Israël; de relatie tot haar buren

Gestart door Lex, 20/08/2010 | 18:39 uur

Benji87

Hoogste hof Israël verwerpt omstreden wet die invloed hof zou beperken

Het Israëlische hooggerechtshof heeft maandag een zeer omstreden wet verworpen. De wet was aangenomen door de rechtse regering van premier Benjamin Netanyahu en zou de macht van het hooggerechtshof verminderen en die van het parlement vergroten.

Acht van de vijftien rechters oordeelden vóór het nietig verklaren van de wet, zei de rechtbank in een verklaring. De partij van Netanyahu zegt dat dit besluit van het hof tegen "de wil van het volk voor eenheid tijdens een oorlog" ingaat.

Er werd in 2023 al meerdere keren gedemonstreerd tegen de wet. Tegenstanders vonden de wet ondemocratisch en waren bang dat Israël ermee in een dictatuur zou veranderen.

De wet zou het parlement veel machtiger hebben gemaakt. Zo zou de wet ervoor zorgen dat beslissingen van het hooggerechtshof kunnen worden teruggedraaid. Ook zouden politici meer inspraak krijgen bij de aanstelling van rechters.

Tegenstanders noemden de geplande hervormingen een bedreiging voor de scheiding der machten. Ook maakten de demonstranten zich zorgen over de rechten van minderheden in het land.

Niet alleen op straat groeide de kritiek. Zo sprak de Israëlische president Isaac Herzog zich in maart 2023 ook uit tegen de wetsvoorstellen. "Het is verkeerd. Het is destructief. Het ondermijnt onze democratische fundamenten", zei de president tijdens een live uitgezonden televisietoespraak.

Bron: nu.nl

Lex

Israël ziet mogelijke rol voor Nederland bij zeecorridor Gaza

TEL AVIV-
Israël is bereid schepen "onmiddellijk" hulp te laten leveren aan Gaza als onderdeel van een voorgestelde maritieme corridor vanuit Cyprus, zegt buitenlandminister Eli Cohen tegen de Israëlische radiozender 103 FM. Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Griekenland kunnen volgens hem een rol hierin spelen.

Cohen zegt dat onder meer deze landen schepen hebben die direct kunnen aanmeren aan de kust van de Gazastrook, die niet over een haven in diepere wateren beschikt. De minister lijkt te suggereren dat dit is wat hij verwacht in plaats van dat de hulpgoederen via Israëlische havens naar het Palestijnse gebied gaan.

Cyprus stelt een corridor voor waarbij de inspectie van de vracht plaatsvindt in de haven van het Cypriotische Larnaca, voordat de goederen een reis van 360 kilometer naar Gaza afleggen. Israël gaf eerder deze week een voorlopige goedkeuring, maar zei ook dat er nog logistieke problemen zijn. Zo wil het land alle hulpgoederen controleren.

Maritieme blokkade
"Als een schip vanuit Larnaca komt, zal dat met onze goedkeuring zijn", zegt Cohen, die benadrukt dat er momenteel een maritieme blokkade geldt. Nadat Hamas in 2007 in Gaza aan de macht kwam, voerde Israël een zeeblokkade in. Het toestaan van de corridor zou de eerste versoepeling zijn van deze blokkade.

De controles van hulpgoederen, die via de weg naar Gaza worden vervoerd, vinden nu plaats in Egypte en Israël. Er wordt te weinig geleverd om te voldoen aan de enorme behoeften van de burgers. De VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) zegt dat 40 procent van de bevolking het risico loopt op hongersnood.

ANP, 31-12-2023, 13:23

Lex

Geen rol voor Zr.Ms. Holland bij humanitaire hulp aan Gaza

Israël heeft voorlopig groen licht gegeven om een maritieme humanitaire corridor op poten te zetten, om Gaza vanaf zee te kunnen bevoorraden van de meest noodzakelijke hulpgoederen. Dat schrijft The Times of Israel. De corridor komt er op initiatief van Cyprus, van waaruit de humanitaire stroom ook moet worden gecoördineerd. Opvallend is dat er geen rol is weggelegd voor Zr.Ms. Holland, het Nederlandse patrouilleschip dat al sinds november operationeel is in de wateren rond Cyprus. Ook de optie waarbij Zr.Ms. Karel Doorman een rol speelt wordt niet bekeken, zo antwoordt een defensiewoordvoerder na vragen van Marineschepen.nl.

