„Nederlanders vochten in 2002 buiten Kabul”

Gestart door Ton de Zwart, 17/10/2007 | 11:19 uur

Lex

Van Middelkoop niet overtuigd van bewijzen Argos

DEN HAAG - Na bestudering van bewijsstukken van het radioprogramma Argos blijft minister Eimert van Middelkoop erbij dat Nederlandse speciale eenheden niet hebben deelgenomen aan de Operation Enduring Freedom (OEF). Dat heeft de minister vrijdag geschreven aan de Tweede Kamer.

Op basis van foto's, een getuigenverklaring en een verslag van een Amerikaanse legereenheid berichtte Argos half oktober dat Nederlandse militairen hun mandaat te buiten waren gegaan, zowel in het zuiden van Afghanistan als rond Kabul. 
Deelname aan OEF viel buiten afspraken die waren gemaakt met de Tweede Kamer.

(c) ANP Uitgegeven: 9 november 2007 12:21

Zie ook:
http://www.mindef.nl/actueel/parlement/kamervragen/2007/11/20071109_enduringfreedom.aspx
http://www.mindef.nl/actueel/parlement/kamerbrieven/2007/11/20071109_kamerbrief_reactie_argos_uitzendingen.aspx

Ton de Zwart

Opvallend hoe de VVD nu meehuilt met de linkse partijen, omdat ze in de oppositie zitten. Was de minister van Defensie destijds niet een VVd-er?   >:(

Lex

Van Middelkoop wil bewijsstukken van Argos zien

DEN HAAG (ANP) - Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) wil zich graag verantwoorden, maar hij wil wel de stukken zien die zouden bewijzen dat Nederlandse special forces begin 2002 buiten hun mandaatgebied in Afghanistan opereerden. Dat zei hij in een reactie op de uitzending van radioprogramma Argos van woensdag.
Volgens Argos zouden de militairen van het Korps Commandotroepen in 2002 in het zuiden van Afghanistan hebben samengewerkt met andere internationale troepen aan Operation Enduring Freedom (OEF). Toenmalig minister van Defensie Frank de Grave zou hier bovendien niet over zijn geïnformeerd.
De Tweede Kamer wil opheldering van Van Middelkoop. Volgens de PvdA, de VVD, GroenLinks, de SP en D66 is de Kamer er ook niet over geïnformeerd. De regering heeft altijd ontkend en Defensie ontkent nog steeds dat Nederlandse commando's of andere militairen in die periode onder OEF in het zuiden zijn ingezet.

anp | uitgegeven 17 oktober 2007 15:27

oud_zijde

Uit gegevens van Argos bleek toch ook dat Nederlandse tijdens de invasie van Irak in het Noorden van dat land mee hadden gevochten met de Koerden ...

ze moeten hun gegevens eens nakijken voor ze gaan uitzenden want vorige keer bleef het eigenlijk ook bij mensen die van mensen hadden gehoord dat ze een Nederlander gezien hadden dat moest wel kloppen want er was een hoge Nederlandse militair bij de een of andere wekelijkse brieving over Irak te zien op de teevee!!!!

die groep geleide wapens van hem waren natuurlijk gewoon commando's, das logisch

verder zou het me in dit geval (Afghanistan 2002) niet veel verbazen, erg druk kan ik me er verder ook niet over maken
It is a corvette when you ask the Treasury for money, a frigate when it is launched, a destroyer when it enters service, a cruiser when it goes to war, but only a corvette if it gets sunk.

Lex

Kamer wil opheldering over inzet militairen

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil opheldering over de inzet van Nederlandse Special Forces in het zuiden van Afghanistan in 2002. Volgens de PvdA, de VVD, GroenLinks, de SP en D66 is de Kamer daar nooit over ingelicht.

Dat zeiden fractiewoordvoerders van deze partijen woensdag in een uitzending van het radioprogramma Argos. D66 wil een interpellatiedebat over de kwestie. 
Volgens Argos zouden de militairen van het Korps Commandotroepen niet alleen buiten hun mandaatgebied in het zuiden van Afghanistan hebben samengewerkt met andere internationale troepen aan Operation Enduring Freedom (OEF). Toenmalig minister van Defensie Frank de Grave zou hier niet over zijn geïnformeerd.

Ontkent

De regering heeft altijd ontkend en Defensie ontkent nog dat Nederlandse commando's of andere militairen in die periode onder OEF in het zuiden zijn ingezet. Wel zouden de commando's zijn ingezet in het noorden van Afghanistan.
Argos baseert zich onder meer op een verslag van de Amerikaanse Task Force 58, een interne notitie van Defensie en een relaas van de Amerikaanse journalist Sean Naylor.

Nederlanders

Naylor verklaart dat hij de Nederlanders in die periode heeft gezien op de toen Amerikaanse legerbasis Kandahar in het zuiden. Ook zag hij Nederlanders toen hij meeging met de Amerikaanse troepen bij Operatie Anaconda in maart 2002, waarbij heftige gevechten werden geleverd.
De Nederlanders waren volgens journalist Naylor bij Operatie Anaconda betrokken in de buitenste veiligheidsring om ontsnappingsroutes voor Al Qaida-strijders af te snijden.

Verslag

Volgens het verslag van de Amerikaanse Task Force 58 waren de Nederlanders in Kandahar aanwezig en was de Task Force 58 voorbereid om vuursteun te leveren aan de special forces van de Amerikanen, Duitsers, Nederlanders, Nieuw-Zeelanders en Canadezen.
Kandahar fungeerde indertijd voor de Amerikanen als belangrijke plaats waar gevangenen werden verhoord. Volgens de voorzitter van de Duitse enquêtecommissie Hermann Gröhe werd daar erger gemarteld dan in Guantanamo Bay.

Gevangenis

Vanuit Kandahar werden indertijd ook gevangenen doorgevoerd naar deze omstreden gevangenis van de Amerikanen.

(c) ANP
Uitgegeven: 17 oktober 2007 11:45

Ton de Zwart

Nederlandse commando's hebben in 2002 in Afghanistan meegevochten met de VS. Volgens het VPRO-radioprogramma Argos blijkt dat uit Amerikaanse documenten, foto's en getuigenverklaringen.

Dat meldt het Radio 1 Journaal woensdagmorgen.

De Nederlandse regering heeft altijd ontkend dat de commando's meededen aan de Amerikaanse missie Enduring Freedom. Nederland stuurde in 2001 militairen naar Afghanistan op voorwaarde dat ze in Kabul zouden blijven.

Uit de gegevens van Argos blijkt nu dat de commando's begin 2002 actief waren in Kandahar en in de bergen in Oost- Afghanistan. PvdA en SP zijn verbaasd en willen opheldering van de regering.

Bron: Reformatorisch Dagblad van 171007