Spanningen Ivoorkust

Gestart door dudge, 17/12/2010 | 11:56 uur

Elzenga

Citaat van: Strata op 03/11/2012 | 01:10 uur
Ik ga er vanuit dat onze BSB ook aanwezig is bij de NL ambassade.
Ik hoop het ook. Dat Nederland hier niet te lichtzinnig handelt. 

StrataNL

Ik ga er vanuit dat onze BSB ook aanwezig is bij de NL ambassade.
-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation

Lex

'Gbagbo fit genoeg om terecht te staan'

DEN HAAG -  Ex-president Laurent Gbagbo van Ivoorkust is fit genoeg om terecht te staan voor misdaden tegen de mensheid. Dit hebben de rechters van het Internationaal Strafhof vrijdag besloten.

De rechters zullen binnenkort een datum vaststellen waarop het proces kan beginnen. De voorbereiding van de rechtszaak lag een tijd stil wegens gezondheidsproblemen van de 67-jarige Gbagbo.

Het strafhof neemt wel maatregelen in verband met de conditie van Gbagbo. Daarbij kan het gaan om kortere zittingen, voldoende mogelijkheden om tijdens schorsingen te rusten of niet lijfelijk aanwezig te hoeven zijn bij zittingen.

Telegraaf,
vr 02 nov 2012, 18:35

Elzenga

Ambassadeur bevestigt aanwezigheid Belgische special forces in Ivoorkust
06/04/11, 22u48

© afp
De Belgische ambassadeur in Ivoorkust, Dirk Verheyen, heeft bevestigd dat er zich in Abidjan leden van de Special Forces Group van het Belgische leger bevinden. De ambassadeur bevestigt hiermee eerdere mediaberichten. Het ministerie van Defensie weigert om commentaar te geven over de eventuele aanwezigheid van Belgische special forces. .

"We worden beschermd door Belgische special forces", verklaarde Verheyen telefonisch aan televisiezender RTBF, die hem ondervroeg over de situatie in Abidjan. Verheyen gaf geen bijkomende informatie over de militaire bescherming van de Belgische ambassade.

Vrijdag schreef de krant La Libre Belgique nog dat een tiental leden van de Belgische special forces in Abidjan waren. Maar het ministerie van Defensie weigert systematisch om dergelijke info te bevestigen of ontkennen.

Geheime operaties
"Het beleid van Defensie houdt in dat niet wordt gecommuniceerd over operaties van onze special forces", verklaarde luitenant-generaal Michel Singelé tijdens de wekelijkse persbriefing over de buitenlandse missies. De special forces, een elite-eenheid van het Belgisch leger die gebaseerd is in Flawinne, "voeren in essentie geheime operaties uit, al was het maar voor de veiligheid van de mensen", voegde hij er aan toe.

De FOD Buitenlandse Zaken was echter minder discreet en kondigde op 6 december aan dat een tiental leden van de special forces naar Ivoorkust zou reizen ter bescherming van de Belgische ambassadeur in Abidjan en van zijn diplomatiek personeel. (belga/kve)
http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Buitenland/article/detail/1247157/2011/04/06/Ambassadeur-bevestigt-aanwezigheid-Belgische-special-forces-in-Ivoorkust.dhtml#.UERY1hlf0T4.twitter

Lex

Geweld in Ivoorkust laait op

ABIDJAN - Het geweld in Ivoorkust laait op. Zaterdag werd in Abidjan het hoofdkwartier van het Ivoriaans Volksfront (FPI) van oud-president Laurent Gbagbo aangevallen en verwoest.

De regering van het West-Afrikaanse land had eerder op de dag het ,,buitengewone geweld'' van de afgelopen dagen veroordeeld. Zo werden politiebureaus, een gevangenis en een legerbasis aangevallen.

Na de presidentsverkiezingen van 2010 vielen door politiek geweld in Ivoorkust zo'n 3000 doden. Gbagbo zit, als eerste voormalige staatshoofd, in voorarrest van het Internationaal Strafhof in Den Haag. De oud-PvdA-politicus Bert Koenders probeert als VN-gezant te helpen bij het vredesproces.

ANP,
18 augustus 2012 16:21

andré herc

7 VN-militairen vermoord in Ivoorkust

ABIDJAN (ANP) - In het westen van Ivoorkust is een groep militairen van de VN-vredesmacht in een hinderlaag terechtgekomen. Zeven Nigerese blauwhelmen zijn gedood. Dit heeft een woordvoerder van de volkerenorganisatie vrijdag gezegd.