Lees verder: https://marineschepen.nl/nieuws/Bij-humanitaire-hulp-aan-Gaza-geen-rol-voor-patrouilleschip-Holland-291223.html

Lex

Israël geeft voorlopige goedkeuring voor hulp aan Gaza over zee

Israël heeft Cyprus voorlopige goedkeuring gegeven om via zee noodhulp te gaan leveren aan de bewoners van de Gazastrook. Dat meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Een woordvoerder van het ministerie heeft het over een 'principiële autorisatie' om met de corridor van start te gaan. Wel zijn er volgens hem nog logistieke problemen die eerst moeten worden opgelost. Zo wil Israël zeker zijn dat het in Cyprus alle hulp kan controleren voordat die naar Gaza gaat.

Cyprus ligt op iets minder dan 400 kilometer van Gaza en had eerder al voorgesteld om een humanitaire corridor te openen. Tot nu toe blokkeert Israël alle hulp over zee aan Gaza.

Over zee is het mogelijk om hulp in grotere hoeveelheden te leveren. Sinds eind november bevindt ook het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Holland zich in de buurt van Cyprus om eventueel bij te dragen aan humanitaire hulpverlening.

ANP, 28-12-2023, 17:12

Lex

Israël bevestigt dat het bereid is tot nieuw bestand in Gaza

JERUZALEM-

De Israëlische president Isaac Herzog heeft bevestigd dat het land in de strijd met Hamas bereid is tot een nieuw bestand. Eind november was er een staakt-het-vuren van een week. Herzog wil met een nieuw bestand meer gijzelaars vrij krijgen die Hamas gevangen houdt. Een topman van Hamas zei dat de beweging niet wil onderhandelen zolang de aanvallen op de Gazastrook doorgaan, maar er is wel bereidheid te onderhandelen.
Afgelopen weekeinde werd gemeld dat de premier van de cruciale bemiddelaar Qatar in gesprek was over een nieuw bestand met de chef van de Israëlische inlichtingendienst Mossad. Amerikaanse media meldden dat Israëlische en Qatarese functionarissen elkaar in Noorwegen hebben gesproken. Er zou echter onenigheid zijn binnen Hamas over de voorwaarden voor een bestand en de vrijlating van gijzelaars.

Eind november ging een gevechtspauze van een week in, waarbij Hamas elke dag gijzelaars vrijliet en Israël Palestijnse gevangenen. Sinds 1 december wordt er weer hevig gevochten tussen Israël en Hamas en bombardeert Israël de Gazastrook vrijwel voortdurend.

ANP, 19-12-2023, 15:44

Huzaar1

Kan simpelweg ook niet omdat ieder schip al drie rollen toebedeeld heeft gekregen voor ieder zelfde moment.

We hebben deze krijgsmacht maal 2 nodig. Dienstplicht o.i.d. lijkt me onvermijdelijk.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Lynxian

Citaat van: Lynxian op 19/12/2023 | 01:35 uurWelp, ik kan niet wachten om een afgetopte LCF in actie te zien! Ook wel handig dat het algemene publiek even goed te zien krijgt waarvoor we deze dingen hebben.
Overigens wordt het geen afgetopte LCF maar... we leveren wat stafofficieren: https://nos.nl/artikel/2502120-nederland-levert-officieren-voor-internationale-missie-op-de-rode-zee

(Ik ga 't artikel niet plaatsen want mijn ene regel samenvatting vat het hele artikel goed samen.)

Ik kan me zo voorstellen dat onze Amerikaanse bondgenoten hier toch enigszins zuur naar zullen kijken, want ook zij weten wel welke schepen we hebben en hoe nuttig die kunnen zijn.

Lynxian

Citaat van: Huzaar1 op 19/12/2023 | 09:41 uurJe lijkt de aard van het probleem en situatie in de wereld niet echt te begrijpen.

We hebben de luxe niet om dingen niet te doen en een probleem verdwijnt niet als je ineens gaat doen alsof het niet meer bestaat.


Dan wordt het wel een beperkte dienstplicht om de gaten te vullen, want we hebben gewoon veel meer kwantiteit nodig in middelen en mensen.

