Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Defensie Nieuws & Media (Nationaal) / Museumstuk tegen geluidswal
« Laatste bericht door Zander Gepost op 25/07/2022 | 17:00 uur »
2
KL / Vragen omtrent verkorte officiersopleiding Infanterie
« Laatste bericht door DDGSGDSGDSG Gepost op 12/07/2022 | 10:25 uur »
Hallo allemaal,

Ik overweeg te solliciteren de functie Officier Infanterie (HBO/WO). Ik ben (net) 23, en heb straks mijn WO-master. Ik heb enkele vragen omtrent de functie:

1. Heb je minder kans op bevorderingen en carrièrekansen als je de verkorte officiersopleiding doet vergeleken met cadetten op hun 18de bij de KMA begonnen?
2. Hoe lang kan je als infanterist daadwerkelijk "in het veld" meelopen? Word 23 als te oud gezien?
3. Indien je naar het KCT zou willen gaan, kun je dan direct na de verkorte officiersopleiding op de KMA de ECO volgen, of moet je eerst enkele jaren bij een van de brigades pelotonscommandant zijn?

Alvast bedankt voor de antwoorden!
3
Reservisten / De NATRES van morgen
« Laatste bericht door Parera Gepost op 23/06/2022 | 12:38 uur »
Defensie wil veel meer reservisten voor schaalbare krijgsmacht

Defensie wil het aantal reservisten fors uitbreiden. In 2035 moeten het er 20.000 zijn. “Ze moeten zorgen voor een krijgsmacht die flexibel en adequaat kan reageren op uiteenlopende dreigingen.” Dit zei Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten (PCDS) viceadmiraal Boudewijn Boots vandaag bij het 20-jarig jubileum van reservistennetwerk IDEA in Doorn.

Boots: “We hebben geen keuze. We zijn van ‘wars of choice’ naar ‘wars of necessity’ gegaan. Daarvoor kunnen we niet zonder reservisten. Zij moeten zorgen voor schaalbaarheid. Als dat nodig is, moeten we het langer kunnen volhouden, ook in een hoger geweldsspectrum. Daarvoor willen we toe naar een hele andere mix van 1/3 reservisten om 2/3 beroepsmilitairen.”

De admiraal wees zijn toehoorders op de ontwikkeling die het reservistenbestand de afgelopen jaren al heeft doorgemaakt. Van 2.500 in 2014 naar meer dan 6.600 nu. “Ze hebben getalsmatig ontwikkeld, maar zeker ook qua taken. Van ceremonieel en af en toe bewakings- en beveiligingstaken, worden reservisten nu breed ingezet, van IT tot logistiek en tijdens missies.”

Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Gelukkig is de animo om reservist te worden groeiend, vertelde Boots. “Deels vanwege de Russische aanval op Oekraïne, maar vooral omdat grote bedrijven steeds meer hechten aan Corporate Social Responsibility, oftewel maatschappelijk verantwoord ondernemen. Maar ook werknemers zoeken meer naar zingeving in hun werk.”

De PCDS noemde ook de rol die reservisten kunnen spelen bij het verbeteren van de verbinding met de samenleving, een belangrijk aspect uit de Defensienota. “Met het opschorten van de dienstplicht zijn we daar toch enigszins van losgeraakt. Dat contact moet worden hersteld en reservisten vormen een prachtige brug.”

Nu al werken er bij het Defensie Cyber Commando veel mensen die in dienst zijn bij civiele bedrijven. Boots: “Daar verdienen ze salarissen die wij ze niet kunnen betalen, maar bij ons doen ze ervaring op met bijzondere cyberveiligheidsvraagstukken die er toe doen. Ervaring waar die bedrijven ook van profiteren.”

Meer bekendheid
Om echt te kunnen groeien, moet het reservist-zijn meer bekend worden. De PCDS riep zijn publiek op mond-tot-mondreclame te maken. “Maar we werken ook aan andere manieren, zoals meer zichtbaarheid. Laatst werd er midden in het centrum van Den Haag een nieuwe lichting beëdigd in aanwezigheid van de staatssecretaris en mij. En het imago moet anders. Nu denken nog teveel mensen aan ‘weekendsoldiers’, terwijl dat echt achterhaald is. Reservisten zijn volwaardige militairen met een breed takenpakket. Ze dragen bij aan de samenleving en brengen voor hun werkgever unieke skills mee. Dat verdient meer aanzien.”

