Recente berichten

#31
4 nieuwe kerncentrales is niet te bekostigen. Dan liever 2 en die overige miljarden in ontwikkeling van kernfusie.
#32
https://www.demorgen.be/snelnieuws/waalse-groep-wil-megadeal-rond-onderhoud-nieuwe-pantservoertuigen-van-het-belgisch-leger~ba218d3c/

 :hrmph: voor mijn gevoel was dit al can re voren besproken, bekend. Gewoon handje klap met stokbrood.
Die onderhoudsgebouwen komen in het Franse deel van België te staan. Luikse Rocourt, bij de daar gevestigde kazerne.
#33
Gisteren zwaargewond geraakt

De buitenlandse militair die gisteren zwaargewond raakte bij een parachutesprong op Texel, is overleden. Het gaat om een Deen.

Het Deense ministerie van Defensie heeft zijn dood vannacht bekendgemaakt. Volgens NH Nieuws maakte de man zijn sprong rond 14.00 uur gistermiddag 'van een flinke hoogte' bij Paracentrum Texel in De Cocksdorp. Hulpdiensten hebben hem langdurig gereanimeerd, waarna hij zwaargewond naar het ziekenhuis werd gebracht.

Het Deense ministerie van Defensie zegt dat de man niet voor zijn werk op Texel was, maar tijdens een 'particulier geregelde reis' met een aantal collega's.

Onderzoek
Onduidelijk is nog wat er precies misging bij de sprong, maar de Koninklijke Marechaussee gaat uit van een noodlottig ongeluk. Forensisch rechercheurs van de marechaussee doen onderzoek.

https://www.rtl.nl/nieuws/binnenland/artikel/5451331/deense-militair-overleden-na-parachutesprong-texel
#34
'Unieke situatie'

Beoogd premier Ronald Plasterk trekt zich terug, hoe nu verder?

Ronald Plasterk, de beoogd premier van het nieuwe kabinet, trekt zich terug. Geert Wilders moet dus nu op zoek naar een nieuwe premierskandidaat. Maar wie? "Dat dit allemaal gebeurt, is wel een unieke situatie", zegt politiek commentator Frits Wester.

Plasterk is de afgelopen dagen zwaar onder vuur komen te liggen, zegt Wester. "Niet alleen vanwege zijn niet al te beste verhouding met Pieter Omtzigt, maar er lopen ook onderzoeken naar hoe hij bepaalde patenten rondom zijn bedrijf heeft geregeld."

Volgens NRC dreigt Plasterk 'juridisch en financieel in de problemen te komen omdat een patent waarop hij ten onrechte het alleenrecht heeft geclaimd, op korte termijn in de VS toegekend gaat worden'.

In een verklaring in handen van De Telegraaf zegt Plasterk vandaag dat berichten die over hem zijn verschenen 'onjuist' zijn, maar in de weg staan van zijn benoeming tot minister-president. "Ik ben niet langer beschikbaar."

'Onmogelijk starten als premier'
Frits Wester benadrukt: "Er is nog niet bewezen dat Plasterk juridisch dan wel moreel iets laakbaars heeft gedaan, maar als je in dergelijke procedures verwikkeld bent, kun je onmogelijk starten als premier."

Maar: "Dit extraparlementaire kabinet vraagt om een premier die een breed vertrouwen en gezag geniet. Allereerst bij de deelnemende partijen, maar ook bij de oppositie. En dat is met Plasterk op dit moment niet het geval."

Hoe nu verder?
Geert Wilders moet nu op zoek naar een andere kandidaat. De PVV-leider is de winnaar van de afgelopen verkiezingen en moet een premierskandidaat naar voren schuiven waar de andere drie partijen zich ook in kunnen vinden. Het is nog niet duidelijk welke namen hij op het oog heeft.

Woensdag is er een debat in de Tweede Kamer over het formatieproces. Dan praat de Tweede Kamer over het verloop van de formatie.

