De toekomst van NATO

Gestart door Lex, 14/10/2010 | 16:43 uur

jurrien visser (JuVi op Twitter)


Huzaar1

Nog een,

De Navo staat deze maand flink in de belangstelling op Jong Defensie! Christ Klep, militair historicus, zal ingaan op de veranderende rol van de NAVO in deze onstuimige tijden.
Het bestaansrecht van de NAVO stond niet zo lang geleden nog ter discussie in een tijd waarin het Westen zich niet werkelijk bedreigt meer voelde. Hoe anders is dat nu. Vladimir Poetin heeft het Westen wakker geschud door zijn militaire spierballen te tonen in Oekraïne en Syrië. Ondertussen bedreigt de chaos in het Midden-Oosten onze Europese stabiliteit. En bouwen opkomende landen als China en India aan een flink leger. Wat betekent dit allemaal voor de NAVO?
Ook analyseert hij de kracht en de zwakte van de NAVO ten opzichte van militaire grootmachten als Rusland en China. Stelt de militaire samenwerking van de westerse landen nog wel iets voor?
De lezing wordt gehouden op de kromhout kazerne op donderdag, 23 mei 2016, deze wil je niet missen.

Bron: https://www.facebook.com/JongDefensie/
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Huzaar1

Toevallig, voor de Defensie medewerkers.

NAVO meeting
- From Wales to Warsaw -
' Deel 1 - 19 mei '
Nog niet zo lang geleden stond het bestaansrecht van de Navo ter discussie. Waarom was deze organisatie nog nodig na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie?
Met de toenemende spanningen tussen Rusland en de Navo heeft niemand het hier nog over, de kaarten zijn opnieuw geschud en het is nog niet echt duidelijk of we richting een nieuwe koude oorlog gaan, of daar al in zijn beland. In samenwerking met Jonge Atlantici heeft Jong Defensie een tweedelig seminar georganiseerd waar onder andere de Amerikaanse Navo ambassadeur Robert. G Bell zal ingaan op de implementatie van het 'Readiness Action Plan', ofwel 'RAP'. Dit plan omhelst de voorzorgsmaatregelen van een snelle reactie vanuit de Navo om adequaat tegen toekomstige Russische agressie te kunnen reageren.
Deel twee gaat over de uitvoering, maar daar krijgen jullie een aparte uitnodiging voor. Er zijn nog plaatsen beschikbaar, en voor iedereen die zich maar een beetje zorgen maakt over de spanningen tussen de grootmachten of gewoon geïnteresseerd is in de huidige ontwikkelingen hierin is plek. Het beloofd echt een hele interessante avond te worden waar we worden meegenomen naar oude tijden en een inzage krijgen hoe we er nu voor staan en wat ons te wachten staat als er daadwerkelijk een beroep wordt gedaan op de Navo.


Bron: https://www.facebook.com/JongDefensie/
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

JdL

Citaat van: Lex op 19/05/2016 | 19:02 uur
Het ligt ook al overhoop met Navo-lid Turkije, dat een Russische Mig neerhaalde die het Turkse luchtruim schond.
Naar mijn weten was het een SU-24, maar journalisten zwammen wel vaker wat zonder dat ze er verstand van hebben. :cute-smile:
'The goal is world peace, and to do so you must have strength' Ronald Reagan

Lex

Montenegro nu officieel toegetreden tot Navo   

Rusland is, zoals president Poetin dat pretendeert te zien, weer een stukje verder 'omsingeld' door de Navo. Op het hoofdkwartier in Brussel ondertekende premier Dukanovic van Montenegro donderdagmiddag het toetredingsprotocol.

