Leopard, verkoop, gevolgen en vervanging

Gestart door dudge, 02/04/2011 | 08:59 uur

Parera

Citaat van: Master Mack op 12/07/2023 | 23:22 uurKlopt Dhr. Bolder is een wel heel doorzichtige promotor van Het CDSK gedachtengoed. Zelfs als er voldoende geld is betrekken krijgsmachtdeelstaven weer hun eigen stellingen. Gelukkig gaat het op de werkvloer prima samen.

Nee Dhr. Bolder is heel duidelijk, er moeten niet alleen tanks komen maar ook extra luchtverdediging ende herintroductie van SPAAG capaciteit.  :angel:  Jammer dat hij zijn oude klu pet ophoud terwijl hij defensie expert is, luchtmacht lobbyist zou een betere titel zijn.

Master Mack

Hoezo eerst veilig in de lucht. Vrijwel geen luchtmacht te zien alleen Drones en raketten. Deze oorlog valt niet te spinnen. Boots and armour on the ground. Uiteindelijk blijkt maar weer een oorlog wordt altijd op de grond beslist.

Master Mack

Klopt Dhr. Bolder is een wel heel doorzichtige promotor van Het CDSK gedachtengoed. Zelfs als er voldoende geld is betrekken krijgsmachtdeelstaven weer hun eigen stellingen. Gelukkig gaat het op de werkvloer prima samen.

Harald

(Die Patrick Bolder is een ex-KLU ! )

https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10518551/nederland-wil-weer-eigen-tanks

Nederland wil weer eigen tanks

Nederland wil weer eigen tanks. Vorige week nam de Tweede Kamer een motie aan om de aanschaf van nieuwe tankbataljons te inventariseren. En dat terwijl toenmalig minister van Defensie Jeanine Hennis in 2013 alle Leopard-tanks aan Finland verkocht.

De mogelijke acquisitie van eigen tanks is goed nieuws, vindt CDA-Kamerlid en oud-militair Harmen Krul. Temeer omdat Nederland daarmee kan voldoen aan de NAVO-eis dat iedere lidstaat twee procent van het bbp aan defensie moet uitgeven. 'De NAVO heeft geoordeeld dat de landstrijdkrachten van Nederland zowel op kwantitatief niveau als kwalitatief niveau onvoldoende zijn', duidt Krul. 'Ze vinden het prima dat we met Duitsland samenwerken in de gezamenlijke eenheid, maar daarbinnen moet er plek zijn voor een eigen tankbataljon.'

Citaat'De NAVO vindt dat de landstrijdkrachten van Nederland op kwantitatief en kwalitatief niveau onvoldoende zijn'
Harmen Krul, CDA-Kamerlid

Defensiespecialist Patrick Bolder van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies is het daar niet helemaal mee eens. Hoewel het hebben van eigen tanks als een goed plan klinkt, benadrukt hij dat het om veel meer dan alleen tanks gaat. 'Gevechtskracht lever je niet alleen met tanks; het gaat om de hele keten eromheen', vertelt hij.

Veiligheid
Hij stelt dat tanks alleen ingezet kunnen worden als de veiligheid wordt gewaarborgd, iets dat op zijn beurt alleen mogelijk is als het luchtruim vrij is. 'Dus je moet vooral inzetten op luchtoverwicht en de inrichting van luchtverdediging', vervolgt Bolder. 'Niet alleen boven het gevechtsveld, maar ook boven steden, havens en vliegvelden.

Temeer omdat de Russen daar hun strategie op aanpassen, weet hij. 'Zij vuren heel veel raketten af op steden en burgers, waarop Oekraïne de luchtverdediging samentrekt waardoor die niet boven het gevechtsveld in te zetten is.'

Boksen
Daarmee valt ook het idee van luchtoverwicht in het niets, en staan de Oekraïense en Russische tanks lijnrecht tegenover elkaar. Bolder: 'Ze vechten daar dus een symmetrisch conflict uit, met verschrikkelijk veel verliezen.'

Mocht er dus worden ingezet op een volledig eigen tankbataljon, zal dat de nodige luchtmachtinvesteringen met zich meebrengen. Temeer omdat er ook gedacht moet worden aan een volgorde, weet hij. 'Eerst moet je ervoor zorgen dat de lucht veilig is, alvorens je op de grond een gevecht in gaat.'


Ipkiss

Hooguit de mensen die er werken.  ;D

Kan ik al arbeidsplaatsen aanmaken?
Huz-Huz1-Kpl-Kpl1-Knt-Tlnt-Elnt-Ritm-Maj

Huzaar1

"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Master Mack


The German company expects to sign contracts for two more joint ventures in the coming days, for ammunition and air defence, according to Handelsblatt.

Boxers voor DGLC met 30/35mm en Stinger achtig???

Huzaar1

Citaat van: Oldenhave op 08/07/2023 | 20:08 uurMisschien weet Huzaar1 meer, maar dit vraagt om meer middelen richting Defensie vanuit MinFin. Afhankelijk van de gemoeide bedragen kan dat wel degelijk controversieel worden verklaard. De wens voor tanks vanuit de Kamer vertaalt zich niet 1 op 1 door in een verplichting aan Fin om die middelen vrij te maken: zeker als er sprake moet zijn van budgetneutraal bijv.
correct, dit soort zaken gaan dus via de kamer. Die vragen dan inderdaad (bekrachtigd met een meerderheid) dat besluit. Er zal inderdaad dan toewijzing volgen vanuit minfin.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Harald

Citaat van: Master Mack op 11/07/2023 | 11:51 uurToch vraag ik me af als RM een fabriek voor de Panther in Oekraïne neerzet of NLD als grote ondersteuning van Oekraïne  in de oorlog niet als Launch Customer wil dienen om de productie daar opgang te helpen. Als ik hier tussen de regels doorlees is het pleit al beslecht voor de Leo A8 maar je weet het nooit met DH

Er is van alles gaande met die fabrieksplannen van Rheinmetall !!

