De trainingsmissie in Kunduz, deel 2

Gestart door Lex, 22/10/2011 | 21:49 uur

KapiteinRob

Ik vermoed dat kolonel Smits zich keurig aan het hem meegegeven handboek PR houdt. En natuurlijk ook nog generaal wil worden.....

A.J.

Citaat van: Smits op 29/10/2011 | 11:34 uur
Commandant draagt Kunduz met goed gevoel over

''De succesjes volgen elkaar momenteel op, dus het is een goed moment om over te dragen'', aldus kolonel Ron Smits.

Smits stond 5 maanden aan de leiding in Kunduz. Volgens hem is er meer bereikt dan vooraf was gedacht. ''Het hele systeem draait en er liggen nog kansen om de opleidingen uit te breiden".

Vandaar dat er mensen naar huis gestuurd werden en er mensen niet op hoefden te komen draven.

KapiteinRob

Citaat van: ANP op 29/10/2011 | 11:34 uur
Volgens hem is er meer bereikt dan vooraf was gedacht.

Dat roept bij mij twee vragen op:

1. Wat was er vooraf gedacht?
2. Wat is er dan "meer bereikt"?

Lex

Commandant draagt Kunduz met goed gevoel over

KUNDUZ - De eerste commandant van de Nederlandse politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz heeft het bevel zaterdag met een goed gevoel overgedragen aan zijn opvolger.

''De succesjes volgen elkaar momenteel op, dus het is een goed moment om over te dragen'', aldus kolonel Ron Smits.

Smits stond 5 maanden aan de leiding in Kunduz. Volgens hem is er meer bereikt dan vooraf was gedacht. ''Het hele systeem draait en er liggen nog kansen om de opleidingen uit te breiden. Dus ook in de toekomst zal deze missie nog heel wat gaan betekenen.''

Het mandaat dat Smits van Den Haag meekreeg voor de missie, heeft volgens hem niet gekneld. ''De opdracht is zoals 'ie is en die voeren we zo goed mogelijk uit. We hebben een heel mooi resultaat bereikt, waar we in de toekomst mee verder kunnen.''

Smits noemt als een van de successen de opleiding voor vrouwelijke agenten. Recent slaagden 11 vrouwen voor een vervolgopleiding. In januari wordt de volgende lichting vrouwen getraind.

Kolonel Nico van der Zee heeft het stokje van Smits overgenomen.

© ANP
29 oktober 2011 11:28

KapiteinRob

MISSIE IN KUNDUZ MOGELIJK UITGEBREID

NAVO ZET NEDERLAND ZWAAR ONDER DRUK

door Ruud Mikkers
DEN HAAG, zaterdag

Nederland moet ook politierekruten uit andere provincies dan Kunduz gaan trainen. De NAVO voert grote druk uit op Nederland om de huidige missie in Afghanistan uit te breiden. Dat stellen bronnen in Den Haag en Brussel. D66 en GroenLinks, die de operatie in Afghanistan ondersteunen, staan niet afwijzend tegenover het verzoek. De ChristenUnie houdt de boot nog af.

Er zijn te weinig Afghaanse rekruten voor de basistraining in Kunduz. Zeven Nederlandse trainers zijn daarom al naar huis gestuurd, terwijl tien anderen thuis mogen blijven. Defensie onderzoekt nu de mogelijkheden om de training uit te breiden door onderofficieren en grenspolitie in het programma op te nemen. Maar de NAVO vindt dat er ook moet worden gekeken of agenten uit andere noordelijke provincies naar Kunduz kunnen worden gehaald en heeft dat ons land achter de schermen duidelijk gemaakt.

De NAVO wil niet ingaan op overleg met Nederland. ,,Wij respecteren beperkingen die landen zichzelf opleggen, maar in het algemeen geldt natuurlijk hoe flexibeler, hoe beter", aldus een woordvoerder. Minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) wil niet reageren.

Uitbreiding van de operatie ligt zeer gevoelig in Den Haag, waar slechts een krappe meerderheid in de Kamer voor de missie stemde. De missie is – vooral door toedoen van GroenLinks – met allerlei inperkingen ingekleed. Agenten mogen bijvoorbeeld niet worden ingezet in gevechten tegen de Taliban.

Bron: De Telegraaf dd. 291011

Lex

Police Conference Kunduz: meer begrip door praten

Het dichter bij elkaar brengen van de lokale gemeenschap en de Afghaanse politie. Dat was het hoofddoel van de eerste Kunduz Police Conference die vandaag, op het kamp waar de Nederlandse Politie Trainingsgroep is gestationeerd, plaatshad.

De gemeenschap moet vertrouwen krijgen in het politieapparaat en de politie moet open staan voor de informatie die uit de gemeenschap komt. Deze wisselwerking is essentieel voor Community Based Policing, bleek tijdens de conferentie.


