’Verzet in de fout met liquidaties’

Gestart door Cobra4, 31/03/2009 | 09:12 uur

Cobra4

'Verzet in de fout met liquidaties'
Door WESSEL PENNING


Op 24 maart 1945 schoot het Rotterdamse verzet NSB'er Jacobus Christiaan Tetenburg, majoor van de Ordepolitie, met twee pistoolschoten van zijn motor. Hij was op slag dood. FOTO NIOD

ROTTERDAM - Zeker tientallen mensen zijn in de laatste oorlogsjaren ten onrechte geliquideerd door het Nederlands verzet. Daarbij heeft wraakzucht en lichtzinnigheid een rol gespeeld, stelt historicus Albert Oosthoek.

Hij publiceert deze week samen met de journalist Jack Kooistra het boek Recht op Wraak, liquidaties in Nederland 1940-1945. In totaal liquideerden verzetsgroepen meer dan vijfhonderd Duitsers, NSB'ers, collaborateurs en lastige onderduikers.

Volgens Oosthoek kunnen vooral kritische vragen worden gesteld over liquidaties in de laatste oorlogsmaanden, toen de overwinning op de Duitsers al zeker leek, en ná 5 mei 1945. De historicus zet bovendien vraagtekens bij het grote aantal zelfmoorden door Duitsers en Duitsgezinde Nederlanders. Hij sluit niet uit dat het soms moord betrof.

Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) erkent dat het verzet ook vuile handen heeft gemaakt. ,,Er zijn ernstige vergissingen begaan en er hebben liquidaties plaatsgevonden die absoluut onzinnig waren,'' zegt een woordvoerder. ,,Vooral in Rotterdam en Den Haag kwamen wildwesttaferelen voor.''

Verzetsmensen hadden na de oorlog de erecode niet over gemaakte vuile handen te praten. Volgens Oosthoek is zodoende nooit verantwoording afgelegd.

bron: www.ad.nl
Peloton 3 602 Sqn