Rheinmetall founds JV to make and repair tanks in Ukraine - Handelsblatt
Rheinmetall (RHMG.DE) has founded a joint venture with Ukrainian state-owned conglomerate Ukroboronprom to build and repair tanks in Ukraine, the Handelsblatt daily reported Friday, citing the German arms maker's chief executive.

"The contracts have been signed," Chief Executive Armin Papperger told Handelsblatt, adding that the cooperation would cover the maintenance and repair of armoured vehicles in Ukraine, while the construction of tanks would be prepared in parallel.

Rheinmetall will hold a majority stake of 51% in the new company and will provide the management, added Handelsblatt.

The German company expects to sign contracts for two more joint ventures in the coming days, for ammunition and air defence, according to Handelsblatt.

"Ukraine will benefit from a comprehensive technology transfer as well as a short-term supply of military equipment from Germany," Papperger told Handelsblatt.

https://www.reuters.com/world/europe/rheinmetall-founds-jv-make-repair-tanks-ukraine-handelsblatt-2023-05-12/


Rheinmetall will build and repair tanks in Ukraine, says CEO

Rheinmetall will open an armored vehicle plant in Ukraine within the next 12 weeks, shrugging off concerns other Western defense companies reportedly have about building a presence in the country while it is at war with Russia.

Germany's biggest arms maker will also train Ukrainians to maintain the tanks and other armored vehicles made in the factory, which will be located in the western part of the country, CEO Armin Papperger told CNN in an exclusive interview on Thursday.

"[Ukrainians] have to help themselves — if they always have to wait [for] Europeans or Americans [to] help them over the next 10 or 20 years... that is not possible," he said.

The company told the Rheinische Post newspaper earlier this year that it hoped to open a €200 million ($218 million) battle tank factory on Ukrainian soil, capable of producing about 400 tanks a year.

Papperger said on Thursday that factory workers would build and repair Rheinmetall's Fuchs armored personnel carrier — named after the German word for fox — under license in the facility.

Rheinmetall (RNMBF) will operate the plant in partnership with Ukroboronprom, a Ukrainian state-owned defense group, which will also own the facility. In May, the companies announced an agreement to boost Ukraine's "defense technology capacities."

.../...

https://edition.cnn.com/2023/07/10/business/rheinmetall-german-tank-factory-ukraine/index.html

Master Mack

Toch vraag ik me af als RM een fabriek voor de Panther in Oekraïne neerzet of NLD als grote ondersteuning van Oekraïne  in de oorlog niet als Launch Customer wil dienen om de productie daar opgang te helpen. Als ik hier tussen de regels doorlees is het pleit al beslecht voor de Leo A8 maar je weet het nooit met DH

Oldenhave

Misschien weet Huzaar1 meer, maar dit vraagt om meer middelen richting Defensie vanuit MinFin. Afhankelijk van de gemoeide bedragen kan dat wel degelijk controversieel worden verklaard. De wens voor tanks vanuit de Kamer vertaalt zich niet 1 op 1 door in een verplichting aan Fin om die middelen vrij te maken: zeker als er sprake moet zijn van budgetneutraal bijv.

Huzaar1

Citaat van: Master Mack op 07/07/2023 | 21:43 uurZoals ik al zei laten we hopen dat het niet afhankelijk wordt gemaakt van de demissionaire status van het kabinet.

Nee, zie de kamerbrede motie.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Master Mack

Als het NLD Tankbataljon 515 Prins van Oranje bij de 43X wordt geplaatst en ze houden 414 er ook bij dan heb je een vierkante brigade. Wat moet er dan bij 13X komen aan horizontale vuurkracht om er een vierkante brigade van te maken 2 extra bataljons met Boxer 35mm en Spike.
1x Deu 1x Nld met een gewisseld eskadron ? Of is de internationale norm voor een medium gemotoriseerde brigade zwaardere horizontale vuurkracht of zelfs tanks.

Master Mack

Zoals ik al zei laten we hopen dat het niet afhankelijk wordt gemaakt van de demissionaire status van het kabinet.

Parera

Citaat van: pz op 07/07/2023 | 14:49 uurTweede Kamer steunt terugkeer Nederlands tankbataljon

Achter de betaalmuur helaas.

Defensie In 2011 verkocht Nederlands zijn tanks als onderdeel van bezuinigingen bij defensie. Maar de oorlog in Oekraïne laat volgens de Tweede Kamer ,,het belang van zware gevechtskracht zien".

https://www.nrc.nl/nieuws/2023/07/07/tweede-kamer-steunhttps://www.nrc.nl/nieuws/2023/07/07/tweede-kamer-steunt-terugkeer-nederlands-tankbataljon-a4169173t-terugkeer-nederlands-tankbataljon-a4169173

Dan zeg ik zet alles op alles om na het zomer reces die aankoop rond te maken zodat het met prinsjesdag bekend gemaakt kan worden dat we 54 ? Leopard 2A8's aankopen. In ieder geval voldoende om dat bataljon te vullen + wat reserve capaciteit voor opleidingen, onderhoud etc.