Workshop
De bijeenkomst vond plaats op initiatief van de lokale politie werd bijgewoond door de Nederlandse politietrainers, Afghaanse oudsten, bestuurders en politiechefs en vertegenwoordigers van de internationale gemeenschap. In kleinere workshops werd gesproken over de thema's integriteit, veiligheid, leiderschap en omgang met de bevolking.

De vier thema's vormen de ruggengraat voor het optreden waarbij de politie in de gemeenschap staat. In workshops is onder leiding van de Nederlandse politietrainers besproken wat er aan het politieoptreden beter kan en hoe dat valt te borgen.



Begrip
Volgens de politie in Kunduz verdient de conferentie die herhaling en verdieping. Het ligt in de bedoeling deze conferentie periodiek te laten terugkeren om het onderlinge begrip tussen politie en gemeenschap in Kunduz te versterken en een goede basis te leggen voor Community Policing in de provincie.

MINDEF,
24 oktober 2011, 15.24 uur

Ros

Citaat van: ANP op 23/10/2011 | 11:15 uur
Commandant Kunduz gaat rand mandaat opzoeken

''Ik besef dat de regels er zijn. Dan zeg ik, kom met plannen en voorstellen en opties die aansluiten bij het mandaat, zodat er zo snel mogelijk positief op gereageerd kan worden'', aldus Van der Zee.


De enige manier om aan meer werk te komen is m.i. om het mandaat aan te passen. Speld GL weer een of ander sprookje op de mouw, is bewezen dat het kan, geef Sap het gevoel wat te hebben gewonnen en voila ............. :devil:

Beter is het natuurlijk om de politieke nederlaag toe te geven, de ballen te tonen en onze mensen allemaal naar huis te halen.

KapiteinRob

Citaat van: ANP op 23/10/2011 | 11:15 uur
Zo zouden de Nederlanders kunnen helpen bij het opleiden van onderofficieren van de Afghaanse politie of kunnen bijdragen aan het lopende programma om Afghaanse trainers op te leiden.

Zoooo Nederlands: anderen in de gelegeneheid stellen iets te doen wat je zelf niet wilt doen. Alsof die onderofficieren van de Afghaanse politie zich daarna zullen onthouden van "offensieve gevechtsacties" en dat de vervolgens door hen opgeleide lieden dat  ook zullen doen. Het wordt met de dag stompzinniger!!

Lex

Commandant Kunduz gaat rand mandaat opzoeken

AMERSFOORT - De nieuwe commandant van de politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz, kolonel Nico van der Zee (48), zal de komende tijd gaan proberen voorstellen te doen om zijn trainers aan het werk te houden, zonder dat het mandaat voor de missie in het gedrang komt.

Dat zei hij voorafgaand aan zijn uitzending zondag.

''Ik besef dat de regels er zijn. Dan zeg ik, kom met plannen en voorstellen en opties die aansluiten bij het mandaat, zodat er zo snel mogelijk positief op gereageerd kan worden'', aldus Van der Zee.

Die voorstellen zullen wel moeten worden getoetst, stelt de kolonel. Dat kan worden gedaan in Den Haag, door de Tweede Kamer, maar ook door collega's van de Europese politiemissie EUPOL of ISAF, de missie van de NAVO.

Defensie maakte recent bekend het aantal basistrainers te halveren van 20 naar 10, omdat er op dit moment onvoldoende werk voor hen is. Daarom wordt gekeken naar andere taken voor de trainers. Zo zouden de Nederlanders kunnen helpen bij het opleiden van onderofficieren van de Afghaanse politie of kunnen bijdragen aan het lopende programma om Afghaanse trainers op te leiden.

Trainers

D66 stelde na een bezoek aan Kunduz verder voor om de trainers in te zetten voor de opleiding van agenten uit andere regio's of agenten van de grenspolitie. Dat laatste ligt gevoelig, omdat de grenspolitie nogal eens moet vechten. Volgens het mandaat mogen door Nederland opgeleide agenten niet vechten.

Van der Zee voelt zich niet gehinderd door het mandaat. ''Uiteindelijk moet je wel een zekere bewegingsvrijheid hebben om de missie tot een goed einde te brengen. Maar ik moet nog zien of ik het in de praktijk als knellend ga ervaren.''

Snappen

Omdat de kolonel in Den Haag heeft gewerkt snapt hij hoe in de politiek over de missie wordt gedacht. ''Daarom frustreert de discussie me niet.''

Ook stelt hij dat de focus op het mandaat vanuit Den Haag verstandig is. ''Als je te veel vrijheid geeft, kan het ook uit de bocht gieren. In bepaalde opzichten is het dus verstandig. De commandant in Kunduz moet zich dan ook realiseren dat hij met een Nederlands mandaat op pad is.''

© ANP
23 oktober 2011 11:09

Lex