IDEA
Het IDEA-reservistennetwerk (Integrated Development of Entrepreneurial Activities) is onderdeel van 1 Civiel en Militair Interactiecommando. IDEA richt zich vooral op de ontwikkeling van het midden- en kleinbedrijf in missiegebieden. Het ondersteunt er de economische wederopbouw. De specialisten van IDEA bieden steun, counseling, advies en training aan lokale (aspirant-)ondernemers. Ze helpen hen bijvoorbeeld hun eigen bedrijf op te starten of uit te bouwen.

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2022/06/23/defensie-wil-veel-meer-reservisten-voor-schaalbare-krijgsmacht


-----

Met de huidige troepen sterkte komt het neer op een verhouding van 1 reservist op 6 beroeps militairen , en moet de NATRES in personeel verdubbelen. Komen we hier toch weer terug op die ''dienstplicht'' gecombineerd met daarna automatisch reservist zijn? Ik verwacht niet dat we het aantal personen kunnen behalen door extra mensen te werven in de huidige vorm.
4
KM / Marinedagen 2022
« Laatste bericht door appeltjeeitje Gepost op 22/06/2022 | 15:17 uur »
9 juli 2022 - 10 juli 2022 - Marinehaven in Den Helder

Citaat
Op 9 en 10 juli staan de poorten van de marinehaven in Den Helder open voor publiek. Kom dan naar de Nieuwe Haven en bezoek een marineschip, bekijk demonstraties en laat je uitdagen in het mariniersdorp!

Demonstraties
Met demonstraties en activiteiten laat de Koninklijke Marine in eigen haven zien wat ze kan en doet. Dat gebeurt samen met de kustwacht, de mijnendienst, snelle FRISC's en drones. Het programma volgt zo snel mogelijk.

Thema: Workforce of the future
Met dit thema richt de marine zich op de toekomstige arbeidskrachten. Kom ook en ontdek de technologie van de marine op zee, aan wal en in de lucht!

https://www.defensie.nl/actueel/activiteiten/2022/07/09/marinedagen

Volgens https://marineschepen.nl/nieuws/Marinedagen-2022-schepen-te-bezoeken-20220621.html zijn te bezichtigen:

  • Zr.Ms. Rotterdam (Landing Platform Dock)
  • Zr.Ms. Holland (patrouilleschip, Hollandklasse)
  • Zr.Ms. Tromp (fregat, De Zeven Provinciënklasse)
  • Zr.Ms. Schiedam (mijnenjager, Alkmaarklasse)
  • Zr.Ms. Mercuur (torpedowerkschip)
  • RFA Mounts Bay (Landing Platform Dock, Bayklasse, UK)
  • BNS Bellis (mijnenjager, Flowerklasse, België)
  • BNS Primula (mijnenjager, Flowerklasse, België)

In 2019 ben ik met mijn oudste (toen 5) naar de Luchtmachtdagen in Volkel geweest, en daar heeft hij het nog steeds over. Dus wil ik hem en zijn zusje van 5 meenemen naar Den Helder. Alleen, ik ben ik er zelf nog nooit geweest  ;D

Dus wat praktische vragen vanuit mijn kant. Hoe groot is het terrein tijdens zo'n dag? Maw, is het voor een kind van 5 allemaal beloopbaar? Stel je komt met de auto, zijn de parkeermogelijkheden in de buurt?

Behalve het bezichtigen van de schepen, wat is er nog meer?

Er is geen onderzeeboot open voor bezichtiging aldus Marineschepen, maar ligt er wel eentje in de haven toevallig?

5
KPU / Hoe zit het tegenwoordig met dat "plastic" ondergoed?
« Laatste bericht door DoBert Gepost op 22/05/2022 | 09:32 uur »
In mijn diensttijd werd er nog katoenen en halfwol ondergoed uitgereikt.
tegenwoordig zie je die grijze, en ik geloof sinds kort? bruine t-shirts voorbij komen.
daar heb ik er pas ook eens een van kunnen proberen, en nu blijkt dat die van 100% polyester zijn?
En dat dan in afganistan/Irak?
Ik heb het idee dat dat dan wel een lekkere beestenstal word? met al die zweetlucht als je zo'n shirt een halve dag aanhebt?

Misschien zie ik dat verkeerd? en zijn er truckjes om niet zo vlug te "ruiken"?

als iemand daar wat meer over kan vertellen?
7
Defensie Nieuws & Media (Internationaal) / NATO Air Policing
« Laatste bericht door Sparkplug Gepost op 06/04/2022 | 22:33 uur »
Topic over NATO Air Policing missies buiten de Baltic en de Icelandic Air Policing missies.

