Archief > Archief Algemeen

Rusland en haar problemen

(1/15) > >>

jurrien visser (JuVi op Twitter):
Keert het tij in Rusland, of blijft Poetin nog twaalf jaar aan de macht?

Thomas van der Kolk − 06/12/11, 15:05

Premier Vladimir Poetin beleefde bij de Russische parlementsverkiezingen van afgelopen weekeinde zijn grootste nederlaag ooit. De man die alleen maar successen gewend is, ziet zich plots geconfronteerd met een groeiend aantal Russen dat zich tegen hem keert. Maar of dat op korte termijn leidt tot grote veranderingen in Rusland, valt nog te bezien.
 In 1999 werd Poetin premier, en vervolgens vervulde hij van 2000 tot 2008 het presidentschap. Dat hij de afgelopen regeringsperiode premier was onder Dmitri Medvedev, komt doordat hij na twee zittingsperiodes niet kon worden herkozen. Als Poetin de presidentsverkiezingen van volgend jaar wint, wat ondanks de nederlaag van afgelopen weekeinde de verwachting is, dan kan hij in theorie twee regeerperiodes van zes jaar blijven zitten.

Flinke tegenslag
Desalniettemin is de uitslag van de parlementsverkiezingen een flinke tegenslag voor Poetin. Zijn partij Verenigd Rusland krijgt 238 van de 450 zetels in de Doema, zo berekende de nationale kiescommissie. Dat is een verlies van 77 zetels. Met bijna 50 procent van de stemmen blijft de partij van Poetin verreweg de grootste. En dus is de verwachting dat hij over drie maanden gewoon weer het stokje van Medvedev overneemt, zoals al vanaf het begin in de planning lag.

Niets aan de hand dus voor Poetin, zou je misschien zeggen. Maar toch is het zetelverlies van zijn partij opmerkelijk, zeker in het licht van andere ontwikkelingen. Zo was de opkomst bij deze parlementsverkiezingen een stuk lager dan die van vier jaar
geleden.

Volgens Russische waarnemers en oppositiepartijen komt dat doordat er sprake was van 'massale verkiezingsfraude'. Als de verkiezingen eerlijk waren verlopen, was Verenigd Rusland nog veel slechter uit de bus gekomen, menen zij. In 2007 behaalde de partij nog bijna een tweederde meerderheid (64 procent).

Maar er zijn ook andere tekenen dat de populariteit van Poetin tanende is. Gisteren gingen duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen het verloop van de parlementsverkiezingen. Op internet is al opgeroepen tot nieuwe demonstraties. Dat kan worden opgevat als een motie van wantrouwen van een deel van de Russische bevolking.

Uitgejauwd
Enkele weken geleden werd Poetin (wiens bijnaam VVP luidt, de afkorting van zijn volledige naam Vladimir Vladimirovitsj Poetin,
maar ook van 'Bruto Binnenlands Product') voor het eerst publiekelijk uitgejauwd. Dat gebeurde toen hij een vechtsportevenement bijwoonde, dat live op de televisie werd uitgezonden. Aanhangers van Poetin houden vol dat het gejoel gericht was tegen de Amerikaanse tegenstander van een van de Russische vechters.

Zelf blijft Poetin er - in elk geval uiterlijk -  rustig onder. Vandaag liet hij weten dat hij tevreden is met de prestaties van zijn partij tijdens de parlementsverkiezingen. In het huidige poltieke klimaat is het voor een leidende partij onontkoombaar om zetels te verliezen, zo zei hij in een verklaring.

De cijfers heeft Poetin vooralsnog mee, hij behoudt immers een meerderheid, maar het volk lijkt zich langzaam tegen hem te keren. Naar verwachting wordt hij in maart wel weer tot president gekozen, al was het maar omdat er geen sterke tegenkandidaat is opgestaan - Poetin is nog altijd de favoriet bij de kiezer. Maar of zijn overwinning zo gemakkelijk tot stand zal komen als hij van tevoren gedacht had, is nu zeer de vraag.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3066620/2011/12/06/Keert-het-tij-in-Rusland-of-blijft-Poetin-nog-twaalf-jaar-aan-de-macht.dhtml

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie