De Eurozone en haar problemen

Gestart door KapiteinRob, 02/05/2010 | 22:09 uur

SMI de Boer

Ik had al bijna mijn huisje in Duitsland voor die arme Griekjes verkocht :silent:
PAINF. Ahoewa

De enige manier om een strijd te eindigen is door hem te winnen.
Vrijheid is niet vanzelfsprekend

Enforcer

Die Grieken leggen straks de heleboel plat en dat heb je dus helemaal niks meer.

Net als Afghanistan zit de oorzaak in de cultuur. Dan krijg je niet in een paar jaar omgegooid. Daar gaan generaties overheen. Jammer dus dat mijn kleinkinderen (die ik nog lang niet heb) nu al genaaid zijn door een stel idioten in het heden. En als het dan nog door Nederlanders was en het ergens in het land ten goede kwam, maar nee, het is voor die Grieken die hun eigen broek nog nooit hebben kunnen ophouden.

KapiteinRob

Citaat van: dudge op 02/05/2010 | 22:41 uur
deze casus geeft aan de het zaak is om zo snel mogelijk een EU leger te hebben, kunnen we 'interne onrusten' en 'afvallige regio's' tenminste onder druk zetten  :P

Probleem is dan alleen dat ieder lid er dan mee eens moet zijn, dus dat gaat niet werken.

Citaat van: dudge op 02/05/2010 | 22:41 uur
Dat er nu stappen worden gezet als de pensioen leeftijd oprekken van 52 naar 67 is daar een goede stap in

En jij gelooft dat de Grieken accepteren dat er even 15 jaar langer werken doorheen gedrukt gaat worden? Wij stuiteren hier al als we het over 2 jaar langer doorwerken hebben.....

Citaat van: dudge op 02/05/2010 | 22:41 uur
Het gaat er om dat het weer een land met een gezonde financieele huishouding wordt.

En waarom moet dat ons 5 miljard euro kosten? Alsof wij er zo gezond voorstaan.....

KapiteinRob

Citaat van: Telegraafsite op 02/05/2010 | 22:09 uur
Als Griekenland niet aan de voorwaarden voldoet, kunnen verdere betalingen worden opgeschort. Griekenland heeft daarmee ingestemd, zei de voorzitter na het beraad.

Dus als je niet aan de voorwaarden voldoet, heb je in ieder geval al 30 miljard in de knip. Want het is m.i. een utopie te geloven dat Griekelnad ooit kans ziet dit enorme bedrag terug te betalen.

Citaat van: Telegraafsite op 02/05/2010 | 22:09 uur
In ruil voor de leningen moest Griekenland beloven dat het zonodig nog meer bezuinigt dan de 30 miljard euro die het zondagochtend aankondigde.

O jee, we gaan weer aan Europa gerelateerde beloftes doen en geloven...... Waar hebben we dat meer gehoord? (iets met tekorten groter dan 3%....)

KapiteinRob

De zestien landen met de euro en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) lenen het noodlijdende Griekenland 110 miljard euro. Het geld wordt in een periode van drie jaar overgeboekt.

ECB President Jean-Claude Trichet, de Griekse minister van financiën Papaconstantinou, de Luxemburgse premier Juncker and EU Commissaris Rehn tijdens een persconferentie in Brussel. De eurolanden zorgen voor 80 miljard euro van het bedrag, waarvan Nederland 5 miljard overmaakt. Het IMF levert de resterende 30 miljard euro. Het gaat om een van de grootste leningen ooit aan een land verstrekt.

,,Ik ben zeer gelukkig met dit akkoord'', zei Jean-Claude Juncker, de Luxemburgse premier die het spoedberaad van de ministers van Financiën van de eurolanden had voorgezeten.

Strenge voorwaarden

Juncker verzekerde dat er aan de leningen zeer strenge voorwaarden zijn verbonden. Als Griekenland niet aan de voorwaarden voldoet, kunnen verdere betalingen worden opgeschort. Griekenland heeft daarmee ingestemd, zei de voorzitter na het beraad.

In ruil voor de leningen moest Griekenland beloven dat het zonodig nog meer bezuinigt dan de 30 miljard euro die het zondagochtend aankondigde. Volgens het al zeer ingrijpende plan van zondag verliezen ambtenaren hun dertiende en veertiende maand en een fors deel van hun toeslagen. Ook gepensioneerden moeten inleveren. Bovendien gaat de btw 2 procentpunt omhoog naar 23 procent.

Akkoord

De regeringsleiders van de zestien eurolanden komen vrijdag 7 mei in Brussel bijeen om het akkoord definitief te bezegelen. Het is de eerste keer dat de eurolanden een lidstaat zo te hulp moeten schieten. Griekenland kan als euroland niet meer kiezen voor vroegere oplossingen zoals het devalueren van de munt of het afwaarderen van schulden.

De financiële problemen kwamen in oktober aan het licht. Toen een nieuwe regering aantrad, ontdekte die dat het begrotingstekort geen 6 maar bijna 13 procent van het bruto nationaal product bedroeg. Het land kreeg nauwelijks nog nieuwe leningen van de hevig geschrokken banken. Daardoor kon het oude leningen niet meer aflossen.

Nederland en Duitsland waren lange tijd erg kritisch over de hulp aan de Grieken. Ze kregen voor elkaar dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) meedoet in het pakket, als extra waarborg dat de Grieken voldoende moeten bezuinigen.

Bron: www.telegraaf.nl dd. 020510