Het is de zwaarste aanval tot nu toe op de vredesmacht in het West-Afrikaanse land. Daar woedde vorig jaar een burgeroorlog, toen Laurent Gbagbo en Alassane Ouattara elkaar de overwinning bij de presidentsverkiezingen betwistten. Na de arrestatie van Gbagbo in april 2011 werd het rustiger in Ivoorkust.


http://nieuws.nl.msn.com/buitenlands-nieuws/7-vn-militairen-vermoord-in-ivoorkust
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.

VandeWiel

Citaat van: jurrien visser op 29/11/2011 | 22:17 uur
Citaat van: VandeWiel op 29/11/2011 | 22:02 uur
'Gbagbo op weg naar Den Haag'

De Scheveningse "club" wordt steeds kleurrijker, een kringgesprek levert vast "interessante" gespreksstof.


Hahaa, ja, moet ineens denken aan groepstherapie in Fight Club ;)


Maar wel erg goed, daar gaat steeds meer een signaal uit naar partijen die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten. Los van dat het hypocriet blijft en niet iedereen er heen gaat die er heen zou moeten gaan. Maar iedere zaak extra is een goede stap.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: VandeWiel op 29/11/2011 | 22:02 uur
'Gbagbo op weg naar Den Haag'

De Scheveningse "club" wordt steeds kleurrijker, een kringgesprek levert vast "interessante" gespreksstof.

VandeWiel

'Gbagbo op weg naar Den Haag'



ABIDJAN - Ex-president Laurent Gbagbo van Ivoorkust is op weg van het West-Afrikaanse land naar Nederland. Hij wordt overgebracht naar het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

Dat heeft zowel de Ivoriaanse aanklager Simplice Kouadio Koffi als Gbagbo's advocaat Lucie Bourthoumieux dinsdag laten weten.
Gbagbo vertrok rond 7 uur Nederlandse tijd vanuit de plaats Korhogo in het noorden van Ivoorkust, aldus Koffi. Wanneer hij in Nederland zou aankomen, is niet bekend. Een ICC-woordvoerder kan desgevraagd niet bevestigen dat Gbagbo onderweg is naar Nederland.

De hoofdaanklager van het ICC doet onderzoek naar misdaden die in Ivoorkust zijn gepleegd na de presidentsverkiezingen eind vorig jaar. Het gaat onder meer om moorden en verkrachtingen. Gbagbo weigerde destijds zijn verkiezingsnederlaag toe te geven en plaats te maken voor rivaal Alassane Ouattara.


Geweld

Na de verkiezingen was Ivoorkust maandenlang in de greep van geweld. Dat kostte aan zeker 3000 mensen het leven. Er zijn aanwijzingen dat beide kampen in de machtsstrijd misdaden hebben gepleegd.

De machtsstrijd eindigde op 11 april, toen Gbagbo werd opgepakt door Franse militairen. Ouattara werd vervolgens geïnstalleerd als president.

http://www.nu.nl/buitenland/2681073/gbagbo-weg-haag.html

Lex

Gbagbo snel uitgeleverd aan Den Haag

Yamoussoukro -  De voormalige president van Ivoorkust Laurent Gbagbo wordt zeer spoedig overgebracht naar het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Dat heeft een van zijn advocaten dinsdag laten weten. Volgens raadsman Jean Gbougnon is de overdracht naar Nederland een kwestie van uren. Van het ICC was dinsdagmiddag nog geen bevestiging van het bericht te krijgen.

De hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof onderzoekt misdaden die in Ivoorkust zijn gepleegd na de presidentsverkiezingen van vorig jaar. Gbagbo verloor die volgens de internationale gemeenschap, maar weigerde de macht af te staan. Dit leidde tot grootschalig geweld dat aan zeker 3000 mensen het leven heeft gekost. Uiteindelijk werd Gbagbo door Franse troepen opgepakt, waarna Alassane Ouattara als rechtmatig president werd geïnstalleerd. Er zijn aanwijzingen dat beide kampen in de machtsstrijd misdaden hebben gepleegd.

Noch de griffie noch het Bureau van de Hoofdaanklager van het ICC in Den Haag wilde dinsdagmiddag een reactie op het bericht geven omdat er geen openbare officiële informatie is. Een van Gbagbo's juridisch adviseurs zei in Parijs tegen de Franse krant Le Monde dat ICC-hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo een arrestatiebevel heeft laten uitvaardigen tegen zijn cliënt. Volgens de adviseur, Toussaint Alain, zijn ICC-medewerkers momenteel in Ivoorkust om het volgens hem ,,illegale arrestatiebevel" ten uitvoer te leggen.

