Catalonië onafhankelijkheid?

Gestart door Ace1, 28/09/2014 | 14:10 uur

Ace1

Spaanse regering doodsbang voor referendum Catalonië

Geplaatst door Michael van der Galien op 27 september, 2014 - 17:44

Ze vrezen voor het antwoord.

De Spaanse regering heeft laten weten dat niet van plan is om Catalonië een referendum toe te kennen over onafhankelijkheid. Dat bericht het Vlaamse De Standaard.

"Niemand staat boven de soevereine wil van alle Spanjaarden," aldus de nummer twee van de nationale regering, Soraya Saenz de Santamaria. "Het is aan alle Spanjaarden om te beslissen wat Spanje is en hoe het zich organiseert."

Aangezien niemand eraan twijfelt dat Catalanen een ander volk zijn is dat een beetje een vreemde statement. Op deze manier bepaalt het meerendeel namelijk welke gebieden het zich toeëigent. Het is dan niet heel vreemd dat die meerderheid vervolgens eist dat Catalonië onderdeel blijft van Spanje; het is een schitterende regio, met een mooie stad als Barcelona.

De Catalaanse president Artur Mas heeft zaterdag een decreet ondertekend waarmee de datum voor het referendum over de Catalaanse onafhankelijkheid op 9 november gezet wordt. De regering is onmiddellijk een procedure opgestart om hiertegen in beroep te gaan bij het Grondwettelijk Hof, meldt de vicepremier. Met dat beroep wordt het decreet en de eerder getekende wet meteen opgeschort.

De vraag is nu wat Mas doet? Doet hij een stapje terug en luistert hij naar zijn in theorie politieke bazen in Madrid, of doet hij wat zijn eigen Catalaanse volk wil, te weten een referendum houden en kijken wat men stemt? En wat gebeurt er als het Hof verklaart dat de nationale regering gelijk heeft maar de Catalanen toch doen waar ze zin in hebben?

Wat mij betreft is deze kwestie vrij simpel: ieder volk heeft het recht om zijn eigen toekomst te bepalen, Catalanen dus ook. Als zij niet langer onderdeel willen vormen van Spanje is dat hun beslissing, niet die van De Santamaria (of welke Madrileen dan ook).

Daar komt nog eens bij dat het beter is om de overheid regionaal en lokaal te organiseren dan nationaal. Hoe kleiner de schaal, hoe effectiever, en hoe gemakkelijker het is om politieke leiders verantwoordelijk te houden voor hun daden. Dat alleen moet reden genoeg zijn om de Catalanen hun zin te geven.

Helaas acht ik de kans klein dat dit plan doorgaat. De gemiddelde overheid is immers niet van plan om macht af te staan; David Cameron van Groot-Brittannië is wat dat betreft een uitzondering. Hij durfde het aan en won uiteindelijk. Andere regeringen zullen zo'n risico veel minder snel nemen; stel je voor dat je die mensen niet meer kunt belasten! Dat moet je natuurlijk niet willen als politicus.

http://www.dagelijksestandaard.nl/2014/09/spaanse-regering-doodsbang-voor-referendum-cataloni

Ace1

Referendum afscheiding Catalonië in november

BARCELONA (ANP) - De autonome regio Catalonië wil met een referendum peilen of de bevolking wil dat het gebied onafhankelijk van Spanje wordt. President Artur Mas van Catalonië heeft zaterdag een decreet getekend waarin staat dat het referendum op 9 november moet plaatshebben. Catalanen van 16 jaar en ouder mogen dan naar de stembus.

De Spaanse regering in Madrid heeft eerder al laten weten dat zo'n referendum niet grondwettig is. Premier Mariano Rajoy houdt maandag een kabinetsvergadering waarin moet worden bepaald hoe het Catalaanse referendum wordt aangevochten.

http://www.elsevier.nl/Buitenland/nieuws/2014/9/Referendum-afscheiding-Catalonie-in-november-1609130W/

Ace1

Catalonië zet stapje naar onafhankelijkheid

BARCELONA (ANP) - Op de dag dat Schotland besloot om niet onafhankelijk te worden, heeft het parlement van de Spaanse regio Catalonië een poging gedaan om verder te komen in de strijd voor onafhankelijkheid. Het parlement keurde vrijdag een wetsvoorstel goed dat het mogelijk maakt een referendum over onafhankelijkheid voor te bereiden.

