Spanningen in Mali

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 22/03/2012 | 08:23 uur

KapiteinRob

Misschien moet Rosenthal weer eens "foei" o.i.d. roepen, liefst na consultatie van zijn 26 Europese familieleden. Mijnenjager sturen wordt lastig.....

IPA NG

Kunnen ze waarschijnlijk niet.
Militaire strategie is van groot belang voor een land. Het is de oorzaak van leven of dood; het is de weg naar overleven of vernietiging en moet worden onderzocht. --Sun Tzu

Ros

Laat ze het zelf oplossen...........

IPA NG

Een taak voor het Vreemdelingen Legioen.
Militaire strategie is van groot belang voor een land. Het is de oorzaak van leven of dood; het is de weg naar overleven of vernietiging en moet worden onderzocht. --Sun Tzu

Lex

Mali noemt militaire interventie onvermijdelijk

BAMAKO - Militaire interventie in het noorden van Mali is ''onvermijdelijk'', gelet op de gruweldaden die de islamisten daar plegen. 

Dit stelt de regering in Bamako in een donderdag uitgegeven verklaring.

Het ooit zo stabiele West-Afrikaanse land is al maanden verdeeld tussen het zuiden, dat gecontroleerd wordt door de regering, en het noorden waar islamisten en Toeareg de macht hebben gegrepen.

Die proberen daar de sharia op te leggen aan een aan religieuze tolerantie gewende bevolking. Zo werd donderdag de amputatie gemeld van de hand van een veedief. Eerder werd een overspelig stel gestenigd.

'Heroveren'

De regering in Bamako wil versneld een plan uitwerken om ''het noorden te heroveren''. Eerder deze week had VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon al opgeroepen tot sancties tegen de nieuwe machthebbers in het noorden.

Vrijdag begint in Bamako vergadering van het West-Afrikaanse samenwerkingsverband Ecowas, waar over een internationale vredesmacht voor Mali zal worden gesproken.

ANP
9 augustus 2012 18:58

Lex

Ban wil VN-sancties tegen islamisten Mali

NEW YORK - De Verenigde Naties moeten sancties opleggen aan de islamisten die al maanden het noorden van Mali controleren. Dit eiste VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon woensdag.

Mali was ooit een van de weinige stabiele democratieën in West-Afrika.

Maar sinds een staatsgreep in maart wisten Toearegs en militante moslims het woestijnachtige noorden onder hun controle te krijgen. Zij vernietigden kunstschatten en legden de sharia op aan een bevolking die gewend was aan religieuze tolerantie.

Ban maakte zijn opmerking tijdens een vergadering van de Veiligheidsraad waar een West-Afrikaanse vertegenwoordiger had gewaarschuwd dat noord-Mali een vrijplaats dreigt te worden voor internationale terroristische netwerken.

ANP
8 augustus 2012 18:00

jurrien visser (JuVi op Twitter)

France would back African intervention in Mali: minister

By AFP

4 augustus 2012

LORIENT, France (AFP) - France would back an African military intervention in Islamist-held northern Mali, Defence Minister Jean-Yves Le Drian said on Saturday.

But even if he believed such an operation was inevitable -- and desirable -- it was not for France to take the lead, he added.

"It is not for France to take the military initiative in Mali," he told journalists during a visit to Lorient in northwest France.

France, he said, "wants it to be the African forces, in particular those of ECOWAS (the Economic Community of West African States) and possibly the African Union, that take the initiative," he said.

He said an African military intervention in northern Mali was "desirable and inevitable."

"France will support it and, I hope, the European Union also."

At stake was political stability in the south of the country which was not yet guaranteed, even if interim president Dioncounda Traore had returned to the country from Paris earlier this week, he added.

The situation in the north of the country was "very worrying", said Le Drian.

The hardline Islamists who occupied the vast north in the chaos following a coup have tightened control over the area, imposing a harsh form of Islamic law.

Among those now in power in the north are the Islamist group Ansar Dine (Defenders of Faith) and Al-Qaeda in the Islamic Maghreb (AQIM).

Late last month, members of the new Islamist regime dragged an unmarried couple to the centre of the town of Aguelhok for a public stoning, the first reported execution according to strict Sharia law since the takeover.

"We must ... avoid (letting) Mali become a 'Sahelistan'...," Le Drian said, drawing a parallel with hardline Islamist forces in Afghanistan.

http://www.modernghana.com/news/409879/1/france-would-back-african-intervention-in-mali-min.html

Lex

EU verwerpt opsplitsing Mali

De Europese Unie is tegen een opsplitsing van Mali. De EU vindt dat het West-Afrikaanse land een geheel moet blijven.

Dat benadrukte een woordvoerster van EU-buitenlandchef Catherine Ashton vrijdag in een reactie op de onafhankelijkheidsverklaring van Toearegs in het noordenoosten van Mali. De huidige grondwet moet bepalend zijn bij het oplossen van de crisis, aldus de zegsvrouw.

De EU steunt de pogingen van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) om een einde te maken aan het conflict.

Groot-Brittannië sluit tijdelijk de ambassade in Mali, wegens de onstabiele situatie daar. De Britse regering had landgenoten eerder deze week opgeroepen om Mali te verlaten.

© ANP
06 april 2012, 14:52

Lex

Rebellen: Noord-Mali is onafhankelijk

Opstandige Toearegs in Noord-Mali hebben de onafhankelijk uitgeroepen over Azawad. De rebellen roepen andere landen op de zelfstandigheid van het gebied te erkennen.

De Toeareg-groepering MNLA heeft een statement op zijn website geplaatst. Zij beroepen zich op het recht op zelfbeschikking. De rebellen hebben toegezegd de grenzen met andere staten te zullen respecteren.

'Duurzame vrede'
Volgens de online verklaring is de beweging vastbesloten'de voorwaarden te scheppen voor een duurzame vrede en de basis te vestigen voor een staat die is gebaseerd op een democratische grondwet voor een onafhankelijk Azawad'.

Sharia invoeren
De MNLA heeft de afgelopen weken de belangrijkste steden in het noordoosten en noorden van Mali ingenomen. In hun opmars had de MNLA steun van radicale moslimstrijders. Die hebben gezegd de sharia (islamitische wetgeving) in heel het Afrikaanse land te willen invoeren. In bepaalde delen van het noorden is de sharia al afgekondigd.

RTL Nieuws
06 april 2012, 10:14

Lex

Buurlanden stellen sancties in tegen Mali

DAKAR - Leiders van de 15 staten van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas) hebben besloten om met onmiddellijke ingang diplomatieke, handels- en financiële sancties op te leggen aan de junta van Mali. Dit zei president Alassane Ouattara van Ivoorkust maandag na een regionale top over Mali.

Ouattara vertelde tegen journalisten dat de leiders de al eerder aangekondigde sancties op het regime van toepassing verklaren. Ze willen daarmee druk uitoefenen op de coupplegers van vorige maand om de macht in Mali weer aan de burgerbevolking over te dragen. De sancties behelzen onder meer 'een verlammende' sluiting van de grenzen met de buurlanden.

Op de top is verder besloten dat de Ecowas-landen hun militaire troepen standby houden. Deze week zullen de militaire chefs van staven bekijken hoe de troepen ingezet kunnen worden.

ANP,
02 april 12, 20:15

Lex

Toearegs trekken Malinese stad Gao binnen

BAMAKO - Opstandige Toearegs, voorzien van zware wapens, zijn zaterdag in vrachtwagens de stad Gao in het noorden van Mali binnengetrokken.

Dat heeft een verslaggever ter plaatse gezegd. Regeringsmilitairen die in de stad zijn gelegerd, zijn tegen hen in actie gekomen.

Het Malinese leger liet eerder weten dat het zich vrijdag (lokale tijd) heeft teruggetrokken uit de steden Ansogo en Bourem in het noordoosten van Mali.

Dat was gebeurd om Gao beter te kunnen verdedigen. Gao is de grootste stad in de regio die nog onder controle staat van de nieuwe junta. In de stad is een grote militaire basis.

Na de staatsgreep van vorige week, waarbij president Amadou Toumani Touré werd afgezet, is het geweld in het noorden van het Afrikaanse land opgelaaid. Vrijdag wisten de opstandige Toeareg de belangrijke stad Kidal te veroveren.

Britten

De Britse regering heeft alle Britten in Mali zaterdag dringend geadviseerd het land te verlaten. Britten die overwegen naar het land te gaan, kunnen beter een andere bestemming kiezen.

''Gezien de voortdurende instabiliteit in het land en de heropening van het vliegveld moet u vertrekken, als u geen dringende noodzaak heeft om te blijven'', aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Londen.

© ANP
31 maart 2012 14:18

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Staatsgreep in Mali

Toegevoegd: donderdag 22 mrt 2012, 04:38

In Mali hebben militairen op de staatstelevisie verklaard dat ze de macht in het land hebben overgenomen. Dat deden ze kort nadat ze het presidentieel paleis in de hoofdstad Bamako hadden bestormd. President Touré zou ongedeerd zijn.

De militairen hebben een avondklok ingesteld. Ze zeggen dat ze de macht zullen overdragen aan een democratisch gekozen regering. Ze beschuldigen president Touré ervan dat hij te weinig heeft gedaan om rebellen in het noorden van Mali aan te pakken.

Het leger eist al een aantal weken meer voedsel en betere wapens in de strijd tegen de rebellen.

Volgens het ministerie van Defensie is president Touré naar een geheime, veilige locatie gebracht.

Ban Ki-moon
De VN-Veiligheidsraad is bezorgd over de onrust en roept alle partijen op tot kalmte. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon hoopt dat het leger en de president er op een democratische manier uitkomen.

Bron: NOS