Besluit verlenging missie Uruzgan

Gestart door Lex, 05/10/2007 | 18:53 uur

Lex

Citaat van: SP op 15/12/2007 | 23:26 uur
Een uur later begint het debat in de Tweede Kamer over de regeringsbeslissing om de Nederlandse missie in Afghanistan tot zeker 2011 te verlengen.
Een mooi voorbeeld van desinformatie of doelbewuste stemmingmakerij!

Lex

Actie '5 voor 12' voor aanvang Uruzgan-debat Tweede Kamer

14-12-2007 • Maandag 17 december zal SP-Kamerlid Harry van Bommel meedoen aan een actie van het comité Troepen Terug uit Afghanistan. Onder het motto 'Steun Afghanistan, stop de oorlog' wordt van 11.30 uur tot 12.00 uur een korte manifestatie gehouden, waar onder meer een menselijk vredesteken wordt gevormd. Een uur later begint het debat in de Tweede Kamer over de regeringsbeslissing om de Nederlandse missie in Afghanistan tot zeker 2011 te verlengen.
Van Bommel zal naast andere sprekers om '5 voor 12' kort het woord voeren om de bezwaren tegen de Nederlandse oorlogsinspanningen in Afghanistan kracht bij te zetten. "De SP is voor het steunen van de Afghaanse bevolking. Maar dat moet op een doeltreffende manier gebeuren en niet door het voeren van een oorlog", zegt Van Bommel. "Het is gevaarlijk en onzinnig om Nederlandse militairen tot 2011 in Uruzgan te houden. Nog meer Afghanen en Nederlanders zullen nodeloos slachtoffer worden van een niet te winnen oorlog. Oorlog zal een oplossing voor de bevolking van Afghanistan niet dichterbij brengen. Nederland moet de Afghaanse bevolking ruim ondersteunen met ontwikkelingssamenwerking en niet met militairen."

Bron: SP.nl

A.J.

#285
Geen tekorten aan personeel...

Voorjaarsnota volgend jaar...
Van 20 militairen moet nog een besluit genomen worden...
6 maanden slechts...
Er werkt al een chirurg... (1 dus)
Volgend jaar misschien 200 Georgiërs...

Nou nou nou, dit genereert echt een aanzienlijk stukje gevechtskracht...

Lex

Verlenging missie kan met ondersteuning

DEN HAAG - Als Nederland de gewenste steun voor de verlengde missie in Uruzgan krijgt, zullen er geen tekorten aan personeel zijn. Dan lukt het om de missie na 2008 tot december 2010 te verlengen. Maar dan moet er volgend jaar wel extra geld komen voor training, reserveonderdelen en materieel.
Dat blijkt uit de brief van het kabinet met antwoorden op 577 vragen die vrijdag naar de Tweede Kamer is gestuurd. In de brief staat dat militairen die niet worden uitgezonden een beperkte schietopleiding volgen door een gebrek aan munitie. Ook houdt Defensie materieel inzetbaar door kapotte voertuigen te gebruiken voor reserveonderdelen.
Op de lange termijn is dat echter geen goede oplossing, erkent het kabinet. Het verwijst daarom naar de voorjaarsnota van volgend jaar. Dan moeten afspraken worden gemaakt over financiële oplossingen voor deze problemen.
CDA, ChristenUnie en de VVD vinden dit onvoldoende en willen meer zekerheid over die oplossing. Dat zullen zij maandag eisen in het Kamerdebat.
Van de landen die toezeggingen hebben gedaan om Nederland in Uruzgan te komen helpen, moet alleen Hongarije nog een besluit nemen voor de bijdrage van 20 militairen om het Afghaanse leger te begeleiden en te trainen. In Frankrijk en Slowakije is het besluitvormingsproces rond.
Het Tsjechische parlement heeft 5 december toestemming gegeven voor het sturen van troepen voor zes maanden. Voor verlenging is opnieuw een besluit nodig.
Voordelig voor Nederland is in elk geval wel dat de commandant voor de zuidelijke provincies (RC South) die Nederland volgend jaar moet leveren, niet meer zelf een eigen reservecompagnie hoeft mee te nemen. De Britten hebben hiervoor permanent 600 man paraat in Kandahar waar de commandant zit.
Defensie hoopt verder nog toezeggingen te krijgen over extra chirurgen voor het militair hospitaal op Tarin Kowt. Op dit moment werkt daar al een Australiër. Het is nog niet duidelijk of Australië bereid is meer te leveren.
Pas volgend jaar wordt duidelijk of Nederland in zee kan gaan met de 200 Georgiërs die bereid zijn om met eigen helikopters naar Uruzgan te komen.

Telegraaf,
vr 14 dec 2007, 22:18

Lex

'NAVO-baas schrapte passage Kamerverslag'

DEN HAAG - NAVO-baas Jaap de Hoop Scheffer heeft een belangrijke passage geschrapt uit een verslag van de Tweede Kamer van een vertrouwelijk gesprek dat Kamerleden deze week met hem hadden. Die beschuldiging uitte PVV-fractievoorzitter Geert Wilders vrijdag.
Hij had De Hoop Scheffer maandag tijdens een onderhoud in Brussel gevraagd of de NAVO ooit zelfstandig of op verzoek van Nederland had gezocht naar een ander land dan Nederland om de NAVO-troepen in de Afghaanse provincie Uruzgan te leiden. In de oorspronkelijke tekst van het gespreksverslag stond volgens Wilders aangegeven dat de NAVO dat nooit heeft gedaan.
Het verslag is vervolgens aan De Hoop Scheffer voorgelegd. Maar in de definitieve versie die inmiddels in de Kamer is rondgestuurd, stond deze passage niet meer. Wilders is daarvan geschrokken. ,,Het is ongelooflijk dat een voor mij belangrijk deel van het gesprek is geschrapt. Het is ook in strijd met de afspraken om het verslag eerst nog aan De Hoop Scheffer voor te leggen, laat staan dat hij het recht heeft om iets te schrappen", zei Wilders.
De Kamer spreekt maandag over de verlenging van de Nederlandse missie in Uruzgan. Wilders zal daarin schande spreken van de actie van De Hoop Scheffer. Het liefst had hij de Defensiecommissie voorafgaande aan het debat nog bijeen geroepen voor een extra procedurevergadering. Maar dat zat er niet in.