Wilders heeft nog wel even tijd, zegt Wester. "Richard van Zwol, de vorige informateur, is als formateur aangesteld. Hij gaat de komende tijd de nieuwe ministerploeg samenstellen. Daarvoor is zes weken ingeruimd. Natuurlijk zullen de toekomstige ministers willen weten wie de nieuwe premier gaat worden, dus Wilders zal ook niet heel lang kunnen wachten met het bekendmaken van een nieuwe, geschikte minister-president."

'Alles is anders'
Wester stelt dat het proces in principe gewoon door kan gaan. "Dit hoeft niet per se tot vertraging te leiden."

Maar bijzonder is het wel hoe het allemaal gaat, besluit Wester. "Het is nog nooit gebeurd dat een beoogd premier zich terugtrekt. Eigenlijk gaat alles wel anders met dit toekomstige extraparlementaire kabinet."

https://www.rtl.nl/nieuws/politiek/artikel/5451370/beoogd-premier-plasterk-trekt-zich-terug-maar-wie-dan-wel
#35
Regering Sint-Maarten na 17 dagen gevallen

De regering van Sint-Maarten is zeventien dagen na de beëdiging al gevallen. De coalitie onder leiding van premier Mercelina is de meerderheid kwijt, nu een van de leden heeft bekendgemaakt zijn partij te verlaten en als onafhankelijk parlementariër verder te gaan.

Sint-Maarten, een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden, had sinds 3 mei een nieuwe regering. Die kwam met moeite tot stand: na de verkiezingen in januari was er weliswaar snel een overeenkomst tussen vier partijen, maar er waren onder meer problemen met de screening van twee ministers.

De vier coalitiepartijen hadden ieder twee zetels. Dat leidde tot een nipte meerderheid in het parlement, dat vijftien zetels telt. De twee grootste partijen in het parlement, waaronder de NA van premier Silveria Jacobs, werden daardoor veroordeeld tot de oppositie.

Direct nieuw coalitieakkoord
Nu heeft parlementariër Kevin Maingrette zijn partij NOW verlaten. Hij heeft direct bekendgemaakt dat hij zijn handtekening heeft gezet onder een coalitieakkoord met de NA en de UP, allebei partijen waar hij in het verleden op de lijst stond. Dankzij de steun van Maingrette kunnen die partijen rekenen op een meerderheid.

Correspondent Dick Drayer:
"De nieuwe situatie biedt mogelijkheden voor oud-premier Jacobs om haar premierschap weer op te pakken en door te regeren. Ze zal alleen rekening moeten houden met de wensen van shipjumper Maingrette die haar nu aan een meerderheid van één zetel heeft geholpen.

Maar om daadwerkelijk tot een nieuwe regering te komen, moet de gouverneur nu eerst een nieuwe formateur aanwijzen."

https://nos.nl/artikel/2521245-regering-sint-maarten-na-17-dagen-gevallen
#36
Midden Oosten / Re: Spanning(en) rond Iran
Last post by Ace1 - 20/05/2024 | 22:17 uur
Machtsvacuüm in Iran, veel komt nu aan op opperste leider Khamenei

Met de dood van president Raisi en minister van Buitenlandse Zaken Amirabdollahian is het Iraanse regime twee prominente gezichten kwijt. De hoogste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, bezwoer gisteravond al dat alles in Iran gewoon zal doorgaan. De vraag is of dat zo is.

Ebrahim Raisi en Hossein Amirabdollahian waren sleutelfiguren van het regime in Teheran. Hardliner Raisi werd gezien als mogelijke opvolger van de 85-jarige Khamenei. Amirabdollahian was als minister actief op het internationale toneel en stond onder meer in contact met leiders van Hamas in de oorlog tussen Hamas en Israël. Hamas is een bondgenoot van Iran.

En toch: de omgekomen politici waren niet de belangrijkste leiders van Iran. De beslissende macht ligt nog altijd bij geestelijk leider Khamenei. Ook de militairen van de invloedrijke Revolutionaire Garde zijn een machtsfactor van belang. Raisi had als president natuurlijk ook zeggenschap en invloed, maar die was niet absoluut.

Zijn dood heeft hoe dan ook grote gevolgen. "Er is nu een machtsvacuüm", zegt Irandeskundige en analist Damon Golriz. "En dat is niet wat het fragiele regime wil."

