Defensieforum.nl

Defensie Onderdelen => KL => Topic gestart door: Jard99 op 11/02/2020 | 11:56 uur

Titel: AAC gesprek KMA ervaring tips
Bericht door: Jard99 op 11/02/2020 | 11:56 uur
11 februari 2020 8:30 AAC gesprek
Ik schrijf dit bericht vers uit het gesprek komende, ik kan nu al zeggen dat ik niet alles meer kan herinneren of uit mijn geheugen kan ophalen wat natuurlijk door de spanning en indrukwekkende setting komt. Ik ga proberen het gesprek naar mijn beleving zoveel mogelijk toe te lichten want ik las voordat ik zelf het gesprek inging meerdere van deze blogs/forums die mij erg geholpen hebben bij de voorbereiding.
Het gesprek vond plaats om 8:30 als denk ik de eerste van die dag. Probeer ten aller tijde ruim een half uur van te voren in de wachtruimten te zijn. Het gebouw (wit gebouw) is als je langs de wacht bent geweest van de kazerne in Breda aan uw rechterhand. De ingang zit ook aan de rechterkant, als het goed is hangt er een blaadje aan de muur met een pijl "Ingang". De wachtruime is vervolgens op de 1e etage en is duidelijk aangegeven met wederom blaadjes op de deuren. Ik zat dus een half uur voorafgaand van het gesprek al in de wachtruime, wat niet meer is dan 1 klein tafeltje met 3 stoeltjes op de gang. Hierdoor kon ik wat ik toen al vermoede als één van de commissieleden al aan komen lopen om vervolgens links af te slaan naar de gang waar aan het einde de Puffiuszaal is. Voordat ik me nog kon inlezen in meegebrachte documenten kwam diezelfde personen naar mij toe, stelde zich voor, controleerde de algemene gegevens zoals leeftijd, opleiding, diploma's, voorbereiding op dit gesprek en stelde mij in de gelegenheid om punten aan te geven die eventueel veranderd zoude zijn t.o.v. de gegevens in de aangeleverde CV (minimaal 10 werkdagen van te voren).
Vervolgens ging deze persoon weer terug naar Puffiuszaal om mijn diploma's en cijferlijsten te overhandigen aan de andere 3 commissieleden. Na ongeveer 5 snelle minuten werd ik door deze persoon weer opgehaald om de zaal te betreden. Na te kloppen op de deur hoor je, in mijn geval een zware stem zegende dat ik binnen mocht komen. Indrukwekkende oude zaal, met een groot schilderij en een grote houten donkere tafel van ongeveer 2m bij 5m. Op de Virtual Tour van het KMA op internet kun je alvast een kijk nemen in deze zaal, wellicht verzacht dit de spanning bij je.
Na plaatsgenomen te hebben ging het gesprek van start en werd ik door 3 commissielid (Luitenant-Kolonel en Kolonel) ondervraagd. Het gesprek wordt per deel heel soepel doorlopen. Elke commissielid bevraagt jou over 1 van de 3 delen. Als je dus hoort dat het volgende commissielid de vragen overnemen, dan weet je dat je dat deel heb afgerond en daar krijg je dan ook geen vragen meer over. In mijn geval begonnen we met mijzelf, mijn motivatie en beeld bij defensie. Het commissielid ontnam mij de mogelijkheid om mezelf voor te stellen waardoor het gesprek heel soepel begon en gelijk de spanning verlaagde bij mijzelf. Eenmaal bij lid 2 aangekomen wordt je ondervraagt over leidinggeven en officier zijnde binnen Defensie. Zorg dat je ECLD goed bestudeerd (zijn,doen,leren enz.) Ik mocht wat is wist toelichten en vragen waar ik geen antwoord op wist zei ik ook eerlijk sorry daar weet ik het antwoord niet op. Doe dit ook echt, want met gissen of improviseren val je door de mand en wordt het gesprek alleen maar ongemakkelijk van. Dit lid geeft ook een casus, waarnaar je heel goed moet luisteren, wat is nou de essentie van het verhaal en wat vraagt dit lid nou precies. In mijn casus moest ik van mijn stoel opstaan en aan de 4 commissieleden die de rol van onderofficier speelde reflecteren op en uitgevoerde oefening, overleggen wat we vandaag gingen doen en vervolgens met de CC (Compagnie Commandant denk ik) overleggen dat mijn mannen eigenlijk moe zijn en vroeg weekend willen gaan houden omdat het al vrijdag was. Echter stelde de CC voor dat ik en mijn peloton moesten gaan oefenen voor de sportdag die aanstaande dinsdag gehouden gaat worden. Ik moest vervolgens dit bericht weer aan mijn mannen vertellen, waarnaar er zoals misschien al te voorspellen de nodige weerstand ontstond. Hierin is het belangrijk dat je opkomt voor je peloton en de situatie dus overlegt met de CC. Hele lastige casus vond ik zelf, die ik uit complete improvisatie in feite heb moeten uitvoeren.
Tot slot ging het gesprek met het 3de commissielid over kennis van de opleiding op het KMA en de actualiteit in de wereld en defensie maar ook over de politiek in Nederland. Verdiep je dus goed in de materie van de KMA opleiding en functie betreffende VTO, cadettencorps en de verschillende onderdelen van je opleiding op het KMA. Verdiep je goed in het algemene nieuws, huidige en afgelopen missies van Defensie en geschiedenis. Maak je ook de politiek in Nederland eigen, denk hierbij aan waaruit bestaat de senaat(1ste en 2de kamer) het kabinet, waarvoor je stemt, wie welke beslissingen maakt en wie welke beslissingen maakt wat betreft Defensie. Je moet immers als leidinggevende verstand hebben van zaken als je leidinggevend aan je peloton. Politiek ligt mij niet dus ik viel door de mand op politiek gebied en kon vaak niet meer antwoorden dan excuus, dat weet ik niet. Dat is altijd beter dan te gokken en als het waren leugens te vertellen.
Tegen het einde van dit derde deel zit je ongeveer al op een uur tijd. Rond deze tijd wordt je verzocht om weer terug naar de wachtkamer te gaan omdat de leden in beraad gaan en een besluit maken om je te accepteren, af te weren of te behouden (wat betekent dat je op een later moment het besluit hoort). Als je zit te wachten zit er vaak de volgende kandidaat. Doe er goed aan elkaar te leren kennen maar maak die andere persoon vooral niet onnodig zenuwachtiger. Tot slot wordt je opgehaald en krijg je de uitslag te horen, in mijn geval een positieve uitslag!