Parera

#1627
Citaat van: Huzaar1 op 19/12/2023 | 09:41 uurJe lijkt de aard van het probleem en situatie in de wereld niet echt te begrijpen.

We hebben de luxe niet om dingen niet te doen en een probleem verdwijnt niet als je ineens gaat doen alsof het niet meer bestaat.

Ik doel meer op herzien van het Korps Mariniers / Amfibische capaciteitt, de structuur binnen de KL (voornamelijk 11 & 13) opnieuw tegen het licht houden & daarnaast bij de KLU kijken naar wat men in de toekomst wil.

Ik wil dus meer inzetten op zware capaciteit op zee en op land, de lucht zal daarin ondersteunend moeten zijn met zwaardere en langere afstands wapens. We zijn al de goede kant op aan het gaan, maar wat mij betreft kan er binnen de KM meer de focus op de zee gevechts taak i.p.v. de amfibische (ondersteunings) taak. En voor de KL zou ik liever zien dat 13 weer een stevige mech. brigade word en dat 11 dan een medium brigade word met para capaciteit, de air assault zal dan dus verdwijnen.

 Maar deze discussie is niet echt voor dit topic geschikt.

Master Mack

Of zoals we nu dus al bezig zijn meer mogelijkheden op iets meer platformen. Met minder personeel zware middelen en meer technologie  als hulpmiddel. TRIFIC en KF51 zijn goede voorbeelden maar ook het ASWF met ik geloof 117 mensen toch weer iets minder als oude M fregatten meen ik.

Huzaar1

Citaat van: Parera op 19/12/2023 | 08:52 uurTsja, dit word natuurlijk al langer geroepen door zoveel mensen. Maar ook voor dat gaat de vlieger ''keuzes maken'' op. Misschien moeten we binnen alle KMD's gaan kijken naar welke capaciteiten we echt willen behouden en welke we slechts deels willen gaan uitvoeren. Tenzij we het voor elkaar krijgen om een gigantische golf aan personeel te werven zullen er toch weer keuzes gemaakt moeten gaan worden ben ik bang.

Je lijkt de aard van het probleem en situatie in de wereld niet echt te begrijpen.

We hebben de luxe niet om dingen niet te doen en een probleem verdwijnt niet als je ineens gaat doen alsof het niet meer bestaat.

"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Parera

Citaat van: Huzaar1 op 19/12/2023 | 08:38 uurFregatten bestand, net als alles,  is simpelweg te klein. We hebben een 2e leger van exact deze omvang nodig voor al onze huidige taken is zo'n beetje de conclusie.

Tsja, dit word natuurlijk al langer geroepen door zoveel mensen. Maar ook voor dat gaat de vlieger ''keuzes maken'' op. Misschien moeten we binnen alle KMD's gaan kijken naar welke capaciteiten we echt willen behouden en welke we slechts deels willen gaan uitvoeren. Tenzij we het voor elkaar krijgen om een gigantische golf aan personeel te werven zullen er toch weer keuzes gemaakt moeten gaan worden ben ik bang.

Huzaar1

Fregatten bestand, net als alles,  is simpelweg te klein. We hebben een 2e leger van exact deze omvang nodig voor al onze huidige taken is zo'n beetje de conclusie.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Parera

Citaat van: Umbert op 19/12/2023 | 06:54 uurGeloof best dat we er aan mee kunnen doen maar dat zal inhouden dat we iets wat we ook behoren te doen minder of niet meer kunnen uitvoeren en dat bedoel ik er is teveel gesneden om onze ambities te vervullen, de spoeling is simpelweg te dun geworden.

Ja, maar soms moet je keuzes maken op basis van prioriteiten. En het beschermen van onze handelsroutes is een van de hoofd taken van de KM.

Umbert

Citaat van: Parera op 18/12/2023 | 20:02 uurDe oplossing is niet zo ingewikkeld hoor, DZP is in principe gewoon beschikbaar. De taak in de West kan ook uitgevoerd worden door de Holland of het JSS.

Dit soort missies zijn prio voor de veiligheid en voor onze economie.

Geloof best dat we er aan mee kunnen doen maar dat zal inhouden dat we iets wat we ook behoren te doen minder of niet meer kunnen uitvoeren en dat bedoel ik er is teveel gesneden om onze ambities te vervullen, de spoeling is simpelweg te dun geworden.