Bureau Thuisfront:"Uw probleem is ons probleem!”

Gestart door -Jeroen-, 23/02/2003 | 22:27 uur

-Jeroen-

Bureau Thuisfront:
"Uw probleem is ons probleem!"

Thuisfront, een kreet die binnen de Koninklijke Marine al heel lang is ingeburgerd.Een instantie, waar je beter maar niet mee te maken kunt krijgen, is de algemene opvatting van de marineman. Het staat in veel gevallen synoniem voor repatriëring in verband met familieomstandigheden. Ernstige ziekte, overlijden, u kunt er vast nóg wel een paar noemen.Dat deze organisatie daarnaast veel meer doet is bij menigeen minder bekend. Vandaar ook een impressie van een niet meer weg te denken bureau uit de Koninklijke Marine.

Het begon allemaal in 1979!
Een aantal vrouwen stond op een winderige steiger en nam daar afscheid van hun echtgenoten. Hr. Ms. Dolfijn, vertrok voor een lange reis en daarmee verdween ook de band met het thuisfront.Een aantal onderofficieren vond dat dit zo niet langer kon. Bij gebeurtenissen thuis, kon door het thuisfront niets anders ondernomen worden dan naar het dichtstbijzijnde postkantoor te gaan en daar via de PTT en Radio Scheveningen een telegram naar het schip te versturen en maar hopen dat het telegram, het openbaar verkeer genoemd, door de telegrafist aan boord uit de lucht werd gegrepen. De KM mengde zich niet in dit verhaal, de militaire verbindingsdienst was er alleen voor strikt militair gebruik vond men. Thuisproblemen waren zaken die tussen thuis en de militair bestonden en daar wilde de marine niet tussen gaan zitten. De onderofficieren vonden dat deze filosofie uit de tijd was en drongen er bij de toenmalige commandant van de Onderzeedienst op aan, hier verandering in te brengen.Deze stond helemaal achter het initiatief, en het bureau Thuisfront was geboren, alleen bij de Onderzeedienst, maar de eerste aanzet, voor de 'Blauwe Marine', was een feit.Ik zeg met klem 'Blauwe Marine' want het Korps Mariniers regelt dit anders.
Vreemd overigens.
Je zou immers verwachten dat bureau Thuisfront voor beiden in de bres springt.Maar, zoals het Korps dit gewend is, men dopt de eigen boontjes!

In weer en wind
De KM heeft, voor bureau Thuisfront, wel een ommezwaai moeten maken.Kreeg je in 1979 amper toestemming de basis te betreden, tegenwoordig wordt daar wat makkelijker over gedaan. Wegbrengen van je echtgenoot bij vertrek werd schoorvoetend toegestaan. Stond je man op de loopplank, dan was het inpakken en wegwezen en niet meer de basis betreden.Kwam je man terug, dan moest je een pas halen, informatie wanneer je man binnenliep was uit den boze en op de steiger, in weer en wind, wachten, soms duurde dat uren!Gelukkig is die tijd voorbij en worden afhalers opgevangen in een warme ruimte, krijgen koffie aangeboden en, een zaak die vooral belangrijk is, men weet precies wanneer een schip binnenloopt.Wat dat betreft is de organisatie een stuk opener geworden.

Met weinig middelen optimale zorg leveren

Wat cijfers over het bureau Thuisfront.
Per jaar worden zo'n 450 militairen, verspreid over de hele wereld, voor familieomstandigheden teruggehaald. Worden de meest uiteenlopende zaken geregeld, van inbraak tot vergeten sleutels, reispapieren, lenzen, tekenen van notariële akten en ga zo maar door. Ook worden per jaar ontelbare, meest familie, berichten verstuurd via de Marine- verbindingskanalen.Stond men in het begin de berichtgeving alleen voor de 1e graad toe: vrouw, kinderen en ouders, tegenwoordig wordt tot zelfs in de 4e graad een bericht verstuurd.Bestaan er inmiddels 20 thuisfrontcomités, en is de inzet van 150 vrijwilligers hierbij onontbeerlijk geworden.Het gebruik van de meest geavanceerde manier om mensen te bereiken wodt toegepast.In schril contrast hiermee staat wel het werkbudget.
Kent men bij de Landmacht een budget van 2 miljoen euro, de Marine moet het 'maar' doen met zo'n 8.000 euro.Kennelijk ziet men, ondanks dit budget, wel kans om optimale zorg te verlenen!!

Family Support is belangrijk
Door het werken met burgers binnen het thuisfront, komen er ook zaken aan het licht, die een wezenlijke bijdrage leveren aan het welzijn van militair en gezin.Het thuisfront kijkt heel anders naar de organisatie dan de militair zelf. Dit leverde een goed beeld op hoe men denkt over reizen van lange duur.Het verschil tussen 6 en 4 maanden, de vaarfrequentie, het verlof en ga zo maar door. Vreemd genoeg blijkt hieruit dat men liever ziet dat de reizen 6 maanden duren met als reden dat deze veel makkelijker in te plannen zijn met de schoolvakanties.Bij 4 maanden reizen zit de militair thuis, de kinderen op school en de vrouw op het werk. Daar zit je dan, alleen thuis met je zuur verdiende verlofdagen.Gelukkig is er, wat dat betreft, de afgelopen twee jaar veel veranderd.
Werd er in het begin weinig naar het thuisfront geluisterd, tegenwoordig krijgen signalen wel degelijk de aandacht die ze verdienen.Gelukkig maar, want 'Family Support' is van levensbelang voor het welslagen van bijvoorbeeld een vredesmissie.Dat daarbij de samenwerking tussen de verschillende krijgsmachtdelen onontbeerlijk is, lijkt me duidelijk.

Nu moeten we niet te dramatisch doen over die samenwerking, de Landmacht kent dit fenomeen nog niet zo lang, en de Luchtmacht is aan een inhaalslag bezig. Wat dat betreft kunnen ze nog wel wat leren van de Marine, het buitenbeentje mariniers daargelaten. In de commandostructuur valt het bureau Thuisfront onder de commandant zeemacht en niet onder de bevelhebber, iets waar men bij de Landmacht wel voor heeft gekozen.Met de aangekondigde bezuinigingsoperatie voor de boeg, en de inkrimping van de Haagse staven, zou het zo maar kunnen zijn dat de CDS overkoepelend verantwoordelijk wordt, en laten we de IGK ook niet uitsluiten. Zo ver is het echter nog niet.

Dat ik in mijn verhaal niet alle zaken heb kunnen belichten lijkt me duidelijk.Het bureau kent naast de eerdergenoemde taken, veel bijzondere werkzaamheden. Dat het bureau al zo'n lange bestaansgeschiedenis kent, was zelfs voor mij een verrassing. De Marine kan bogen op een prima werkend bureau Thuisfront en mag daar best een beetje trots op zijn.

In 2004 bestaat het bureau 25 jaar en daar mag best de vlag voor uit!

Bron www.AFMP.nl
The civil war had ended, But  one man's battle with himself was just beginning