NAVO missie in Afghanistan

Gestart door Lex, 12/02/2007 | 22:23 uur

Ros

'could collapse' ..........

Maak er maar 'will' van

Lex

Afghanistan's government 'could collapse' after 2014

A new report on Afghanistan warns that the departure of Nato forces in 2014 could be followed by the government's collapse and even civil war, unless steps are taken now.

The International Crisis Group (ICG) says the Afghan police and army are unprepared for security responsibility.

It added that polls in two years' time would be "plagued" by fraud unless the state acted to ensure a clean vote.

The Afghan government labelled the predictions "nonsense and garbage".

"Our nation was not born in 2002. We have a history of 5,000 years. We have fought against superpowers in the past. Our national police and army are ready to defend the country's soul and sovereignty," a statement said.

The government spokesman added that if the international community fulfilled its pledges of future support, Nato's withdrawal in 2014 would not make any difference.

'Time running out'

But the report from the Brussels-based group is stark in its prediction that the Western-backed government in Afghanistan could be on course for what it calls a devastating political crisis after 2014.

It states that "steps to ensure a stable transition must begin now to prevent a precipitous slide toward state collapse. Time is running out."

That same year elections are due in Afghanistan and the report predicts that the forthcoming polls will be as fraudulent as the last ones.

"It is a near certainty that under current conditions the 2014 elections will be plagued by massive fraud. Vote-rigging in the south and east, where security continues to deteriorate, is all but guaranteed," the report warns.

The report also says that Afghanistan's President Hamid Karzai - who is not allowed to run again - may be trying to "stack the deck" for a favoured candidate.

The government statement asserted that forthcoming polls would be "free and fair and without any foreign interference."

But the ICG report concludes that failure to act on these issues could indirectly lead to a political impasse that would provide a pretext for the declaration of a state of emergency, which could in turn lead to the collapse of the state.

It made several recommendations to parliament, the election commission and the international community to help assure a peaceful political transition.

Nato combat troops are set to withdraw by the end of 2014, but a central plank of the strategy is that foreign soldiers will serve alongside and train Afghans for many years to come.

BBC News,
8 October 2012 07:16 GMT

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Poleme op 01/10/2012 | 19:15 uur
Iets nuttigs over Afghanistan?
Volgens Afghanen zelf is het Karzai regime net zo extremistisch , anti-Westers en gevaarlijk als de Taliban.
Karzai en zijn trawanten zijn alleen schijnheiliger, ze verbergen goed het feit dat zij ons ook haten.

Dus ... onze Kunduz & Kaboel Klucht zo spoedig mogelijk beëindigen.


+1

Na het beeindigen van de NAVO missie zulllen de Pakistaanse bergen (wellicht) weer leegstromen richting Afgaanse zandbak.

Poleme

Iets nuttigs over Afghanistan?
Volgens Afghanen zelf is het Karzai regime net zo extremistisch , anti-Westers en gevaarlijk als de Taliban.
Karzai en zijn trawanten zijn alleen schijnheiliger, ze verbergen goed het feit dat zij ons ook haten.

Dus ... onze Kunduz & Kaboel Klucht zo spoedig mogelijk beëindigen.
Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.

Ros

Benieuwd wie bij ons MINDEF gaat worden en of hij/zij nog iets nuttigs te melden zal hebben in Brussel aan het begin van 2013. Hopenlijk gaat het iemand worden met verstand van zaken en een gezond bezit van boerenverstand. Die ook durft te zeggen dat het Afghaanse droom, net als de kerstman niet bestaat. Dat er in 2014 geen Afghaanse autoriteit zal zijn die buiten Kabul iets te zeggen heeft. Dat de door ons opgeleide militairen en agenten als een blad aan de boom zullen draaien naar de partij die het meeste geld wil geven, en bij wie zij de meeste kans op overleven hebben.

dudge

Citaat van: afp op 01/10/2012 | 16:42 uur
Volgens de eerste geruchten zou de nieuwe missie nog zo'n 10.000 tot 20.000 manschappen tellen.

En hoeveel officieren en onderofficieren?  :angel:

Lex

NAVO legt laatste hand aan vervolg missie in Afghanistan

De ministers van Defensie van de 28 NAVO-lidstaten en hun partnerlanden geven volgende week groen licht aan de grote lijnen van de toekomstige missie in Afghanistan. Alle gevechtstroepen verlaten het land eind 2014, maar de NAVO verzekerde al dat ze er ook nadien actief zal blijven om de Afghaanse agenten en militairen op te leiden.

De defensieministers, die op 9 en 10 oktober verzamelen blazen in Brussel, zullen alvast het "ruime kader" van de toekomstige missie goedkeuren, zo maakte secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen bekend. Begin 2013 volgt dan normaal gezien het fiat voor de "gedetailleerde contouren".