Ik wens jullie veel succes met het gesprek. Denk eraan, je kan niet meer vertellen dan wie je bent en hoe je in elkaar steekt, dus ben vooral niet te zenuwachtig, maar laat zien en merken dat jij geschikt bent om officier te worden bij Defensie. hopelijk treffen we elkaar ooit in de toekomst binnen of buiten Defensie. Mocht je nog vragen hebben, schroom dan niet om deze hieronder te stellen. Ik zal de vragen zo snel mogelijk proberen te beantwoorden.
Titel: Re: AAC gesprek KMA ervaring tips
Bericht door: Huzaar1 op 16/02/2020 | 00:51 uur
Inderdaad.
Titel: Re: AAC gesprek KMA ervaring tips
Bericht door: vlincent op 16/02/2020 | 11:16 uur
Voor wel onderdeel van Defensie heb je gesolliciteerd? Landmacht of Luchtmacht
Titel: Re: AAC gesprek KMA ervaring tips
Bericht door: Jard99 op 19/02/2020 | 11:14 uur
Citaat van: vlincent op 16/02/2020 | 11:16 uur
Voor wel onderdeel van Defensie heb je gesolliciteerd? Landmacht of Luchtmacht
Vlincent ik heb voor de Landmacht gesolliciteerd
Titel: Re: AAC gesprek KMA ervaring tips
Bericht door: Ipkiss op 26/02/2020 | 21:27 uur
Je zal één van de laatsten zijn, aangezien het AAC gaat verdwijnen.
Titel: Re: AAC gesprek KMA ervaring tips
Bericht door: Flyguy op 26/02/2020 | 21:57 uur
Citaat van: Ipkiss op 26/02/2020 | 21:27 uur
Je zal één van de laatsten zijn, aangezien het AAC gaat verdwijnen.

Veels te old boys netwerk, schandalig.
Titel: Re: AAC gesprek KMA ervaring tips
Bericht door: Huzaar1 op 26/02/2020 | 22:25 uur
Het AAC  :angel:, Huis van Brecht, Puffiuszaal, stelletje paplarven.
Titel: Re: AAC gesprek KMA ervaring tips
Bericht door: Wardaddy op 02/03/2021 | 14:03 uur
Beste leden, googlelaars,

Wederom een toevoeging aan het verloop van de AAC, voor de toelating van de POTOM wel te verstaan.

