Defensieforum.nl

Archief => Archief overigen => Topic gestart door: Caspar op 13/01/2003 | 23:59 uur

Titel: Defensie kampt met indringers
Bericht door: Caspar op 13/01/2003 | 23:59 uur
Waar tegenwoordig iedereen last van heeft ;D
http://www.ad.nl/artikelen/Nieuws/1042178547868.html
Titel: Re:Defensie kampt met indringers
Bericht door: -Peter- op 14/01/2003 | 08:19 uur
Het bijbehorende bericht:
Citaat
Defensie kampt met indringers

Door Bert Huisjes

De computers van defensie blijken een geliefd doelwit te zijn van indringers. Het gaat daarbij om spionagepogingen én hackers die voor de 'kick' rondneuzen in de zwaar beveiligde systemen van de krijgsmacht.

Defensie heeft de Legerraad eind vorig jaar op de hoogte gesteld dat indringers zich 'steeds vaker' toegang verschaffen tot de systemen.

Alle commandanten hebben inmiddels een waarschuwingsbrief ontvangen. Ook is de krijgsmacht begonnen met een waakzaamheidscampagne onder het personeel.

Volgens S. Klomp van de Landmachtstaf 'lekt informatie weg' en heeft defensie te maken met 'pogingen tot spionage'. ,,We moeten voorkomen dat belangrijke stukken in verkeerde handen belanden, zoals nogal eens voorkomt'', zegt hij in defensieblad De Vliegende Hollander over de problemen.

Het ministerie wil niet zeggen hoe vaak de krijgsmacht slachtoffer is geweest van inbraak. ,,Er blijkt inderdaad een groeiende belangstelling te zijn van kwaadwillenden om in onze computers rond te neuzen'', aldus K. Meijer. ,,Over aard en omvang willen we niets kwijt, omdat dit onze inlichtingendienst benadeelt.''

In de jaarverslagen van de inlichtingendiensten MIVD en AIVD werd eerder gemeld dat vooral China en Rusland verhoogd actief zijn met spionage in ons land. De MIVD deed ook onderzoek naar computerinbraken bij de marine op de Antillen, mogelijk door drugsorganisaties.

Uit onderzoek binnen de krijgsmacht is gebleken dat vooral het eigen personeel de beveiliging van de defensiecomputers ondermijnt. Hoewel formeel strikte procedures gelden, maken defensiemedewerkers zich weinig zorgen over gaten en lekken. Zo worden stukken met het stempel 'Geheim' uiterst zorgvuldig bewaard, maar blijven de conceptversies achter op onbeveiligde computers.

Ook worden geheime stukken verstuurd op onbeschermde faxen of verzonden via internet, zonder dat de inhoud in geheimtaal is omgezet. Thuiswerkende defensiemedewerkers blijken regelmatig gaten te creëren. De medewerkers loodsen daarmee virussen en ongewenste programma's de defensiecomputers in.

,,Defensie bevindt zich op de digitale snelweg zonder voldoende veiligheidsmaatregelen'', aldus Klomp. Op kazernes en bij de staven zijn onlangs waarschuwingsposters opgehangen: Wees niet onnozel.

Internationaal kampen krijgsmachten al langer met indringers in hun computers. Het Amerikaanse Pentagon trekt sinds vorig jaar jaarlijks twee miljard dollar uit voor de bestrijding, nadat het eerder 160.000 inbraken in één jaar telde. Sinds 11 september 2001 geldt zo'n inbraak als een halsmisdaad
(Bron: www.ad.nl)