Algemeen > Van alles en nog wat!

De Eurozone en haar problemen

(1/1591) > >>

KapiteinRob:
De zestien landen met de euro en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) lenen het noodlijdende Griekenland 110 miljard euro. Het geld wordt in een periode van drie jaar overgeboekt.

ECB President Jean-Claude Trichet, de Griekse minister van financiën Papaconstantinou, de Luxemburgse premier Juncker and EU Commissaris Rehn tijdens een persconferentie in Brussel. De eurolanden zorgen voor 80 miljard euro van het bedrag, waarvan Nederland 5 miljard overmaakt. Het IMF levert de resterende 30 miljard euro. Het gaat om een van de grootste leningen ooit aan een land verstrekt.

,,Ik ben zeer gelukkig met dit akkoord'', zei Jean-Claude Juncker, de Luxemburgse premier die het spoedberaad van de ministers van Financiën van de eurolanden had voorgezeten.

Strenge voorwaarden

Juncker verzekerde dat er aan de leningen zeer strenge voorwaarden zijn verbonden. Als Griekenland niet aan de voorwaarden voldoet, kunnen verdere betalingen worden opgeschort. Griekenland heeft daarmee ingestemd, zei de voorzitter na het beraad.

In ruil voor de leningen moest Griekenland beloven dat het zonodig nog meer bezuinigt dan de 30 miljard euro die het zondagochtend aankondigde. Volgens het al zeer ingrijpende plan van zondag verliezen ambtenaren hun dertiende en veertiende maand en een fors deel van hun toeslagen. Ook gepensioneerden moeten inleveren. Bovendien gaat de btw 2 procentpunt omhoog naar 23 procent.

Akkoord

De regeringsleiders van de zestien eurolanden komen vrijdag 7 mei in Brussel bijeen om het akkoord definitief te bezegelen. Het is de eerste keer dat de eurolanden een lidstaat zo te hulp moeten schieten. Griekenland kan als euroland niet meer kiezen voor vroegere oplossingen zoals het devalueren van de munt of het afwaarderen van schulden.

De financiële problemen kwamen in oktober aan het licht. Toen een nieuwe regering aantrad, ontdekte die dat het begrotingstekort geen 6 maar bijna 13 procent van het bruto nationaal product bedroeg. Het land kreeg nauwelijks nog nieuwe leningen van de hevig geschrokken banken. Daardoor kon het oude leningen niet meer aflossen.

Nederland en Duitsland waren lange tijd erg kritisch over de hulp aan de Grieken. Ze kregen voor elkaar dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) meedoet in het pakket, als extra waarborg dat de Grieken voldoende moeten bezuinigen.

Bron: www.telegraaf.nl dd. 020510

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie