Auteur Topic: Paus noemt slachtpartij onder ArmeniŽrs 'genocide'  (gelezen 5146 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Ace1

  • ERG FANATIEK
  • *****
  • Berichten: 12343
Paus noemt slachtpartij onder ArmeniŽrs 'genocide'
« Reactie #16 Gepost op: 12/04/2015 | 14:50 uur »
Paus Franciscus heeft vandaag tijdens een mis in Rome de volkerenmoord in 1915 op ArmeniŽrs 'de eerste genocide van de 20e eeuw' genoemd. Dit is voor het eerst dat hij dit deed. Hij deed zijn politiek geladen uitspraak op de honderdste herdenking van de dood van zo'n 1,5 miljoen ArmeniŽrs. Zijn uitspraak leidde direct tot woedende reacties in Turkije.

De Turkse regering ontbood in de middag de ambassadeur van het Vaticaan om het ongenoegen van Ankara kenbaar te maken over de uitspraak van de paus. Het ministerie van Buitenlandse Zaken komt later vandaag met een verklaring.

Turkije en ArmeniŽ hebben een eeuw na dato nog steeds ruzie over de vraag of tijdens de oorlog volkerenmoord is gepleegd op de ArmeniŽrs, die destijds onder het gezag van het Ottomaanse Rijk vielen. Vaststaat dat honderdduizenden ArmeniŽrs om het leven kwamen door geweld, honger en deportaties naar de woestijn. Sommige historici spreken van anderhalf miljoen slachtoffers.

Turkije ontkent dat er een genocide heeft plaatsgevonden. Volgens dat land is het aantal slachtoffers overdreven en ging het om oorlogsslachtoffers. Ankara schrapte vandaag een persbijeenkomst op de ambassade in het Vaticaan toen bekend werd dat de paus het woord genocide zou gebruiken. De paus sprak tijdens een speciale dienst in de St. Pieter ter nagedachtenis aan de dood van de ArmeniŽrs.

Plicht

De paus, die sterke banden heeft met de Armeense gemeenschap, verdedigde zijn uitspraak door te zeggen dat het zijn plicht was om niet te zwijgen. 'Het verzwijgen of ontkennen van het kwaad is als het toestaan dat een wond blijft bloeden zonder dat je die verbindt', sprak Franciscus. Zijn uitspraken werden naar buiten gebracht door het kantoor van de Armeense president Serzh Sargyan.

De kerkvorst zei het tot zijn taak te zien om de mannen, vrouwen, kinderen, priesters en bisschoppen te eren die 'gevoelloos' zijn vermoord. ArgentiniŽ, waar de paus vandaan komt, heeft een grote Armeense gemeenschap.

Het is voor het eerst in 14 jaar dat een paus de dood van de ArmeniŽrs genocide noemt. Zijn voorganger vermeed het woord, onder andere om de relatie met Turkije niet te laten verslechteren. Een aantal Europese landen heeft de slachtpartij ook erkend als genocide. De VS en ItaliŽ vermijden echter zorgvuldig het woord om bondgenoot Turkije, een belangrijke NAVO-partner, niet voor het hoofd te stoten.

http://www.volkskrant.nl/buitenland/paus-noemt-slachtpartij-onder-armeniers-genocide~a3949574/

Hallo Gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 15 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.