Weinig charisma, wel steun
Raisi was een zeer conservatieve president. Hij maakte al lange tijd deel uit van het Iraanse establishment en zijn carrière begon binnen justitie. Hij wordt door mensenrechtenorganisaties medeverantwoordelijk gehouden voor de executie van duizenden politieke gevangenen, eind jaren 80. Hij was toen een van de rechters in het zogeheten 'doodscomité'. Het kwam hem op de bijnaam 'slager van Teheran' te staan.

Raisi klom op tot hoogste baas van justitie in Iran. In al zijn functies toonde hij zich loyaal aan het systeem. In 2021 werd hij gekozen tot president, bij verkiezingen waarbij gematigde kandidaten werden geweerd en veel kiezers thuisbleven. "Raisi was een man die weinig charisma had, maar wel de steun genoot van de conservatieve elite", zo typeert kenner Peyman Jafari hem.

In de ambtstermijn van Raisi viel de grootschalige aanval op Israël met drones en raketten, vorige maand, als vergelding voor een Israëlische luchtaanval in Syrië, waarbij onder meer twee Iraanse generaals om het leven kwamen. Vrijwel alle Iraanse projectielen werden uit de lucht geschoten.

In 2022 had Raisi onder meer te maken met grootschalige protesten na de dood van Mahsa Amini. Die werden met veel geweld neergeslagen, maar de spanningen zijn niet verdwenen.

Ook Jafari zegt dat de macht van de president in Iran beperkt is, maar zijn rol moet ook niet worden uitgevlakt. "Als het gaat om de economie of de infrastructuur, bijvoorbeeld. De president kan ook iemand zijn die toch een stem probeert te geven aan onbehagen in de bevolking. Dat heeft Raisi niet gedaan. Hij was een man van het systeem."

Een deel van de Iraanse gemeenschap in Nederland vierde vandaag feest. Sommigen zijn gevlucht voor het regime:

Dat systeem staat nu op een splitsing, zegt Golriz. Op korte termijn is duidelijk wat er gebeurt: de eerste vicepresident Mokhber schuift een plaats op en volgens de grondwet moeten er binnen vijftig dagen presidentsverkiezingen worden gehouden.

Golriz: "Het hangt af van hoe Khamenei met deze situatie omgaat. Ziet hij dit moment als een kans om intern en internationaal een andere koers te varen, met een nieuw gekozen president? Of gaat hij door op hetzelfde pad?" De uitkomst kan op lange termijn ook gevolgen hebben voor de opvolging van Khamenei zelf. Die regeert al sinds 1989.

"De uitdaging gaat worden om iemand te vinden die stabiliteit kan handhaven en loyaal kan blijven aan de opperste leider", zegt Jafari. In het conservatieve kamp zijn volgens hem veel mogelijke kandidaten te vinden. "Grote vraag is of het politieke establishment ook gematigde of hervormingsgezinde kandidaten zal toelaten tot de verkiezingen."

'Geeft ook mogelijkheden'
Golriz ziet het huidige vacuüm ook als een kans. "Verkiezingsperioden zijn altijd een moment geweest voor de bevolking, dissidenten en de oppositie om zich op allerlei manieren tegen het onderdrukkende regime te organiseren."

Khamenei zal daar niet op zitten te wachten, zegt hij, omdat zijn legitimiteit en machtsbasis op de proef worden gesteld. "De verkiezingstijd geeft mogelijkheden om nieuwe politieke realiteiten te creëren."

Jafari verwacht dat Iran een onrustige periode tegemoet gaat. "Iran kampt met grote economische problemen, die voor een belangrijk deel voortkomen uit corruptie in het systeem, ondemocratische besluitvorming en sancties. We zien het conflict in de regio zich uitbreiden. En dus is dit een heel spannend moment voor Iran en de hele regio."

