Nieuwe ontwikkelingen op BOXER gebied

Gestart door Ace1, 02/11/2013 | 15:37 uur

Parera

3D tekening van de geplande Duits/Nederlandse EW Boxer.

Harald

uit de geruchten molen ;

* As the Boxer CRV is a reconnaissance variant based on an IFV variant, it is designed with capacity for infantry (dismounting scouts), but the German Jäger will not have dismounts on the Schwerer Waffenträger Infanterie... so they are trying to come up with some sort of use for the rear compartment such as carrying UAVs (which can be and are already carried in lighter vehicles at greater distance from the front line) or "UGVs armed for example with an autocannon" (currently market available UGVs with autocannon - unless talking about an anemic solution with the M230LF - are too heavy and too large to be carried inside the Boxer and have enough endurance - e.g. Milrem Type X UGV: 600 km - to be drive on their own).

* As per the German concept for the Medium Forces (Mittlere Kräfte), at least some Marder IFVs are to be replaced with a Boxer IFV model. The latest plans suggest that a total of 148 Boxer IFVs should be procured. Supposedly the Army favors an unmanned solution, so there won't be any turret commonality with the Schwerer Waffenträger Infanterie.

* The Germany parliament has reportedly rejected the notion to buy the Boxer CRV Block 2 from Australia after the selection of the Redback IFV. Earlier reports suggest that buying Boxers from Australia was twice as expensive as producing them in Germany and was meant to be a compensation deal when choosing Lynx.

* The reason for not accepting the Boxer CRV are two-fold. Supposedly the system is not as mature as claimed, inofficially the purchase was meant as a quid pro quo for selecting the Lynx. Not selecting the Lynx might have killed export chances for the Boxer CRV.

Harald

Schwerer Waffenträger Infanterie kommt später  ( Duitse keus op losse schroeven ? )
https://www.hartpunkt.de/schwerer-waffentraeger-infanterie-kommt-spaeter/

(artikel vertaald via Google Translate)

Slecht nieuws voor het leger: het wetsvoorstel voor de aanschaf van de zogenaamde zware wapendrager-infanterie zal dit jaar niet meer naar het parlement gaan – zoals oorspronkelijk gepland.Dit vertraagt ��ook het sluiten van het contract en waarschijnlijk ook de levertijden, wat waarschijnlijk een impact zal hebben op de vorming van de nieuwe "middelgrote strijdkrachten" van het leger.

De zware wapendrager is een Boxer-tank op wielen met een bemande koepel van 30 mm. De aanbesteding zou oorspronkelijk plaatsvinden bij de Australian Defence Force, die het voertuig in een vrijwel identieke versie introduceert als een Combat Reconnaissance Vehicle. Het voertuig wordt ook in Australië geassembleerd door een dochteronderneming van Rheinmetall. Volgens berichten lopen de Australiërs door technische problemen achter op schema.

In ieder geval in kringen van de Bondsdag lijkt ook het Australische besluit om de AS-21 Redback uit Korea aan te schaffen als het nieuwe infanteriegevechtsvoertuig in plaats van de KF-41 Lynx van Rheinmetall tot onvrede te hebben geleid. Hoewel insiders verwachten dat de aanschaf van de zware wapendrager alleen maar zal worden uitgesteld, lijkt het onduidelijk of dit gevolgen zal hebben voor het programma voor infanteriegevechtsvoertuigen op wielen voor de middelzware strijdkrachten. Deze zou eigenlijk afgeleid moeten zijn van de zware wapendrager en ook een bemande koepel hebben.

De onrust in het industriebeleid zou de kansen kunnen vergroten op Krauss-Maffei Wegmanns oplossing voor infanteriegevechtsvoertuigen op wielen, die volledig in Duitsland zou worden gebouwd. De zogenaamde PuBo - een bokser met een onbemande Puma-koepel - zou ook het voordeel hebben van een groter gevechtsoppervlak en de daaruit voortvloeiende grotere demontagekracht, aangezien er geen noodzaak is voor een torenmand.

Huzaar1

Citaat van: Lynxian op 23/11/2023 | 22:47 uurIs de Duitse munitie zo raar of zijn onze Colts zo raar?