Op een grote top in Chicago spraken de staats-en regeringsleiders van de NAVO eerder dit jaar af om ook na 2014 in Afghanistan te blijven, maar met een ander doel. De controle moet tegen dan immers volledig aan de Afghaanse autoriteiten zijn overgedragen. Momenteel zijn er nog 115.000 buitenlandse militairen actief.

Volgens de eerste geruchten zou de nieuwe missie nog zo'n 10.000 tot 20.000 manschappen tellen.

01/10/12 - 15u46 
Bron: belga.be © afp.

onderofficier

Citaat van: Ros op 30/09/2012 | 12:32 uur
De Afghanen zijn ook zo dankbaar voor alles wat wij voor hen doen..........maakt een hoop goed  :sick:

Is door de Afghanen ergens om gevraagd?    Nee, maar men moet toch dankbaar zijn ......   

Had je verwacht dat omdat  het "grote amerika met zijn schoothondjes" een land binnen valt iedereen staat te klappen en te buigen?
Het land werd niet bezet door een ander land.   

Daarnaast zijn er ook Afghanen die wel dankbaar zijn en aan de zijde van de ISAF staan.  Al heb ik het gevoel dat een stuk minder is, dan in het begin.  Te veel neven schade en hoe wordt hier dan op gereageerd: (sh)it's happend.  Als er maar geen slachtoffers aan onze zijde vallen.....


Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

Ros

De Afghanen zijn ook zo dankbaar voor alles wat wij voor hen doen..........maakt een hoop goed  :sick:

Ros

Weer aanval Afghaanse militair op ISAF
KABUL - Zeker twee personen zijn in het oosten van Afghanistan omgekomen, toen een lid van de Afghaanse veiligheidstroepen zich tegen zijn ISAF-collega's keerde.

Dat maakte de NAVO zondag bekend.

Volgens de verdragsorganisatie doodde de Afghaan een ISAF-militair en een burgermedewerker van de internationale troepenmacht.

Ook Afghaanse militairen zouden zijn gesneuveld tijdens het incident, maar details daarover ontbreken. Zo is het onduidelijk of die Afghanen behoren tot de daders of ook slachtoffer van de aanval waren.

Aanslagen


Dit jaar zijn al 52 militairen van ISAF omgekomen door aanslagen van medewerkers van de Afghaanse veiligheidsdiensten. De NAVO denkt dat het in ongeveer een op de vijf gevallen gaat om aanhangers van de radicaal islamitische Taliban die in de Afghaanse veiligheidsdiensten zijn geïnfiltreerd.

De overige schietpartijen zouden te wijten zijn aan culturele verschillen of persoonlijke vetes tussen de westerlingen en de Afghanen.

Verminderen


Eerder deze maand kondigde ISAF aan het aantal gezamenlijke operaties met leden van de Afghaanse veiligheidsdiensten te verminderen na een sterke stijging van het aantal incidenten waarbij Afghaanse militairen hun wapen op hun ISAF-collega's richtten.

www.nu.nl

Elzenga

#1420
Citaat van: Lex op 25/09/2012 | 10:36 uur
Inmiddels zijn in Moron de vermoedelijke vervangers aangekomen, 6x USMC Hornets.
Op BBC nieuws laten ze de schade zien en hebben ze het over vervangende Harriers die al aankomen....
http://www.bbc.co.uk/news/world-19635544

De volgende keer kan de Taliban gewoon dit gebruiken :(
http://www.bbc.co.uk/news/world-19635544

Lex

Citaat van: jurrien visser op 16/09/2012 | 14:44 uur
Sunday, September 16, 2012Brazen Taliban assault cripples U.S Marine Harrier squadron
Inmiddels zijn in Moron de vermoedelijke vervangers aangekomen, 6x USMC Hornets.

Elzenga

Citaat van: Ros op 24/09/2012 | 21:51 uur
Op de meeste bases stikt het van de locals die net zo goed oren en ogen van de Taliban kunnen zijn.
Even via google earth gecheckt. Weinig bergen in de buurt..dus inderdaad...waarschijnlijk inside job.

Ros

Op de meeste bases stikt het van de locals die net zo goed oren en ogen van de Taliban kunnen zijn.

Elzenga

Citaat van: Ros op 24/09/2012 | 21:47 uur
Niet zo vreemd met inside Intell.........
Dat lijkt me heel waarschijnlijk ja. Of er moeten omliggende bergen zijn waar vanaf men de boel kan "bekijken". Ik heb de Taliban nog niet kunnen betrappen op het gebruik van UAVs.