Auteur Topic: Spaans arrestatiebevel tegen Benjamin Netanyahu  (gelezen 1546 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Do1990

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 56
Spaans arrestatiebevel tegen Benjamin Netanyahu
« Reactie #2 Gepost op: 14/11/2015 | 17:52 uur »
Spaans arrestatiebevel tegen Benjamin Netanyahu
Spaans hooggerechtshof wil IsraŽlische premier en vijf andere politici voor de rechter voor aandeel in Flotilla-moordpartij

Het Spaanse hooggerechtshof heeft bepaald dat de IsraŽlische premier Benjamin Netanyahu moet worden aangehouden zodra hij Spaans grondgebied betreedt. Hetzelfde geldt voor Ehud Barak, Avigdor Liberman en drie andere IsraŽliŽrs. Spanje wil dat de politici terechtstaan voor misdaden tegen de mensheid, wegens hun aandeel in de IsraŽlische aanval op de Freedom Flotilla op 31 mei 2010.

Dat meldt de Spaanse krant Pķblico. De rechtszaak werd in 2010 al aangespannen door Spaanse opvarenden van de schepen die deelnamen aan de Flotilla, een scheepskonvooi onderweg naar het illegaal bezette Gaza. IsraŽl onderschepte het konvooi op de Middellandse Zee, in internationale wateren. Daarbij werden negen Turkse activisten door het IsraŽlische leger vermoord. Een tiende overleed later aan zijn verwondingen. Drie jaar later bood IsraŽl excuses aan voor de operatie.

IsraŽl probeert sinds 2010 met diplomatieke dwang de Spanjaarden te bewegen de aanklacht in te trekken. In juni, nadat de termijn verstreken was, maakte justitie in Spanje bekend dat het verzoek aan IsraŽl voorlopig opgeborgen werd. De Spaanse activisten namen daar echter geen genoegen mee en brachten de zaak voor het hooggerechtshof. Die heeft nu bepaald dat de IsraŽliŽrs gearresteerd dienen te worden zodra zij voet op Spaanse bodem zetten.

Behalve Netanyahu en eerder genoemde politici,  ligt er ook een arrestatiebevel voor voormalig opperbevelhebber van de marine Eliezer Marom, voormalig minister Benny Begin en vicepremier Eli Yishai.


http://www.joop.nl/wereld/detail/artikel/34733_spaans_arrestatiebevel_voor_benjamin_netanyahu/

Hallo Gast! De reageer in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 1 reageer. Registreer jezelf of login om de reageer te bekijken.