Auteur Topic: 'Nuclear deterrence' in Europe  (gelezen 2849 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Thomasen

  • ERG FANATIEK
  • *****
  • Berichten: 16659
  • Aut viam inveniam, aut faciam
'Nuclear deterrence' in Europe
« Reactie #5 Gepost op: 24/01/2013 | 00:13 uur »
Op dit moment is deze op twee manieren ingevuld. De landen UK en Frankrijk hebben een eigen arsenaal. Een aantal andere landen hebben via de NAVO Amerikaanse nucleaire wapens, dit zou gaan om Nederland, BelgiŽ en Duitsland met 10-20 B61's, Italie met 20-40 (plus 50 tbv US base Aviano) en Turkije met 50-90 wapens.

De Britten beschikken momenteel over 4 subs met Amerikaanse Trident III missiles. Momenteel wordt gewerkt aan de vervanging hiervan waarvoor verschillende scenario's zijn. o.a. modernisering van de huidige weg, of een andere invulling geven aan de afschrikking.

De Franse 'Force de Frappe' heeft binnen Europa de meest uitgebreide nucleaire mogelijkheden, omgeven met geheimzinnigheid, maar volgens veel publicaties hoeven de Fransen qua nucleaire capaciteiten alleen de Amerikanen en Russen voor te laten gaan. De Fransen beschikken over de ASMP, een door (carrier based) vliegtuigen gelanceerde missile, welke omschreven kan worden als een tactisch nucleair wapen. Ook beschikken de Fransen over de M45 SLBM, welke momenteel vervangen wordt door de modernere M51 SLBM. Volgens sommige publicaties worden de Franse en Britse Nucleaire patrouilles op elkaar afgestemd. 


De reden voor deze opsomming is dat ik werd getriggerd door een post in een ander topic:
Zeker als Europa door de VS steeds minder belanrijk wordt gevonden, waarbij het mij niet zal verwonderen, als in de aankomende halve eeuw, de VS geeheel uit Eurpa zal vetrekken.
In dit kader is het toch wel geruststellend dat Europa over een autonome afschrikking beschikt zeker zolang er een groeiend aantal landen in de wereld is die nucleaire wapens bezit of nastreeft.
Zolang ze in de wereld zijn: beter mee dan om verlegen.
Vooral het dik gedrukte deel. Daaruit kwam bij mij een vraag naar boven.

Wat is de waarde van nucleaire afschrikking in Europa, en hoe kan dit in de toekomst het beste vorm krijgen?

*
http://www.fas.org/programs/ssp/nukes/_images/EuroNukes.pdf
http://www.fas.org/blog/ssp/2012/04/criticalwill.php
http://www.fas.org/blog/ssp/2008/09/france.php
http://www.fas.org/blog/ssp/2011/09/britishnukes.php
Twitter: @Thom762

"And covenants, without the sword, are but words, and of no strength to secure a man at all" Thomas Hobbes

Hallo Gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 4 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.