4 F-35’s in Bulgarije voor bewaking luchtruim NAVO-oostflank
Nieuwsbericht | 06-04-2022 | 15:05

4 F-35’s van de Koninklijke Luchtmacht zijn zojuist geland op het Bulgaarse militaire vliegveld Graf Ignatievo Air Base. Dat ligt ongeveer 130 kilometer ten Zuidoosten van de hoofdstad Sofia. Nederland heeft de jachtvliegtuigen aan de NAVO aangeboden.


Aangekomen in Bulgarije.

Van het 4-tal worden 2 toestellen ingezet voor de bewaking van het luchtruim van de alliantie aan de oostflank van het verdragsgebied. Beide andere F-35’s zijn reserve. Zo is inzet gegarandeerd.

De Nederlandse vliegers voeren hun taak samen met Bulgaarse collega’s uit.


Een van de F-35's in een clamshell, gebouwd door militairen van de Koninklijke Landmacht.

Saceur

De toestellen vallen nu onder commando van Supreme Allied Commander Europe (Saceur). Staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat zwaaide de vliegers vanmorgen op vliegbasis Leeuwarden uit.

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2022/04/06/4-f-35s-in-bulgarije-voor-bewaking-luchtruim-navo-oostflank
8
Europa / Pol: Moet de NAVO militair ingrijpen in Oekraïne?
« Laatste bericht door Admiral Halsey Gepost op 19/03/2022 | 19:20 uur »
De situatie in Oekraïne wordt met de dag steeds nijpender, Oekraïne wacht een grootschalige humanitaire catastrofe.
9
Defensie Nieuws & Media (Internationaal) / Begroting en Politieke toekomst Duitsland
« Laatste bericht door mandaje Gepost op 06/03/2022 | 15:06 uur »
Analoog aan het topic Federale begroting en Politieke toekomst België lijkt het me goed om ook onze oosterburen in de gaten te houden :P.

Onderstaand bericht komt uit Der Spiegel. https://www.spiegel.de/international/germany/budgetary-about-face-germany-goes-big-on-defense-spending-a-4c90635e-5de8-4123-b18a-646b0ac13b04

Germany Goes Big on Defense Spending
For years, Germany has starved its military of money. But on Sunday, Chancellor Olaf Scholz announced massive new defense spending. DER SPIEGEL has learned what the money will be used for.

Whenever things get serious, the chief of defense, Germany’s senior-most military officer, calls a meeting of the Military Command Council, the most powerful body of Germany’s armed forces, the Bundeswehr. The most important generals and admirals in the country then gather in a bug-proof room at the Defense Ministry in Berlin for a face-to-face.

Such a meeting was called for Monday afternoon, and this time, Defense Minister Christine Lambrecht, a member of Chancellor Olaf Scholz’s Social Democrats (SPD), joined the group as a guest. It was a clear sign that she and her top generals had some difficult decisions to make.

The Russian invasion of Ukraine has completely upended the fundamental constants of German security policy. German troops are being rapidly sent to Lithuania, Romania and Slovakia to reinforce NATO’s eastern flank. At the same time, six German warships have set off to strengthen the alliance’s northern flank.
German Defense Minister Christine Lambrecht with Chancellor Olaf Scholz

And since Sunday, the country’s military leadership finds itself facing a problem that they didn’t expect at all. The country’s defense forces, which have struggled for years to make ends meet, suddenly has money. A lot of money.

In his speech on Sunday to a special session of German parliament, Scholz announced emergency funding of the German military to the tune of 100 billion euros while also pledging to boost defense spending to above 2 percent of gross national product.

The idea of dumping a significant quantity of money into Germany’s ailing armed forces has been around for some time. Several months ago, military planners and Defense Ministry bean counters developed a number of confidential briefs for distribution among political party leaders who were involved in negotiation Germany’s governing coalition at the time.

It was an almost desperate attempt to open the new coalition’s eyes to the deep problems facing the Bundeswehr. Not that anyone in the ministry thought the move would actually work. It seemed merely like something that needed to be done despite the almost certainty of failure.

But Russia’s aggression has now completely reversed years of German thinking about its military. In order to send a strong security policy message, the Chancellery pulled out all the old briefs. One of those was of particular importance: a confidential, six-page brief from Oct. 26 seems to have been particularly persuasive to Scholz and Finance Minister Christian Lindner, a member of the Free Democrats (FDP), the business-friendly party which is part of Scholz’s coalition government along with the Greens.

DER SPIEGEL has learned that the memo proposed a special fund for the Bundeswehr worth 102 billion euros. The memo argues that complex and expensive defense projects almost always require several years to complete, making it essential that military planners have long-term funding in place.

Because the German budget is renegotiated every year, however, such a planning horizon has been difficult to come by – especially because allotted money that hasn’t been spent by the end of the year is essentially withdrawn. Should a large defense project run into delays – which they almost always do – the money has to be spent on something else. Or it is lost.