Op onderstaande link is een video te bekijken.

https://nos.nl/artikel/2521205-machtsvacuum-in-iran-veel-komt-nu-aan-op-opperste-leider-khamenei
#37
Oud-minister Hennis wordt VN-gezant in Libanon

Oud-minister Jeanine Hennis-Plasschaert wordt speciaal gezant voor de Verenigde Naties in Libanon. Dat is bekendgemaakt door de VN.

Hennis (51) was de afgelopen ruim vijf jaar VN-gezant in Irak en maakte onlangs bekend daarmee te willen stoppen. Eerder was ze namens de VVD onder meer Europarlementariër en minister van Defensie in het kabinet-Rutte II.

Hennis wordt nu dus de hoogste vertegenwoordiger van de VN in Libanon, een land waar de spanningen al een tijd hoog zijn. De economie verslechtert er in hoog tempo en de machtige beweging Hezbollah vecht een gewapende strijd uit met buurland Israël.

In Libanon is Hennis de opvolger van de Poolse Joanna Wronecka. Ze is niet de eerste Nederlander aan het roer van het Libanese VN-kantoor Unscol: tussen 2015 en 2017 bekleedde oud-minister Sigrid Kaag diezelfde functie.

https://nos.nl/artikel/2521237-oud-minister-hennis-wordt-vn-gezant-in-libanon
#38
Europa / Re: Rusland's Expansie
Last post by Ace1 - 20/05/2024 | 22:04 uur
Door Zelensky ontslagen bevelhebber Zaloezjny benoemd tot ambassadeur VK

De voormalige bevelhebber van het Oekraïense leger, Valeri Zaloezjny, is officieel uit het leger gezet. Hij is per presidentieel decreet benoemd tot ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk. De onder militairen populaire Zaloezjny werd in februari vervangen na openlijke kritiek op president Zelensky.

Er is geen reden opgegeven waarom de ex-generaal naar Londen wordt gestuurd. Volgens het decreet is Zaloezjny om gezondheidsredenen afgekeurd voor militaire dienst. Een nadere toelichting ontbreekt. Wel mag de ex-legerleider een uniform blijven dragen. Een maand geleden was het ambassadeurschap van Zaloezjny al aangekondigd.

Nog twee overplaatsingen
De Oekraïense president heeft nog twee commandanten overgeplaatst. Zo krijgen de speciale eenheden die opereren in door Rusland bezet gebied voor de tweede keer in een half jaar tijd een nieuwe bevelhebber. Kolonel Serhi Loepantsjoek wordt vervangen door generaal Oleksandr Trepak.

Ook is Dmytro Hereha opnieuw benoemd tot commandant van de ondersteunde legereenheden. Hij was in maart juist uit die functie ontheven.

Een reden voor deze twee overplaatsingen staat niet in het decreet vermeld, maar president Zelensky zei onlangs dat het tijd is voor nieuwe bevelhebbers die begrijpen wat het leger nodig heeft. Sinds het stukgelopen Oekraïense offensief verovert het Russische leger gestaag grondgebied in Oost-Oekraïne.

Geen presidentsverkiezingen
Het wegsturen van topgeneraal Zaloezjny werd destijds met scepsis ontvangen binnen het leger. "Ik ben bang dat hij zich liever met ja-knikkers wil omringen", zei een officier tegen de NOS over president Zelensky.

Zaloezjny werd gezien als een kansrijke kandidaat in het geval van presidentsverkiezingen in Oekraïne. Maar Zelensky, wiens termijn deze maand afloopt, heeft besloten dat er voorlopig geen gang naar de stembus komt. Hij geeft als reden daarvoor dat Rusland verkiezingen zou gebruiken om verdeeldheid te zaaien en aanvallen uit te voeren.

In november had Zaloezjny in een opiniestuk geschreven dat de oorlog in een patstelling was beland. Dat klopte, maar de president sprak de woorden van de generaal openlijk tegen. Hij riep militaire leiders op "zich niet te bemoeien met politiek".

