Alle Apache gevechtshelikopters aan de grond

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 05/06/2019 | 20:11 uur

Lex

Gevechtshelikopters na preventieve inspecties weer inzetbaar

Nieuwsbericht | 12-08-2019 | 14:36

De eerste Apache heeft vandaag weer gevlogen. De gevechtshelikopters stonden sinds juni aan de grond vanwege een geconstateerde afwijking aan het oppervlak van een staartrotorblad.

De afwijking zou mogelijk de luchtwaardigheid van de toestellen beïnvloeden. Dit vormde aanleiding voor de luchtmacht om de toestellen uit voorzorg aan de grond te houden en de staartrotorbladen te vervangen. Dit is inmiddels bij de eerste Apache gebeurd en daarom kon het toestel vandaag de eerste testvluchten maken.

Ook de hoofdrotorbladen zijn aan een inspectie onderworpen, maar die hoeven niet vervangen te worden. De toedracht van de afwijking in de staartrotorbladen wordt nog onderzocht door de luchtmacht in samenwerking met Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) en fabrikant Boeing. De volgende twee toestellen worden naar verwachting volgende week in gebruik genomen. De rest van de vloot wordt de komende tijd onder handen genomen en de hervatting van het volledige vliegprogramma wordt binnen enkele maanden verwacht.

Mindef

StrataNL

Volgens Scramble vliegt er een Apache rond Gilze-Rijen en er staat er een te draaien op de baan... testvluchten?
-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Alle Apache gevechtshelikopters aan de grond - #ndnl

05 juni 2019 / ANP

DEN HAAG (ANP) - Alle Apache gevechtshelikopters van de luchtmacht staan aan de grond. Dat gebeurt uit voorzorg. Tijdens onderhoudswerkzaamheden is een probleem aan de staartrotor ontdekt, meldt het ministerie van Defensie woensdag.

Het is nog onduidelijk wat het probleem precies is. Twintig Apaches zijn gestationeerd op Vliegbasis Gilze-Rijen. Ook heeft Defensie nog acht van deze gevechtshelikopters in de Verenigde Staten voor opleidingen en trainingen.

https://www.nd.nl/nieuws/actueel/binnenland/alle-apache-gevechtshelikopters-aan-de-grond.3407572.lynkx