Is anders. 5.56 is geen 5.56. Zelfde geldt voor Franse. Levert andere resultaten op. Niks raars aan maar een feit.

Nu we na Mali alles moeten typeclassificeren voor gebruik in een wapen kan het al helemaal niet meer. Maar dat is een juridisch verhaal. Maar munitie is niet hetzelfde.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Lynxian

Citaat van: Huzaar1 op 23/11/2023 | 19:12 uurNee. Er is niks meer logisch aan. We voeren duizend artikelen in ons assortiment wat anders is dan de duitsers. Alsof munitie dan een probleem vormt.

Jongens. Kap nu toch eens met die aannames positioneren als een voldrongen feit.

We kunnen in onze NEDERLANDSE colts niet eens Duitse 5.56 munitie stoppen. Geeft hele andere prestaties  moet allemaal eerst worden geTC'd, een proces van jaren.
Is de Duitse munitie zo raar of zijn onze Colts zo raar?

Sparkplug

Citaat van: Huzaar1 op 23/11/2023 | 19:12 uurWe kunnen in onze NEDERLANDSE colts niet eens Duitse 5.56 munitie stoppen. Geeft hele andere prestaties  moet allemaal eerst worden geTC'd, een proces van jaren.

Is misschien off topic, maar betreft dit standaard Duitse 5,56x45mm munitie met een 62 grain kogelkop? Vind het wel een dingetje dat dit niet in een Canadese AR-15 kloon past.
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Huzaar1

Citaat van: Parera op 22/11/2023 | 19:17 uurDat is natuurlijk wel iets maar aan de andere kant de CV90 gebruikt wel 35 mm en deze zitten geïntegreerd in een andere Duitse divisie waarbij men optreed samen met de Puma met haar 30 mm kanon. Dus het zou zomaar kunnen dat we de Boxer uitrusten met de 35 mm al is de keuze voor 30 mm logistiek en in de keuze van de torens (meer opties) logischer.

Nee. Er is niks meer logisch aan. We voeren duizend artikelen in ons assortiment wat anders is dan de duitsers. Alsof munitie dan een probleem vormt.

Jongens. Kap nu toch eens met die aannames positioneren als een voldrongen feit.

We kunnen in onze NEDERLANDSE colts niet eens Duitse 5.56 munitie stoppen. Geeft hele andere prestaties  moet allemaal eerst worden geTC'd, een proces van jaren.


"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Master Mack

Ik denk dat we moeten kijken naar torens met een kanon en Spike welke voldoet en het snelste leverbaar is. Dus maakt mij niet uit als het maar voldoet en snel leverbaar is. Ook de oude CV90 torens kunnen worden hergebruikt om dan dus sneller budget vrij te hebben om ook een MBT aan te kunnen aanschaffen.

Harald

en in Duitsland ;

CitaatHe said the Bundeswehr had a requirement for 120 HWCs, with the first 43 to be fielded in 2027-28, followed by a second batch numbering 36 in 2028-31. The vehicle will have a non-line-of-sight anti-tank capability provided by the Mehrrollenfähiges leichtes Lenkflugkörper-System (Multirole-capabile Light Missile System; MELLS), the Bundeswehr's designation for Spike LR, and a direct engagnement capability provided by a Mk 30 30 mm cannon to engagne either tanks or armoured personnel carriers, Lt Col Boehnke said.

It will also be able to provide direct fire support for dismounted infantry, possibly from the Boxer AIFV.

Lt Col Boehnke expected the contract for the HWC verification model to be awarded in December, followed by a series contract in 2025.

https://www.janes.com/defence-news/land-forces/latest/favs-2023-bundeswehr-medium-brigades-take-shape

gedeelte uit een artikel in Janes al eens eerder gepost

Master Mack

Citaat van: Kornet43 op 22/11/2023 | 18:53 uurHoezo standaardiseren op 35MM? 13 licht gebruikt geen 35MM, 13 licht valt onder commando van een Duitse pantserdivisie, die geen 35MM gebruikt, die Duitsers willen geen vreemde calibers in hun divisie tros. De calibers die hun gebruiken zijn: 120MM voor tanks, 30MM voor de Puma 30MM voor de Boxer, 25MM voor de opvolger van de Fennek, 20MM voor de Marder en 40MM granaatwerpers voor de overige Boxers en de Fennek's.
Hoeft nog steeds niet wij doen onze eigen logistiek 35mm CV90 en Boxer is standaardiseren binnen eigen krijgsmacht.

Parera

Citaat van: Harald op 22/11/2023 | 19:57 uurGezien de reden van toen met de aanschaf van de CV90 voor het 35mm kanon en juist niet de 30mm, zou het nu zo kunnen dat ook nu het kaliber 35mm de voorkeur heeft en gekozen wordt.

Bijvoorbeeld zoiets als de IWS-35 van KMW (wel een oud model) of (mijn voorkeur) de T2000 van EOS.

Het 35 mm kanon past ook in de nieuwe Lance 2.0 onbemande torens van Rheinmetall, dit is echter een andere toren dan dat de Duitsers zelf kiezen. Hierin zit ook een andere vorm van APS inverwerkt. Er zijn rond 2020 ook studies gedaan door Duitsland met Nederland samen naar een ADS voor de Boxer romp. Dit is natuurlijk ook een mogelijkheid om op deze manier de zijkant van het voertuig te beschermen eventueel gecombinnerd met een Iron Fist APS op de toren. Mijn voorkeur gaat ook uit naar de T2000 van EOS met een 35 mm kanon.


Harald

Gezien de reden van toen met de aanschaf van de CV90 voor het 35mm kanon en juist niet de 30mm, zou het nu zo kunnen dat ook nu het kaliber 35mm de voorkeur heeft en gekozen wordt.

Bijvoorbeeld zoiets als de IWS-35 van KMW (wel een oud model) of (mijn voorkeur) de T2000 van EOS.

Parera

Citaat van: Kornet43 op 22/11/2023 | 19:26 uurJa, het zou inderdaad kunnen, want enige logica hoef je niet te verwachten van Defensie.

Nou de keuze is heel simpel: We kiezen voor aansluiting bij onze eigen krijgsmacht of bij die van de Duitsers.

Als we natuurlijk kunnen zeggen we nemen 1 op 1 de Boxer over die de Duitsers kiezen dan is het logisch dat we kiezen voor de 30 mm ook al is het 35 mm kanon ongetwijfeld ook mogelijk in de lance toren. Australie heeft ook gekozen voor deze zelfde toren maar dan uitgerust met Iron Fist APS, mogelijk dat Nederland hier ook bij de Boxer voor wil gaan gecombineerd met een 2 tal SPIKE ATGM's.

Wat mij betreft is 30 mm, coax MG, 2x SPIKE + APS een prima combinatie op de Boxer. Eventueel nog een RCWS bovenop als dat kan i.v.m. hoogte.

Kornet43

Citaat van: Parera op 22/11/2023 | 19:17 uurDat is natuurlijk wel iets maar aan de andere kant de CV90 gebruikt wel 35 mm en deze zitten geïntegreerd in een andere Duitse divisie waarbij men optreed samen met de Puma met haar 30 mm kanon. Dus het zou zomaar kunnen dat we de Boxer uitrusten met de 35 mm al is de keuze voor 30 mm logistiek en in de keuze van de torens (meer opties) logischer.
Ja, het zou inderdaad kunnen, want enige logica hoef je niet te verwachten van Defensie.

Parera

Citaat van: Kornet43 op 22/11/2023 | 18:53 uurHoezo standaardiseren op 35MM? 13 licht gebruikt geen 35MM, 13 licht valt onder commando van een Duitse pantserdivisie, die geen 35MM gebruikt, die Duitsers willen geen vreemde calibers in hun divisie tros. De calibers die hun gebruiken zijn: 120MM voor tanks, 30MM voor de Puma 30MM voor de Boxer, 25MM voor de opvolger van de Fennek, 20MM voor de Marder en 40MM granaatwerpers voor de overige Boxers en de Fennek's.

Dat is natuurlijk wel iets maar aan de andere kant de CV90 gebruikt wel 35 mm en deze zitten geïntegreerd in een andere Duitse divisie waarbij men optreed samen met de Puma met haar 30 mm kanon. Dus het zou zomaar kunnen dat we de Boxer uitrusten met de 35 mm al is de keuze voor 30 mm logistiek en in de keuze van de torens (meer opties) logischer.