Begin februari kwam Zaloezjny met een nieuw opinieartikel, ditmaal gepubliceerd door CNN. Daarin uitte hij kritiek op het Oekraïense beleid. Het is hoogst ongebruikelijk dat een bevelhebber zoiets doet.

https://nos.nl/collectie/13965/artikel/2519857-door-zelensky-ontslagen-bevelhebber-zaloezjny-benoemd-tot-ambassadeur-vk
#39
Europa / Re: Rusland's Expansie
Last post by Ace1 - 20/05/2024 | 22:00 uur
Zelensky's termijn loopt af, maar de president blijft noodgedwongen aan

Volodymyr Zelensky was vijf jaar geleden net geïnaugureerd toen hij voor het eerst als president het Oekraïense parlement toesprak. Hij maakte meerdere grapjes - Zelensky was bekend geworden als komiek en acteur - maar de boodschap voor zijn publiek was serieus. "Onze eerste taak is een wapenstilstand in de Donbas", zei de kersverse leider. Daar was de oorlog met Rusland al jaren eerder losgebarsten.

Zelensky kon zich toen nog niet voorstellen dat zijn belangrijkste agendapunt - vrede met Rusland - zou uitlopen op het tegenovergestelde: een grootschalige invasie door het buurland die tienduizenden levens zou eisen. En dat hij vanwege de oorlog de verkiezingen in Oekraïne zou moeten opschorten.

In een normale wereld zou Zelensky's eerste termijn als president vandaag aflopen. Maar zolang de oorlog voortduurt weet hij niet wanneer zijn tijd als staatshoofd erop zit. In de tussentijd wordt een discussie over de verkiezingen aangegrepen door Russische propaganda om Zelensky's legitimiteit te betwisten.

Staat van beleg
Hoewel Zelensky in de oorlog eerder nog speelde met het idee om verkiezingen te houden, stelt de Oekraïense grondwet dat dit niet kan zolang de staat van beleg van kracht is. Die kondigde hij op de dag een van de grootschalige invasie af. Internationaal werd er hier en daar druk gezet op Oekraïne om verkiezingen te laten doorgaan, bijvoorbeeld door de Amerikaanse senator Lindsay Graham.

Het idee was dat Oekraïne met vrije verkiezingen kon laten zien dat het een democratie is, in tegenstelling tot Rusland. Maar om mensen te laten stemmen, zou de staat van beleg kort moeten worden opgeschort, wat in tijden van oorlog allerlei uitdagingen met zich mee zou brengen.

Daarnaast levert het praktische problemen op om nu verkiezingen te houden met een legitieme uitslag. Veel Oekraïners zijn gevlucht naar het buitenland, een vijfde van het land is bezet door Rusland en het zou lastig worden om met de huidige dreiging een eerlijk debat te voeren over de koers.

Bovendien zou het organiseren van een stembusgang waarbij duizenden mensen zich in grote groepen moeten verzamelen grote risico's met zich meebrengen, gezien de Russische agressie.

Volgens artikel 108 van de Oekraïense grondwet "oefent een president zijn bevoegdheden uit totdat een nieuwe president het ambt heeft overgenomen". De continuïteit van het bestuur moet altijd worden gewaarborgd, is het idee.

"Zelensky behoudt de macht zolang de staat van beleg van kracht is. Er is absoluut geen sprake van een politieke of juridische crisis", zegt de Oekraïense politicus Roman Bezsmertny, een van de auteurs van de Oekraïense grondwet, tegen The Economist.

Volgens Bezsmertny is er bij het opstellen van die grondwet in 1996 zelfs rekening mee gehouden dat er een oorlog met Rusland kon komen. Veel van degenen die erbij betrokken waren hadden jaren in Russische goelags doorgebracht. "Ze kenden Rusland en wisten hoe dit kon eindigen", zegt Bezsmertny

Toch zijn er critici van Zelensky die stellen dat zijn termijn na vijf jaar eindigt en het presidentschap vanaf morgen overgedragen moet worden aan de voorzitter van het parlement. Dat narratief wordt ook enthousiast overgenomen door Russische propaganda om twijfels te zaaien over de legitimiteit van Zelensky.

