Baan als piloot wordt schaars

Gestart door Lex, 23/10/2010 | 11:10 uur

Thomasen

Citaat van: SMI de Boer op 25/11/2010 | 18:42 uur
Naar de burgerluchtvaart??? Niet gewoon omdat we niks meer hebben dat van de grond komt?

Dat lijkt me de belangrijkste reden ja. De burgerluchtvaart is een mooie en 'logisch klinkende' bliksemafleider. Het valt me mee dat het überhaupt benoemd wordt.
Twitter: @Thom762

"And covenants, without the sword, are but words, and of no strength to secure a man at all" Thomas Hobbes

SMI de Boer

Naar de burgerluchtvaart??? Niet gewoon omdat we niks meer hebben dat van de grond komt?
PAINF. Ahoewa

De enige manier om een strijd te eindigen is door hem te winnen.
Vrijheid is niet vanzelfsprekend

Lex

DEN HELDER - De luchtmacht heeft veel minder nieuwe vliegers nodig nu door de haperende economie de traditionele oversteek van militaire piloten naar de burgerluchtvaart stagneert.

Moest de wervingsafdeling van de luchtmacht zich in 2007 nog het vuur uit de sloffen lopen om 69 nieuwe vliegers te vinden, dit jaar zijn slechts dertien nieuwe piloten nodig. En volgend jaar is de aanstellingsbehoefte met twintig opleidingsplekken al niet veel groter nu veel oudere piloten langer blijven hangen.

Naast de verminderde populariteit van de F-16- en helikoptervliegers bij civiele luchtvaartmaatschappijen als de KLM, speelt ook de wegens bezuinigingen almaar krimpende voorraad militaire vliegmachines een grote rol bij de dalende behoefte.

Loting

Dit bleek gisteren tijdens de laatste van twee vliegerinfodagen op maritiem vliegkamp De Kooy in Den Helder. Ondanks de sombere vooruitzichten op een eigen cockpitstoel blijft de belangstelling voor een baan als luchtmachtpiloot groot. Circa 270 havo- en vwo-scholieren namen een kijkje. Dit hadden er velen meer kunnen zijn. Belangstellenden wordt een allesbehalve romantisch beeld voorgeschoteld. Defensie laat er geen misverstand over bestaan dat wie zich in het uniform hijst, grote kans loopt te worden ingezet in oorlogsgebieden. Zo maakte menig vlieger de laatste jaren overuren boven Irak en Afghanistan.

Voor de meeste aanwezigen van gisteren vormt dat geen probleem: "Oefenen is wel leuk, maar het gaat erom dat je mensen kunt helpen", zo meldt Anne-Marie van Langevelde (16) uit het Gelderse Zelhem. De vwo-eindexamenkandidate beschouwt een carrière als vlieger als haar ultieme meidendroom.

Telegraaf, za 23 okt 2010, 05:00