Ik schrijf dit topic op de dag dat ik bij het AAC heb moeten verschijnen en deel graag mijn ervaringen.
Voor de leesbaarheid en optimale voorbereiding hou ik het kort en puntsgewijs:

Na een korte inleiding over het doel van de AAC, evenals hun verwachtingen t.a.v. mijn persoon, opende het gesprek met de vraag of ik los van mijn motivatiebrief mijzelf zou willen pitchen, i.e. wat zijn mijn tips en tops. Vervolgens heb ik mijn keuze voor het KMA moeten onderbouwen, waarom geen ander krijgsmacht deel. Waarna we verder ingingen op de POTOM, een opleiding om leiders te maken die in complexe situaties en onder hoge spanning het hoofd cool moeten houden. Ben ik mij bewust van de verschillende leiderschaps vormen, welke passen bij mij, welke niet?

De Luitenant-Kolonel nam vervolgens het woord over en vroeg mij over mijn algemene kennis m.b.t. de marine, het korps mariniers en zijn nationale en internationale operaties. Ben ik me bewust en heb ik kennis genomen over internationale samenwerkingen (met name tussen de British Royal Marine Corps en het Korps Mariniers). Wat zijn de hoofdtaken van defensie? Praat ik een woordje engels (en ja, dat moet in het engels).

Tot slot stelde de Kapitein der Mariniers mij enkele vragen m.b.t. mijn inzicht op het gebied van de inhoud van de POTOM, ben ik mij volledig bewust van de verschillende fases, weet ik welke dat zijn, maar weet ik ook welke carrière mogelijkheden er zijn en ambieer ik al een van deze mogelijke functies? Ik adviseer sterk, vooral bij dit onderwerp een krachtige visie naar voren te brengen van jou toekomstige looppad bij welk defensie onderdeel dan ook. Het belang hiervan bleek bij de argumentatie over het niet toe laten van mijn persoon tot de POTOM, ongeacht het feit de KMD gehaald te hebben en verder eigenlijk geen specifieke reserveringen te hebben.

Overigens geldt uiterste voorbereiding voor elk onderdeel. Ik ben tot het inzicht gekomen dat dit inderdaad de elite van de elite is. Zelfs al lees ik ergens op dit forum dat het AAC wordt vervangen door iets anders, is dit een sollicitatiegesprek wat serieus genomen moet worden (net als in ieder andere sector overigens). Bereid je goed voor op wie jij bent, waarom je dit wilt, waarom dit bij je past, je toekomstvisie, kennis over de krijgsmacht, kennis over huidige operaties, kennis over de functie waar je op solliciteert. En ook al wordt je niet toegelaten, kin omhoog, borst vooruit, reflecteer op je ervaring, trek de lessen eruit en pas die elke volgende dag toe in de rest van je leven!

Succes lezers!, mannen!, vrouwen!, Googlelaars!
Titel: Re: AAC gesprek KMA ervaring tips
Bericht door: Huzaar1 op 02/03/2021 | 19:31 uur
Citaat van: Wardaddy op 02/03/2021 | 14:03 uur
Beste leden, googlelaars,

Wederom een toevoeging aan het verloop van de AAC, voor de toelating van de POTOM wel te verstaan.

Ik schrijf dit topic op de dag dat ik bij het AAC heb moeten verschijnen en deel graag mijn ervaringen.
Voor de leesbaarheid en optimale voorbereiding hou ik het kort en puntsgewijs:

  • Er zaten bij mij 3 officieren voor mij: een Kolonel der mariniers, een Luitenant-kolonel der mariniers, een een kapitein der mariniers
  • Ter sprake kwamen 3 onderwerpen: individuele motivatie voor het Korps, Algemene kennis over het Korps en de krijgsmacht an sich, Kennis en inzicht over toekomstige loopbaan en verloop van het opleidingstraject (POTOM in mijn geval)

Na een korte inleiding over het doel van de AAC, evenals hun verwachtingen t.a.v. mijn persoon, opende het gesprek met de vraag of ik los van mijn motivatiebrief mijzelf zou willen pitchen, i.e. wat zijn mijn tips en tops. Vervolgens heb ik mijn keuze voor het KMA moeten onderbouwen, waarom geen ander krijgsmacht deel. Waarna we verder ingingen op de POTOM, een opleiding om leiders te maken die in complexe situaties en onder hoge spanning het hoofd cool moeten houden. Ben ik mij bewust van de verschillende leiderschaps vormen, welke passen bij mij, welke niet?

