18:47 uur
Massaal een hoedje opzetten en op een fluitje blazen?

Of een ludieke kaartenactie.

Maar iets serieuser hoeven we natuurlijk voordat we naar de stembus zijn geweest geen nieuwe overeenkomst te verwachten, tenzij we alles wat we hebben inleveren, liefst iets meer.

En nadat we naar de stembus zijn geweest is het voor 10 tot 25duizend van ons niet meer relevant. Dat is niet echt een sterke onderhandelingspositie.

KapiteinRob

Massaal een hoedje opzetten en op een fluitje blazen?

Laurens

Citaat van: Lex op 22/04/2010 | 18:14 uur
Mocht Defensie een reële onderhandelingsinzet weigeren, dan zal de VBM|NOV andere middelen inzetten om de werkgever te dwingen het personeel op de juiste wijze tegemoet te treden.

....en dat zijn?

Lex

VBM|NOV kwaad over reactie   

De impasse in het arbeidsvoorwaardenoverleg is nog lang niet voorbij. Defensie heeft vorige week gereageerd op het ultimatum van de vakbonden. De VBM|NOV is kwaad en teleurgesteld over deze reactie.

In een gesprek met de werkgever gaat de VBM|NOV deze kwaadheid overbrengen en Defensie vragen om alsnog de gewenste arbeidsvoorwaarden-mogelijkheden te bieden.

De Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV had Defensie in haar brief van 16 maart gevraagd om twee zaken.

Ten eerste moest de gedwongen ophoging van het leeftijdsontslag van tafel. Deze harde eis van Defensie was op zijn zachtst gezegd lachwekkend geworden na de val van het kabinet. Immers, de ophoging van de AOW leeftijd waaraan Defensie haar eis koppelt is voorlopig van tafel.

Ten tweede eiste de VBM|NOV van Defensie een reële onderhandelingsinzet. De door Defensie verordonneerde 0-en-geen-cent-meer was voor uw vakbond onbespreekbaar. Niet alleen druist deze Defensie inzet regelrecht in tegen alle afspraken in het sociaal akkoord, daarnaast kan van echte arbeidsvoorwaarden nooit sprake zijn als er werkelijk helemaal niets besteed mag worden. De Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV is van mening dat de inzetbrief van de bonden al een zeer fatsoenlijk eisenpakket weergeeft. Defensie heeft tot op heden niet de moeite genomen dit pakket van wensen te bespreken.

Defensie heeft de bonden laten weten de besprekingen over het ophogen van de ontslagleeftijd nu niet noodzakelijk te vinden. Verder geeft Defensie geen antwoord op de vragen en gaat niet verder in op de wens financiële ruimte ter beschikking te stellen.

De Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV geeft Defensie de kans haar teleurstellende reactie in een gesprek toe te lichten. In dat gesprek zal ondermeer duidelijk moeten worden of er van échte arbeidsvoorwaardenonderhandelingen sprake kan zijn. Mocht Defensie een reële onderhandelingsinzet weigeren, dan zal de VBM|NOV andere middelen inzetten om de werkgever te dwingen het personeel op de juiste wijze tegemoet te treden.

VBM|NOV, 22 Apr 10

Laurens

Citaat van: dudge op 14/04/2010 | 22:13 uur
Citaat van: Laurens op 14/04/2010 | 21:21 uur
Zijn er eigenlijk Westerse landen waar de ontslagleeftijd op een verplichting van 60 jaar ligt?


In griekenland kun je met 62 naar je AOW. Hoe dat voor Griekse militairen is, geen idee.

Ik stel mijn vraag niet goed, ik bedoelde voor militairen.  :angel:

Laurens

Zijn er eigenlijk Westerse landen waar de ontslagleeftijd op een verplichting van 60 jaar ligt?

boekje_pienter

Citaat van: Lex op 14/04/2010 | 19:06 uur
Nu staat de ontslagleeftijd voor defensiepersoneel op zestig jaar. Volgens De Vries is dat niet meer te handhaven.

Volgens mij is een staatssecretaris die weet dat het beroep van militair zwaar is en toch dergelijke aperte onzin uitkraamt, niet meer te handhaven! Get real!!!