De regio wil op 9 november naar de stembus. Dat moet eerst worden uitgevochten met de centrale regering in Madrid, want die is fel tegen. Die zegt dat een referendum over onafhankelijkheid in strijd is met de grondwet en heeft aangekondigd een wet daarover aan het Constitutioneel Gerechtshof voor te leggen.

http://www.elsevier.nl/Buitenland/nieuws/2014/9/Catalonie-zet-stapje-naar-onafhankelijkheid-1603875W/


Ace1

Na Schotland ook een referendum in Catalonië? Vier vragen

Er waait een separatistische wind door Europa. Nu Schotland zich volgende week in een referendum uitspreekt over onafhankelijkheid, dringt ook Catalonië aan op een volksraadpleging.

Veel Catalanen gingen donderdag de straat op om hun wens kenbaar te maken. Wordt Catalonië, een regio met ruim 7.5 miljoen zielen, onafhankelijk van Spanje? Elsevier zet vier vragen én antwoorden over het Catalaanse referendum op een rij.

1. Waarom een manifestatie op 11 september?

Miljoenen mensen vormden over een lengte van 11 kilometer een menselijke V. Die staat voor 'Victoria, Voluntat en 'Votar' - dat in het Nederlands 'overwinning, vrije wil en stemmen' betekent. Waarom zo veel symboliek op deze dag?

Op de elfde september herdenken de Catalanen de val van Barcelona in 1714 tijdens de Spaanse successieoorlog, die tot gevolg had dat het bestuur in Catalonië werd verboden en dat Catalaans voortaan niet meer mocht worden gesproken.

In de moderne tijd is deze dag uitgegroeid tot een feestdag waarop het Catalaanse nationalisme wordt gevierd. Maar de dag wordt ook steeds meer aangegrepen om de onvrede over (de slechte economie van) Spanje te uiten.

2. Waar maken de Catalanen zich boos over?

Het feit dat ze zich onderdrukt en niet serieus genomen voelen door de regering in Madrid, terwijl ze er telkens op wijzen dat de eigen regio toch echt de rijkste is van Spanje. De miljoenenstad Barcelona is het centrum van het meest geïndustrialiseerde gebied in Spanje. Een onafhankelijk Catalonië zou dus levensvatbaar zijn.

Maar er is natuurlijk ook een culturele dimensie: de Catalanen ergeren zich groen en geel aan maatregelen vanuit Madrid. De regering oefent steeds meer druk uit om meer Spaans en minder Catalaans te geven tijdens lessen op school.

Catalonië heeft een sterke, eeuwenoude culturele identiteit. In tegenstelling tot de Basken, verloopt de strijd van de Catalanen voor autonomie niet via geweld en militante bewegingen.

3. Wat zijn de kansen van zo'n referendum?

Het was gisteren precies 300 jaar geleden dat Barcelona viel – een mooie aanleiding om nog eens voor onafhankelijkheid te pleiten. En het referendum over afscheiding, dat volgende week in Schotland plaatsheeft, heeft de gemoederen doen oplopen.

Want waarom zou de Britse regering wél toestemming geven voor een stembusgang en de Spaanse regering niet? Madrid houdt pogingen tot het houden van een referendum steeds tegen.

Met reden, vinden ze daar, aangezien het houden van referendum in strijd is met de Spaanse grondwet. De hoogste Spaanse rechter heeft zich daar al over uitgesproken. Volgens de laatste peilingen is zeker 57 procent van de Catalanen vóör afscheiding, schrijft Der Spiegel. Catalaanse politici willen het referendum op 9 november houden.

4. Wie is er voor en wie is er tegen?

Toch zijn er ook tegenstanders van het referendum. Want wat moet Catalonië zonder Spanje, vragen zij zich af. Zij waarschuwen voor de economische gevolgen: bedrijven lieten, net als in Schotland, weten dat zij de regio verlaten als het tot onafhankelijkheid komt.

Ook de Europese Unie is ertegen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de Spaanse premier Mariano Rajoy toegezegd dat zij hem steunt in zijn verzet tegen het referendum. 'De Duitse regering verdedigt de territoriale integriteit van alle EU-lidstaten,' zei zij.

http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2014/9/Na-Schotland-nu-ook-een-referendum-in-Catalonie-Vier-vragen-1598229W/