A special fund would solve this problem and significantly extend the military planning horizon. Because the German military has been forced to be so parsimonious in recent years, there are a huge number of major investments that have been placed on the back burner. The new funding will get things moving forward.

According to the memo, the Defense Ministry hopes that once the Bundeswehr is brought up to speed with the sudden injection of the 100 billion euros, daily operations and the numerous smaller upgrades could then be financed with the normal defense budget. But even that budget would have to be significantly boosted in the coming years to over 2 percent of gross domestic product.

The memo also provides a list of projects into which the money is to be invested. Around 34 billion euros would have to be invested in the following multinational defense projects:

- the TWISTER system, designed to improve defenses against supersonic weapons;
- the development of a "combat cloud”;
- the development of strategic air transport capabilities;
- the German-French development of a new air-defense system, a new generation of battle tanks and the Eurodrone;
- a new artillery and munitions system in cooperation with Britain;
- the development of new frigates and landing platforms in cooperation with the Netherlands;
- the development of new submarine technology in cooperation with Norway.

The memo, though, calls for the vast majority of the special defense fund (around 68 billion euros) to flow into large, national defense projects:

    At the top of the priority list is a successor to the ancient Tornado fighters. In his speech on Sunday, Scholz indicated that the current strategy calls for a hybrid solution, essentially taking elements of the modernized Eurofighter and from the new American super-fighter F-35 from Lockheed Martin. This project alone is estimated to cost around 15 billion euros.

    Around 5 billion euros are earmarked for the new heavy transport helicopter. The Bundeswehr’s old CH-53 helicopters from the 1970s have become prohibitively expensive to maintain. A new successor model is to be purchased from the U.S. as quickly as possible. There are two different models, both of which are already available, under consideration.

    Some 20 billion euros must be invested in new munitions. Because the threat level has been low for so long, the Bundeswehr hasn’t been regularly refilling its weapons depots for decades. The result is that there is a severe lack of rockets and artillery shells for tanks, ships and helicopters. If the German military is serious about fulfilling its NATO pledges by 2030, the depots must be urgently restocked.

    Another expensive project is the "Digitization of Land-Based Operations" (D-LBO), which essentially means a revamping of all communications systems. Even today, German troops don’t communicate digitally, with the PRC117 encrypted devices a rarity in the Bundeswehr, generally only issued to special forces like the KSK. The Bundeswehr believes the digitalization of military communications will cost around 3 billion euros.

    Almost 2 billion euros are to be invested in new corvette warships.

    Around 600 million is to be earmarked for the modernization of Patriot air-defense systems.

The above list is far from complete: The memo from Germany’s military planners goes on and on. And it’s not totally certain yet whether all of Germany’s political parties are on the same page. Reports have emerged that the Green Party, one of the SPD’s two junior coalition partners, was unaware of the size of the fund Scholz would propose ahead of his speech and some in the party have voiced concern.

Friedrich Merz, meanwhile, who is head of the opposition Christian Democratic Union, has indicated that he takes a skeptical view of taking on new debt, which such defense expenditures would almost certainly necessitate.

And then there are the widespread doubts about the Federal Office of Bundeswehr Equipment, Information Technology and In-Service Support (BAAINBw). The office with the unwieldy name has not exactly proven in recent years to be reliable when it comes to spending money and has produced its share of scandals. Immediately after Scholz’s speech on Sunday, Fritz Fegentreu, a former SPD defense policy expert, tweeted out his skepticism. "Panic at BAAINBw," he tweeted
10
Defensiebrede onderwerpen / Extra geld voor Defensie en wat nu?
« Laatste bericht door Eldam Gepost op 01/03/2022 | 12:34 uur »
Het ziet er naar uit dat er tijdens deze kabinetsperiode extra geld te besteden is voor Defensie. In het licht van de oorlog in Oekraïne hebben zelfs politieke partijen die tot voor kort toch weer voor bezuinigingen pleitten, geuit dat er meer geld naar Defensie moet.

Waar zal dit geld aan besteed gaan worden? Ik neem aan dat er in de eerste plaats tekorten aan reserve-onderdelen, munitie etc. aangevuld gaan worden.

Maar zal er bijvoorbeeld ook een uitbreiding van de krijgsmacht gaan plaatsvinden? Dus extra bataljons bij de KL, extra F35's voor de KLu en meer fregatten voor de KM? En waar halen wij dan het personeel vandaan? De arbeidsmarkt is zeer krap immers. Zullen evt. betere arbeidsvoorwaarden dan wel voldoende zijn om personeel aan te trekken?

Pagina's: [1] 2 3 ... 10