Rusland heeft al gedreigd met economische sancties, maar Navo-topman Jens Stoltenberg is daar niet van onder de indruk. ,,Het is een grondbeginsel dat elk soeverein land zijn eigen weg uitstippelt, inclusief het besluit van welke veiligheidsarrangementen het deel wil uitmaken", vindt hij. ,,Montenegro heeft in volle vrijheid voor de Navo gekozen. Ik zie geen enkele reden waarom het niet het recht zou hebben zijn eigen soevereine besluiten te nemen. En dus zijn sancties absoluut ongerechtvaardigd."

Rusland roept al jaren dat wordt 'omsingeld' door de Navo en reageerde woedend toen het bondgenootschap jaren geleden de deur op een kier zette voor Oekraïne en Georgië. Het heeft ook nog steeds het Navo-lidmaatschap van een groot aantal voormalige WarschauPakt-landen niet verteerd. Het Warschau Pakt was de Oost-Europese tegenhanger van de Navo ten tijde van de Koude Oorlog.

Verhouding
De Navo-ministers van Buitenlandse Zaken praten later op donderdag verder over de moeilijke verhouding met Rusland, dat eerst de Krim inpikte en zich daarna in de strijd in Oost Oekraïne mengde. Ook wierp het zich in de strijd in Syrië, waar het vooral het gematigde verzet bombardeerde. Het ligt ook al overhoop met Navo-lid Turkije, dat een Russische Mig neerhaalde die het Turkse luchtruim schond.

Ook andere Navo-landen hebben last van vergaande Russische provocaties, die volgens Stoltenberg makkelijk tot 'ongelukken'  kunnen leiden. Sinds kort zijn de Navo en Rusland, op ambassadeursniveau, weer wel voorzichtig met elkaar in gesprek. De Navo wil een dubbele aanpak van afschrikking en dialoog. De alliantie neemt de komende weken besluiten over een forse uitbreiding van zijn militaire presentie in Oost-Europa, voornamelijk om bondgenoten als Polen, Slowakije en de Baltische republieken gerust te stellen.

Lidstaat
Het donderdagmiddag formeel toegetreden Montenegro is de 29-ste lidstaat van de Navo, die daarmee één land groter is dan de Europese Unie. De komende tijd zit Montenegro als 'waarnemer' bij de Navo-vergaderingen. Meepraten en meebeslissen is pas aan de orde als de nationale Parlementen van de overige 28 landen de toetreding hebben goedgekeurd.

AD, 19-5-16 - 15:32   

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Elzenga op 19/05/2016 | 15:42 uur
Ik hoop dat Zweden een voortrekkersrol nemen bij het verder ontwikkelen en uitbouwen van de eigen EU defensiestructuur en organisatie. Die denk ik veel beter aansluit bij de Zweedse strategische belangen en veiligheid..als ook Rusland militair afschrikt zonder haar onnodig te provoceren..

Welke eeuw?

Elzenga

Ik vind het een zeer verstandige keuze van Zweden. In haar traditie van non-provocatieve defensie past het om geen lid te worden van de NAVO. Welke door de dominante positie en rol van de VS daarin veel verder gaat dan slechts de verdediging van het Europese continent. Ik hoop dat Zweden een voortrekkersrol nemen bij het verder ontwikkelen en uitbouwen van de eigen EU defensiestructuur en organisatie. Die denk ik veel beter aansluit bij de Zweedse strategische belangen en veiligheid..als ook Rusland militair afschrikt zonder haar onnodig te provoceren..dan wel het gevoel te geven dat zij het doelwit is van een bewuste tegen haar gerichte containment-politiek. Een politiek die de VS volgens mij al meer dan een decennia nastreeft en via de NAVO ook probeert te formaliseren. Een politiek die niet perse in het strategisch belang van de EU is. Die ook daarin beter een eigen weg kan kiezen.

Mourning

Ik blijf het een typisch ''post-modernistisch West-Europese'' redenering vinden waarom men geen lid zou willen worden... om anderen maar niet voor het hoofd te stoten. Boeien! Het gaat toch om de bescherming van de eigen belangen en het grondgebied ten principale, dat andere die motivatie voor eigen politieke doeleinden totaal willen verkrachten doet daar verder niets aan af. En als de Russen die spanning WILLEN verhogen VINDEN ze echt wel een reden, hoe belachelijk die ook is dat maakt ze niets uit.

