´Missie Uruzgan volgens verwachting´

Gestart door Lex, 05/09/2007 | 17:57 uur

Nastov

#3
Citaat van: Ros op 05/09/2007 | 21:05 uur
De discussie na Prinsjesdag zal het ons leren
Remember, remember, de 3e dinsdag in september....  :D

Ros

#2
Citaat van: anp op 05/09/2007 | 17:57 uur
Na een jaar is de uitzending geheel conform de verwachting.
Dus de (te) hoge kosten is geen verrassing ?.
Citaat van: anp op 05/09/2007 | 17:57 uur
en het maken van een klein begin van de opbouw
Waarom heeft de Minister dit nooit gebruikt om de critici  van de wederopbouw mee om de oren te slaan ?.
Citaat van: anp op 05/09/2007 | 17:57 uur
Afgesproken is dat de NAVO dan zijn verantwoordelijkheid neemt voor Uruzugan." Volgens Van Middelkoop doet de NAVO dat ook en peilde ze als eerste bij Nederland.
Waarom, als wij volgens Henk Kamp, toegezegd hebben om twee jaar te blijven en daarna te vertrekken, worden wij dan nog gepeild ?. De NAVO zou voor de opvolging zorgdragen en heeft, denk ik, nu een probleem om een gewillige slachtoffer te vinden. Dus maar weer bij de Nederlanders aankloppen of zij er nog een keer in willen tuinen.

De discussie na Prinsjesdag zal het ons leren............

Lex

WEZEP - De Nederlandse bijdrage aan de NAVO-missie in het Zuid-Afghaanse Uruzgan loopt volgens de verwachtingen zoals het kabinet die vooraf heeft gehad. "Na een jaar is de uitzending geheel conform de verwachting."

Dat heeft minister Eimert van Middelkoop van Defensie woensdag gezegd na de presentatie van een boek over Afghanistan in de kazerne in Wezep. Hij wil daarmee tegenwicht bieden aan kritische geluiden over geringe resultaten van de opbouw. "Het is belangrijk om ook te zeggen dat we met een goede inschatting onze militairen ernaartoe hebben gestuurd", aldus de minister.

Hij verwijst naar de zogeheten artikel 100-brief die het kabinet in december 2005 naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daarin staan allerlei criteria omtrent de missie. "Daarin wordt gesproken van een trage voortgang, de aanwezige risico's en het maken van een klein begin van de opbouw."

Gevechten

Ook de mate van gevechten valt volgens Van Middelkoop binnen de contouren die toen geschetst zijn. De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) heeft de situatie in Uruzgan over de tegenstand van de Taliban vooraf ook goed uitgetekend, zei de minister. Hij noemt het een proces van vooruitgang en van tegenslagen en is tevreden over het inschattingsvermogen van alle betrokken deskundigen.

Verlenging

Het kabinet neemt binnenkort een besluit over een mogelijke verlenging van de missie na augustus 2008. Oud-defensieminister Henk Kamp herhaalde deze week dat de uitzending twee jaar zou duren. "Maar het is niet zo dat er na 2008 niets zou zijn. Afgesproken is dat de NAVO dan zijn verantwoordelijkheid neemt voor Uruzugan." Volgens Van Middelkoop doet de NAVO dat ook en peilde ze als eerste bij Nederland.

anp | Uitgegeven: 5 september 2007 17:34