Telegraaf,
di 29 nov 2011, 16:37

Lex

Koenders wordt VN-gezant in Ivoorkust

DEN HAAG (ANP) - Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft voormalig minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders benoemd als zijn nieuwe Speciaal Vertegenwoordiger in Ivoorkust. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag bekendgemaakt.

Koenders wordt de hoogste vertegenwoordiger van de VN in Ivoorkust, dat tot voor kort het toneel was van bloedig politiek geweld. Hij volgt de Zuid-Koreaan Choi Young-jin op. ,,Ik ben vereerd, maar het wordt een zware klus'', aldus de oud-bewindsman.

ANP
donderdag 28 juli 2011 | 21:52

Lex

VN: beide kampen Ivoorkust pleegden misdaden

GENÈVE - Beide kampen in de machtsstrijd eerder dit jaar in Ivoorkust hebben zich mogelijk schuldig gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid. Dat hebben rapporteurs die in opdracht van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties onderzoek hebben gedaan, vrijdag gezegd.

Ivoorkust was na de presidentsverkiezingen in november maandenlang het toneel van bloedige gevechten tussen aanhangers van winnaar Alassane Ouattara en zittend president Laurent Gbagbo, die weigerde zijn nederlaag te erkennen. Pas medio april gaf Gbagbo zich gewonnen. Het geweld eiste naar schatting 3000 mensenlevens.

ANP,
Gepubliceerd op 10 juni 11, 15:48
Laatst bijgewerkt op 10 juni 11, 15:53

Lex

Ouattara beëdigd als president Ivoorkust

YAMOUSSOUKRO -  Alassane Ouattara (69) is zaterdagochtend, zes maanden na zijn winst bij de presidentsverkiezingen, beëdigd als staatshoofd van Ivoorkust. Dat gebeurde in de hoofdstad Yamoussoukro, geboorteplaats van de in 1993 overleden eerste president van het West-Afrikaanse land, Félix Houphouët-Boigny.

De internationale gemeenschap erkende de econoom en oud-premier Ouattara als winnaar van de presidentsverkiezingen, maar zijn tegenstander, de zittende president Laurent Gbagbo, weigerde voor hem plaats te maken. Dat leidde tot veel geweld in het etnisch verdeelde land. Na twee weken van hevige strijd tussen het regeringsleger, dat Gbagbo steunde, en aanhangers van Ouattara werd Gbagbo in Abidjan, de belangrijkste stad van het land, gearresteerd. Op 5 mei riep de president van het Constitutioneel Gerechtshof Ouattara uit tot president.

Bij de beëdiging waren buitenlandse staatshoofden. Ivoorkust was tot de onafhankelijkheid in 1960 een Franse kolonie.

Telegraaf,
za 21 mei 2011, 15:31

KapiteinRob

Citaat van: dudge op 08/05/2011 | 16:44 uur
Het is wat, zo'n verkiezing...

Het is wat, al die doden.

Maar ja, wat boeit het ons. Wij maken ons druk over het opleiden van analfabetische politie-agenten elders op deze aardkloot waar ik overigens nog niet over massagraven heb gehoord.

Lex

Verhoor Gbagbo begonnen zonder advocaten

KORHOGO - Het verhoor van de verdreven Ivoriaanse president Laurent Gbagbo door de openbaar aanklager is zaterdag begonnen, ondanks de afwezigheid van advocaten.

Dat heeft aanklager Simplice Kouadio Koffi tegen het Franse persbureau AFP gezegd. ''Gbagbo is verhoord in aanwezigheid van zijn persoonlijke arts'', aldus de aanklager.

Gbagbo heeft huisarrest in een villa in de stad Korhogo, in het noorden van het land. Zondag wordt Gbagbo's vrouw Simone verhoord. Zij speelde naar verluidt een belangrijke rol in het regime van haar man. Simone Gbagbo verblijft in Odienne, in het noordwesten van Ivoorkust.

Gbagbo en zijn entourage worden verhoord vanwege hun rol in het geweld dat uitbrak na presidentsverkiezingen in november. President Gbagbo verloor die stembusgang van zijn rivaal Alassane Ouattara, maar hij weigerde op te stappen.

© ANP 
Uitgegeven: 7 mei 2011 18:33
Laatst gewijzigd: 7 mei 2011 18:33