Nogmaals... vreemde, m.i. door angst en overdreven voorzichtigheid ingegeven, redenering om tot dit besluit te komen m.i..
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

ARM-WAP

Gemiste kans voor de Zweden, denk ik dan.
Want wat bereik je met die "neutraliteit", op je eentje, wanneer die Grote Beer opeens moeilijk begint te doen?
En wat hebben de Noren en Denen dan als negatiefs ervaren tijdens hun lidmaatschap van de NAVO?
Willen de Zweden om een of andere reden niet deelnemen aan missies in Irak, Syrie, Mali of waar dan ook?
Geen probleem.. doe dan gewoon verder met "waarnemers" in Libanon of ergens in Afrika.

Volgens mij is het ook een gemiste kans voor hun defensie-industrie.
Wanneer NAVO-landen shoppen voor hun materieel proberen ze dat enigszins "samen" te doen en kijken ze ook eerst binnen de NAVO (Standardisering).
Ik denk dan aan de Gripen... met eventuele verkoopkansen binnen de NAVO.

Enfin... mss met een andere regering dan maar :)


Huzaar1

Citaat van: Sparkplug op 19/05/2016 | 09:07 uur
Sweden rules out NATO membership

Gareth Jennings, Stockholm - IHS Jane's Defence Weekly | 17 May 2016


A Swedish Air Force surveillance aircraft being intercepted by a Russian fighter over the Baltic. Sweden has ruled out joining NATO for fear of escalating an already tense regional situation. Source: FRA/Swedish Armed Forces

Sweden will not make a formal bid to join NATO for fear of escalating further the already tense situation that exists between the West and Russia over the annexation of Crimea and the continued crisis in Ukraine, the country's defence minister said on 17 May.

Speaking to reporters in the Swedish capital of Stockholm, Peter Hultqvist said that changing the country's non-aligned status to become a fully-fledged member of NATO was not likely to help the overall security situation of either Sweden or the wider Baltic region.

"Our government has said we should not apply for NATO membership. Our strategy is to create long-term stability and not to work in an unpredictable way. We will not be part of a situation that could be used by others to create a higher level of tension," Hultqvist said.

The minister's comments come on the back of increased public support in Sweden for the country to cement its ties with NATO because of concerns over the recent actions of Russian president Vladimir Putin, which have seen his forces invade and occupy the Ukrainian region of Crimea, support separatist forces in the east of Ukraine, and fly its strategic bombers close to the air spaces of a number of European and NATO countries, including Sweden itself.

Sweden is currently a Partnership for Peace (PfP) nation and maintains strong ties with NATO. Despite not looking to formally join the organisation, the country intends to increase its international defence co-operation efforts, at the same time building up its own military capabilities.

"The security situation [in Europe] is the background as to why we are now trying to increase co-operation and to upgrade our capabilities," Hultqvist said. "We have seen investments in the Russian armed forces over recent years, and we have seen also that [Putin] is willing to use them to achieve [his] political goals.

Want to read more? For analysis on this article and access to all our insight content, please enquire about our subscription options ihs.com/contact

To read the full article, Client Login

(332 of 785 words)

http://www.janes.com/article/60389/sweden-rules-out-nato-membership

Dan zit je als Zweden gewoon in de Navo, met die sterke banden.
Of wat is een stapje verder? Dat al hun materiaal een navo nummertje krijgt op de verpakking?