Lex

Defensie stelt discussie ontslagleeftijd uit

DEN HAAG - Defensie stelt de discussie over een verhoging van de ontslagleeftijd van militairen voorlopig uit. Dat heeft demissionair staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) woensdag toegezegd in een brief aan de vakbonden.

Nu staat de ontslagleeftijd voor defensiepersoneel op zestig jaar. Volgens De Vries is dat niet meer te handhaven.

Toch zet hij dit punt tijdens het overleg over een nieuwe cao even in de ijskast, omdat met de val van het kabinet het besluit over het verhogen van de AOW-leeftijd is doorgeschoven naar het volgende kabinet.

Een ander pijnpunt voor de vakbonden blijft echter nog wel op tafel liggen: door de economische crisis is er volgens de staatssecretaris geen ruimte om toelagen en salarissen te verhogen. De Vries wil het overleg met de bonden, dat ruim een maand geleden vastliep, snel hervatten.

Telegraaf, wo 14 apr 2010, 18:36

Lex

Defensie reageert op ultimatum bonden

Demissionair staatssecretaris Jack de Vries heeft vandaag gereageerd op het ultimatum van de bonden voor het arbeidsvoorwaardenoverleg. De bonden hadden Defensie gevraagd een nieuwe inzet voor het overleg op te stellen.

De staatssecretaris schreef vandaag in zijn reactie dat het kabinet door de economische crisis geen ruimte heeft om toelagen en salarissen van Defensiepersoneel te verhogen. De zogeheten nullijn blijft daarom volgens hem een pijler onder het te sluiten arbeidsvoorwaardenakkoord. Wel heeft De Vries toegezegd de discussie over verhoging van de UKW-leeftijd voorlopig uit te stellen. Hoewel de huidige UKW-leeftijd volgens de staatssecretaris niet is te handhaven, is met de val van het kabinet het besluit over het verhogen van de AOW-leeftijd doorgeschoven naar het volgende kabinet.

De staatssecretaris schrijft in zijn reactie het overleg met de bonden snel te willen hervatten. In het nieuwe akkoord zouden afspraken kunnen worden gemaakt over harmonisatie in regelingen voor diverse groepen personeel, waaronder bezoldigingen en meer flexibele arbeidsvoorwaarden.

MINDEF, 14 april 2010, 14.55 uur

KapiteinRob

Citaat van: Laurens op 14/04/2010 | 12:05 uur
Citaat van: Enforcer op 09/04/2010 | 11:13 uur
Geen brief gehad

Niks gemist, hoop gejank, bla de bla die bla....."I don't give a shit." Signed, Jackie de V. en Homie Eilmert M.



Wat mij betreft is het versturen van 60.000 brieven met blaartrekkende blabla o.m. een verkwisting van bomen geweest.....

Enforcer

Informatiebijeenkomsten?! Het resultaat is nada, dus valt er ook nada te vertellen. Kortom, het schiet niet op.

Laurens

Citaat van: Enforcer op 09/04/2010 | 11:13 uur
Geen brief gehad

Niks gemist, hoop gejank, bla de bla die bla....."I don't give a shit." Signed, Jackie de V. en Homie Eilmert M.


Lex

Ultimatum verlopen

Maandag 12 april is voorbij gegaan zonder dat de bonden van defensiepersoneel een antwoord hebben ontvangen van de Staatssecretaris van Defensie op de gezamenlijke ultimatumbrief van 16 maart jl.

Uit het feit dat de Staatssecretaris wel het personeel van defensie op de hoogte heeft gebracht van de stand van zaken m.b.t. het arbeidsvoorwaardenoverleg, maar niet wenst te antwoorden op de brief van de bonden blijkt eens te meer dat deze Staatssecretaris niet bereid is om te komen tot open en reëel overleg met de bonden over de arbeidsvoorwaarden voor het defensiepersoneel.

De bonden hebben besloten het defensiepersoneel op de diverse locaties in het land te gaan informeren over de nu ontstane situatie en de gevolgen die de houding van de Staatssecretaris heeft voor de portemonnee van het eigen personeel. De locaties en data van de informatiebijeenkomsten zullen bekend worden gemaakt via de websites van de bonden.

Erkenning en waardering. Begrijpt u het nog?

SCO, 14 april 2010