De Luitenant-Kolonel nam vervolgens het woord over en vroeg mij over mijn algemene kennis m.b.t. de marine, het korps mariniers en zijn nationale en internationale operaties. Ben ik me bewust en heb ik kennis genomen over internationale samenwerkingen (met name tussen de British Royal Marine Corps en het Korps Mariniers). Wat zijn de hoofdtaken van defensie? Praat ik een woordje engels (en ja, dat moet in het engels).

Tot slot stelde de Kapitein der Mariniers mij enkele vragen m.b.t. mijn inzicht op het gebied van de inhoud van de POTOM, ben ik mij volledig bewust van de verschillende fases, weet ik welke dat zijn, maar weet ik ook welke carrière mogelijkheden er zijn en ambieer ik al een van deze mogelijke functies? Ik adviseer sterk, vooral bij dit onderwerp een krachtige visie naar voren te brengen van jou toekomstige looppad bij welk defensie onderdeel dan ook. Het belang hiervan bleek bij de argumentatie over het niet toe laten van mijn persoon tot de POTOM, ongeacht het feit de KMD gehaald te hebben en verder eigenlijk geen specifieke reserveringen te hebben.

Overigens geldt uiterste voorbereiding voor elk onderdeel. Ik ben tot het inzicht gekomen dat dit inderdaad de elite van de elite is. Zelfs al lees ik ergens op dit forum dat het AAC wordt vervangen door iets anders, is dit een sollicitatiegesprek wat serieus genomen moet worden (net als in ieder andere sector overigens). Bereid je goed voor op wie jij bent, waarom je dit wilt, waarom dit bij je past, je toekomstvisie, kennis over de krijgsmacht, kennis over huidige operaties, kennis over de functie waar je op solliciteert. En ook al wordt je niet toegelaten, kin omhoog, borst vooruit, reflecteer op je ervaring, trek de lessen eruit en pas die elke volgende dag toe in de rest van je leven!

Succes lezers!, mannen!, vrouwen!, Googlelaars!

Wat een coherent en duidelijk verhaal Wardaddy. Ik denk dat veel mensen die aan het begin van een carriere/loopbaan binnen Defensie staan veel zullen hebben aan je ervaring. Ik wil je complementeren bij de wijze waarop je jezelf verwoord en ondanks de afwijzing goed uiteen weet te zetten waar de aandachts/pijnpunten zaten. Tevens laat je zien, dat ondanks de afwijzing die vast als pijnlijk is ervaren je hier tegen bestand bent en doorpakt. Ik vind juist dat getuigen van de kwaliteiten die zijn gewenst bij dergelijke kandidaten.

Ik zet dan ook mijn vraagtekens bij het besluit van deze commissie, ik weet uit persoonlijke ervaring dat er ook niet altijd een hele heldere geesten aan tafel zitten. Vooringenomen en bevooroordeeld zijn deze vaker wel dan niet. Je kunt je gelukkig binnen Defensie, of bij Defensie, op veel verschillende manieren ontwikkelen. Ik ben nu 13 jaar werkzaam bij Defensie, heb op de KMS gezeten, en getracht via de KMA officier te worden. Dit is nooit gelukt, ik had mijn dag niet toen ik voor de commissie zat. Uiteindelijk ben ik heel blij dat ik niet aangenomen ben, ik was er ook nooit geschikt voor geweest met mijn grote bek. Defensie zag iets anders in mij en kreeg de kans om mijn HBO te halen, en daarna mijn Master en ben nu afgestudeerd met de titel MScBA en heb een veel interessantere en mooiere carriere dan ik had gehad met de KMA. Die 11 jaar die ik als militair in de organisatie heb gezeten heeft me goed gevormd en een bodem gegeven voor de toekomst.

Zet door, geef niet op. Het is een prachtige organisatie met enorm veel mogelijkheden. Iedereen is anders, iedereen vindt zijn weg.

Titel: Re: AAC gesprek KMA ervaring tips
Bericht door: MR.LIAM op 20/05/2021 | 00:07 uur
Citaat van: Ipkiss op 26/02/2020 | 21:27 uur
Je zal één van de laatsten zijn, aangezien het AAC gaat verdwijnen.

Weet je toevallig ook door wat het AAC vervangen gaat worden?