Dat de Zweedse vlag er niet bij staat in Brussel is een formaliteit.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Sparkplug

Sweden rules out NATO membership

Gareth Jennings, Stockholm - IHS Jane's Defence Weekly | 17 May 2016


A Swedish Air Force surveillance aircraft being intercepted by a Russian fighter over the Baltic. Sweden has ruled out joining NATO for fear of escalating an already tense regional situation. Source: FRA/Swedish Armed Forces

Sweden will not make a formal bid to join NATO for fear of escalating further the already tense situation that exists between the West and Russia over the annexation of Crimea and the continued crisis in Ukraine, the country's defence minister said on 17 May.

Speaking to reporters in the Swedish capital of Stockholm, Peter Hultqvist said that changing the country's non-aligned status to become a fully-fledged member of NATO was not likely to help the overall security situation of either Sweden or the wider Baltic region.

"Our government has said we should not apply for NATO membership. Our strategy is to create long-term stability and not to work in an unpredictable way. We will not be part of a situation that could be used by others to create a higher level of tension," Hultqvist said.

The minister's comments come on the back of increased public support in Sweden for the country to cement its ties with NATO because of concerns over the recent actions of Russian president Vladimir Putin, which have seen his forces invade and occupy the Ukrainian region of Crimea, support separatist forces in the east of Ukraine, and fly its strategic bombers close to the air spaces of a number of European and NATO countries, including Sweden itself.

Sweden is currently a Partnership for Peace (PfP) nation and maintains strong ties with NATO. Despite not looking to formally join the organisation, the country intends to increase its international defence co-operation efforts, at the same time building up its own military capabilities.

"The security situation [in Europe] is the background as to why we are now trying to increase co-operation and to upgrade our capabilities," Hultqvist said. "We have seen investments in the Russian armed forces over recent years, and we have seen also that [Putin] is willing to use them to achieve [his] political goals.

Want to read more? For analysis on this article and access to all our insight content, please enquire about our subscription options ihs.com/contact

To read the full article, Client Login

(332 of 785 words)

http://www.janes.com/article/60389/sweden-rules-out-nato-membership
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Sparkplug

NATO Membership Not Automatic for Nordic States, Officials Warn

Gerard O'Dwyer, Defense News | April 28, 2016

Political leaders in the NATO-aligned Baltic states are warning Finland and Sweden that a future path into the Western alliance may not be as automatic as they might assume and could take time to accomplish.

.../...

Zie onderstaande link voor het complete artikel.
http://www.defensenews.com/story/defense/international/europe/2016/04/28/nato-membership-not-automatic-nordic-states-officials-warn/83649744/
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Elzenga

Citaat van: JdL op 20/04/2016 | 18:25 uur
Lijkt me ook een beetje lastig als je leider bent van een bondgenootschap dat wordt aangevoerd door de VS...
Dat denk ik ook ja..maar Stoltenberg leek bij zijn aantreden in deze goede voornemens te hebben..in vergelijking met zijn voorganger..Rasmussen...wat een regelrechte havik was...met alle nadelige gevolgen van dien. Maar het komt vind ik nog niet echt goed uit de verf. Al vind ik het nieuwe overleg tussen NAVO en Rusland wel weer zeer positief in deze.

JdL

Citaat van: Elzenga op 20/04/2016 | 17:03 uur
Wat mij betreft weer weinig zelfreflectie van Stoltenberg over het negatieve effect van met name de Amerikaanse containmantpolitiek van de afgelopen decennia richting Rusland...en de faciliterende rol van de NAVO daarbij.
Lijkt me ook een beetje lastig als je leider bent van een bondgenootschap dat wordt aangevoerd door de VS...
'The goal is world peace, and to do so you must have strength' Ronald Reagan

Huzaar1

Citaat van: Elzenga op 20/04/2016 | 17:03 uur
Wat mij betreft weer weinig zelfreflectie van Stoltenberg over het negatieve effect van met name de Amerikaanse containmantpolitiek van de afgelopen decennia richting Rusland...en de faciliterende rol van de NAVO daarbij.

Je snapt echt geen bal van internationale politiek.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"