Surpreme Allied Commander spreekt dank uit voor inzet in Turkije

Gestart door -Jeroen-, 24/04/2003 | 16:10 uur

-Jeroen-

24-04-2003

Generaal James L. Jones, Supreme Allied Commander Europe, heeft zijn waardering uitgesproken voor de ondersteuning die de AWACS van de NAVO en het Patriot-detachement van de Koninklijke Luchtmacht in Turkije leverden. "Ik betuig mijn oprechte dank en felicitaties aan de mannen en vrouwen die afgelopen februari in Turkije ontplooiden om onze bondgenoot te steunen tegen de potentiƫle dreiging van Irak. We kunnen allemaal trots zijn op de hoge staat van paraatheid en capaciteit van onze AWACS en Patriot bemanningen."

Jones vervolgt: "Onze strijdkrachten waren klaar, relevant en kwamen in actie toen ze nodig waren. Het vermogen om twee zeer verschillende NAVO eenheden van verschillende thuisbases snel te ontplooien, illustreert de flexibiliteit van de strijdmachten die de NAVO nu en in de toekomst nodig heeft."

De vier in Turkije gestationeerde AWACS zijn 18 april teruggekeerd naar Geilenkirchen. De Patriots worden op 1 mei terug verwacht. Het precieze tijdstip hangt af van de beschikbaarheid van vervoer voor mensen en materieel.



De Nederlandse Patriot-luchtverdedigingsraketten hebben de Turkse vliegbases Diyarbakir en Batman bewaakt. Het Patriot-detachement vertrok 26 februari naar Turkije voor NAVO-operatie "Display Deterrence", die Turkije bescherming moest bieden tegen eventuele Iraakse aanvallen met ballistische raketten. Het detachement onder leiding van luitenant-kolonel Erik Abma bestaat uit ongeveer 360 militairen.

bron (www.mindef.nl)
The civil war had ended, But  one man's battle with himself was just beginning