[nieuws] VBM|NOV wijst plan ‘adjudant plus’ af

Gestart door -Peter-, 31/03/2003 | 21:56 uur

-Peter-


Henri Lansink

Eind vorig jaar heeft de Trivizier uitvoerig gepubliceerd over de plannen om een aantal nieuwe onderofficiersrangen in het leven te roepen. Om de kwaliteit van het onderofficierenkorps te verbeteren zou de uitstroom van goede onderofficieren naar het officierenkorps tegen gegaan moeten worden. Daartoe zouden er minimaal twee nieuwe onderofficierenrangen bij moeten komen (de adjudant plus en de adjudant plus-plus).

Deze berichten hebben al tot reacties geleid. De strekking van deze reacties was opvallend negatief. Inmiddels is duidelijk dat de plannen in ieder geval bij de Koninklijke Marine absoluut niet de steun hebben van het personeel. Ook een enquête van de ACOM onder onderofficieren (krijgsmachtbreed) wijzen op weinig steun.

De VBM|NOV had al bij voorbaat aangegeven dat de plannen voorbij lijken te gaan aan het huidige functiewaarderingssysteem. De VBM|NOV kan daarnaast niet instemmen met de voorgestelde oplossing voor de rangsverschillen tussen de marine en de overige krijgsmachtdelen.

Verder moet het in de toekomst mogelijk blijven voor onderofficieren om door te groeien naar een officiersfunctie, ook voor degenen die het vereiste niveau bereiken op grond van ervaring en kennis opgedaan in operationele functies. Overigens zou het, volgens de plannen, in de toekomst mogelijk moeten blijven om van onderofficier door te groeien naar officier. Maar dit zou slechts in een beperkt aantal gevallen mogelijk zijn, met name voor mensen die zich via aanvullende opleiding daarvoor kwalificeren.

Op grond van het bovenstaande wijst De Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV de plannen af.

[bron: www.vbmnov.nl]


Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...