Telegraaf,
vr 14 dec 2007, 17:59

Lex

Beantwoording schriftelijke vragen betreffende kamerbrief Artikel 100 inzake de Nederlandse bijdrage aan ISAF na 1 augustus 2008
Vraagsteller: Tweede Kamer

Met verwijzing naar het kabinetsbesluit van 30 november 2007 inzake de Nederlandse bijdrage aan ISAF na 1 augustus 2008 (Kamerstuk 27 925, nr. 279), gaan u hierbij toe de antwoorden op de in uw brief van 11 december 2007 gestelde vragen (uw kenmerk 07-BUZA-B-077).

drs. M.J.M. Verhagen, E. van Middelkoop, drs. A. G. Koenders

MINDEF
14-12-2007

Voor de 577 vragen en antwoorden, zie:
http://www.mindef.nl/binaries/614dvbcv-antwoorden_tcm15-79240.pdf


PS Veel leesplezier! (181 blz'n)  ;D

HM

Nee ik bedoel het ministerie. Die zullen de antwoorden toch moeten aandragen aan de minister.
Ik maak uit het nieuws op dat de 2e kamerfracties deze vragen hebben gesteld. En ja ook voor het ministerie zullen er interessante en nuttige vragen tussen zitten, maar ik blijf erbij dat dit hoe dan ook overdreven is. En anders is het wel op die manier bericht.

Worden leuke pdfjes op site van mindef  :P
Alleen berusting kan ons verslaan

Ros

Het merendeel van de vragen zullen op een of andere wijze al aan de orde zijn geweest. Het is nu conform de formele procedure deze op schrift te stellen.

Citaat van: HM op 11/12/2007 | 20:53 uur
Gelukkig kan Mindef zich volledig richten op voorbereiding, en hoeven ze niet 577 vast zeer nuttige vragen te beantwoorden!!
Dat gaat toch nergens over  :-X

Het zal mij niet verbazen als een meerderheid van deze vragen ook door Defensie (of bedoel je de minister met MINDEF, of haar personeel, gesteld zou kunnen worden. Of is alles voor Defensie zo klaar als een klontje en weten zij inmiddels waar men precies aan toe is ?.

Lex

Uit pure nieuwsgierigheid ben ik benieuwd naar deze 577 vragen. Het zou mij niets verwonderen, zal 98% hiervan niet reeds eerder zijn gesteld.

HM

Gelukkig kan Mindef zich volledig richten op voorbereiding, en hoeven ze niet 577 vast zeer nuttige vragen te beantwoorden!!
Dat gaat toch nergens over  :-X
Alleen berusting kan ons verslaan

boekje_pienter

Spijker op z'n kop. Als je de missie in Uruzgan moet laten afhangen van een stel vml. Oostblok-landen, een paar miljoen euro meer of minder of de kleur van ongebruikt toiletpapier op de forward operating base Volendam, hadden we beter gisteren kunnen terugtrekken.  ;)

KapiteinRob

Ik word zo ontzettend moe van dat gepiep. Je bent voor of tegen de missie; het af laten hangen van enkele tientallen Tjechen is weer die typisch Nederlandse kruideniersmentaliteit.

Lex

VVD: Uruzganpuzzel nog niet compleet

DEN HAAG -  Voor de VVD-fractie in de Tweede Kamer is het nog niet duidelijk of zij zal instemmen met de verlenging van de missie in Uruzgan na augustus 2008. ,,De puzzel is nog niet compleet'', zei VVD'er Hans van Baalen dinsdagavond. ,,Mijn fractie is nog niet gerustgesteld.''

De VVD-fractie werd dinsdag door onder meer generaal Rob Bertholé bijgepraat over de plannen van het kabinet. Daaruit bleek volgens VVD-Kamerlid Hans van Baalen dat de vijftig tot tachtig Tsjechen die de Nederlanders zouden komen bijstaan, maar zes maanden in Uruzgan blijven. Dat valt tegen, vindt Van Baalen. Volgens Van Baalen heeft zijn fractie daar veel moeite mee.

anp | Gepubliceerd op 11 december 2007, 19:25

Lex

Stortvloed aan Kamervragen over missie Uruzgan

DEN HAAG - De Tweede Kamer heeft in totaal 577 vragen neergelegd bij de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken over het kabinetsplan om de missie in Uruzgan met twee jaar te verlengen. Dat heeft een woordvoerder van Defensie dinsdag gezegd.
Met elf fracties in de Kamer, inclusief het lid Verdonk, betekent dit een gemiddelde van 52 vragen per partij. De ministers moeten de schriftelijke vragen ruim voor het Kamerdebat over Uruzgan hebben beantwoord. Dat debat vindt maandag plaats.
Daarna moeten de fracties zich buigen over de uitkomsten, waarna de Kamer nog voor het kerstreces stemt over de kwestie.

(c) ANP Uitgegeven: 11 december 2007 17:26


KapiteinRob

Citaat van: ANP op 10/12/2007 | 20:10 uur
Die verzekering hebben Tweede Kamerleden maandag van NAVO-baas Jaap de Hoop Scheffer gekregen.

En je weet het: als politici iets beloven, kun je er van op aan!!  :P