Destabiliseren
Dat deed president Poetin afgelopen vrijdag nog tijdens een bezoek aan China, toen de Russische leider gevraagd werd naar de uitgestelde verkiezingen in Oekraïne. "Natuurlijk is dit voor ons van belang. Als we ooit een overeenkomst willen ondertekenen, dan moet dat voor zulke belangrijke documenten gebeuren met de legitieme autoriteiten", zei Poetin.

Bondgenoten van Zelensky hameren erop dat de discussie over verkiezingen vooral Rusland kan helpen om Oekraïne verder te destabiliseren. Dat neemt niet weg dat de stemming in het land vanwege de moeilijke situatie aan het front aan het veranderen is.

In een peiling in september keurde 83 procent van Oekraïners Zelensky's functioneren als president nog goed, in februari was dit 62 procent. Dit is nog altijd een hoog percentage als je kijkt naar hoe presidenten van Oekraïne in het verleden na hun eerste termijn scoorden.

'Grimmige ironie'
Bovendien vindt een overgrote meerderheid van de bevolking verkiezingen nu een slecht plan, waarbij ook opvalt dat media in het land nauwelijks aandacht besteden aan de uitgestelde verkiezingen.

Maar als de situatie in Oekraïne verder verslechtert en de positie van de president daardoor gaat wankelen, zal het lastiger worden om vraagtekens bij Zelensky's legitimiteit af te doen als Russische propaganda.

Dat is de "grimmige ironie" van de situatie waar het land zich nu in bevindt, concludeert de denktenk Carnegie Endowment for International Peace in een commentaar. Want Oekraïne vocht de afgelopen decennia juist om een democratische, eigen koers te varen vrij van Rusland. De vraag is hoe lang Zelensky genoeg steun behoudt om zonder verkiezingen president te blijven van zijn land in oorlog.

https://nos.nl/artikel/2521211-zelensky-s-termijn-loopt-af-maar-de-president-blijft-noodgedwongen-aan
#40
Europa / Re: Rusland's Expansie
Last post by Ace1 - 20/05/2024 | 21:57 uur
Pantservoertuigen met op afstand bestuurbare wapens voor Oekraïne

Nederland levert op korte termijn YPR-pantservoertuigen aan de Oekraïense strijdkrachten. De aankondiging volgt op verzoek van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

Dat maakte minister van Defensie Kajsa Ollongren vandaag bekend tijdens een online bijeenkomst van de Ukraine Defense Contact Group (UDCG). Dit is een verband van meer dan 50 landen dat Oekraïne helpt met materieel en ondersteuning in hun verdediging tegen de Russische aanvalsoorlog.

De YPR's zijn voorzien van Remote Control Weapon Stations (RCWS) waardoor de bemanning de wapens van binnenuit kan besturen. Zo kunnen de voertuigen ook vuursteun leveren op het slagveld.

"Het is essentieel dat we Oekraïne blijven steunen", aldus minister Ollongren. "Hun strijd is ook de onze. Voor Oekraïne zijn dit soort pantservoertuigen heel belangrijk. Ze zijn wendbaar, kunnen snel troepen verplaatsen en zijn inzetbaar voor zowel verkennende, offensieve als defensieve rollen. De op afstand bestuurde bewapening biedt de schutter extra veiligheid."

De YPR's komen op korte termijn in Oekraïne aan. Over de precieze aantallen en soort bewapening worden geen mededelingen gedaan.

President Zelensky had eerder specifiek om de Nederlandse pantservoertuigen gevraagd. Tot nu toe leverde Nederland in totaal 207 YPR's van verschillende types.

De komende maanden ontvangt Oekraïne meer materieel en steun, dat eerder is aangekondigd.

Ollongren: "De inzet van de afgelopen tijd werpt de komende maanden zijn vruchten af. Het is essentieel dat alle landen blijven bijdragen aan de collectieve inspanningen. Zo steunen we Oekraïne effectief en dragen we eraan bij dat het land de overhand krijgt in zijn strijd voor vrijheid. Ook de behoefte aan luchtverdediging blijft onverminderd groot. Daarom onderzoeken we hoe we daar samen met andere landen meer aan kunnen bijdragen."

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2024/05/20/pantservoertuigen-met-op-afstand-bestuurbare-wapens-voor-oekraine