De verkiezingen in Afghanistan

Gestart door Lex, 30/07/2009 | 15:35 uur

Ros

Citaat van: pewe64 op 23/10/2009 | 16:37 uur
Laten we ons niets wijs maken, hoe ging het hier 500 jaar geleden?

Meaning ?. Wij zitten er nu

pewe64

Laten we ons niets wijs maken, hoe ging het hier 500 jaar geleden?

Ros

Citaat van: Lex op 23/10/2009 | 14:43 uur
'Fraude Afghanistan onvermijdelijk'
Daardoor is een tweede ronde nodig. Die vindt op zaterdag 7 november plaats.

Hoe zo fraude............hoe lang is het nu bekend dat er een tweede ronde moet komen ?. Nog niet zo heel lang, en nu al op 7 november. Eventjes regelen voor een land ter grootte van Afghanistan.............

Citaat
,Ik verwacht niet dat het lukt om alle fraude in twee weken tijd te elimineren

En toch willens en wetens verkiezingen laten doorgaan............. :sick: De stembiljetten liggen waarschijnlijk al klaar, ingevuld en wel.

Waarom niet gewoon zeggen. Wij willen Karzai als zetbaas en stroman aan het roer en daarmee basta. Wie het er niet mee eens is kan zich melden voor een gepaste straf. En dan nog hard lopen roepen dat wij de bevolking willen behoeden voor de juk van de Taliban. Wij promoten niet veel beter..........Ik zie het verschil niet tussen een club die door fraude aan de macht is gekomen (gaat komen) en een groep die de macht met geweld grijpt.

Lex

'Fraude Afghanistan onvermijdelijk'

BRATISLAVA - 
Het is niet mogelijk om de tweede ronde van de Afghaanse presidentsverkiezingen zonder fraude te laten verlopen. Dat heeft VN-gezant Kai Eide vrijdag gezegd tijdens een vergadering van de NAVO in Bratislava.

,,Ik verwacht niet dat het lukt om alle fraude in twee weken tijd te elimineren. Dat ligt buiten het mogelijke voor zo'n korte periode'', aldus Eide, die eerder zwaar onder vuur lag omdat hij de fraude tijdens de eerste stemronde niet hard veroordeelde.

Eide verwacht wel dat er sprake zal zijn van minder fraude. Tijdens de eerste ronde werden in 210 stemlokalen valse stemmen uitgebracht. Toen die van de uitslag werden afgetrokken, bleek de zittend president Hamid Karzai geen 50 procent steun meer te hebben. Daardoor is een tweede ronde nodig. Die vindt op zaterdag 7 november plaats.

ANP | Gepubliceerd op 23 oktober 2009, 13:38

Elzenga

Citaat van: Kapitein Rob op 20/10/2009 | 23:54 uur
Het zal wel aan mij liggen maar als de eerste ronde niet eerljk is verlopen, moet je toch de eerste ronde overdoen?
Gezien de vrijwel zekere uitslag van de huidige opzet in de 2e ronde was dat denk ik "onwenselijk" :angel:

KapiteinRob

Het zal wel aan mij liggen maar als de eerste ronde niet eerljk is verlopen, moet je toch de eerste ronde overdoen?

Lex

Zijn er redenen om aan te nemen dat deze tweede ronde wel "eerlijk" verloopt?  :hrmph:

Ros

Fraude BV kan weer aan de bak.

Onbegrijpelijk dat wij hier nog steeds aan meewerken  :(

A.J.

Als die Karzai voldoende stemmen had gekregen waren er geen herverkiezingen gekomen, hoezo de uitslag naar je hand zetten.

KapiteinRob


Elzenga

#114
Afghanen 7 november weer naar stembus
Uitgegeven:    20 oktober 2009 14:15
Laatst gewijzigd:    20 oktober 2009 14:47
KABUL - In Afghanistan wordt op 7 november de tweede ronde van de presidentsverkiezingen gehouden. Dat heeft een woordvoerder van de kiescommissie IEC dinsdag gezegd.
© AFP

Het besluit van de IEC komt een dag na de melding van de Electorale Klachtencommissie (ECC).
Er zijn bewijzen van fraude gevonden bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, die op 20 augustus plaatshad.
Alle stemmen die zijn uitgebracht bij 210 stemlokalen, werden ongeldig verklaard. De huidige president Hamid Karzai is daardoor onder de 50 procent gekomen.Daardoor is een tweede ronde van Karzai tegen zijn naaste rivaal, ex-minister Abdullah Abdullah, nodig.

Streng toezicht
De internationale gemeenschap moet streng toezien op de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Afghanistan.
Dat stelde minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) dinsdag in reactie op het nieuws .
Verhagen hekelde de vele gevallen van fraude bij de eerste ronde van de verkiezingen die door de Afghaanse onafhankelijke klachtencommissie boven tafel zijn gehaald. In totaal zijn stemmen van 210 stemlokalen ongeldig verklaard.
''Die commissie zal ook in de tweede ronde nodig zijn'', stelde hij.

Hij wil volgende week in Brussel zijn Europese collega's en de internationale gemeenschap oproepen om de Verenigde Naties te steunen bij zijn werk om de Afghanen te helpen bij het organiseren van de nieuwe verkiezingsronde.

Stap voorwaarts
Het houden van een tweede ronde in de presidentsverkiezingen in Afghanistan, is volgens president Hamid Karzai ''een stap voorwaarts'' voor de democratie in het land.
Dat zei hij dinsdag nadat bekend was gemaakt dat Karzai het op 7 november in een tweede ronde op zal nemen tegen zijn opponent Abdullah Abdullah.
Kabul noemde het besluit van de kiescommissie ''legitiem, legaal en grondwettelijk''. De kiescommissie besloot het advies van de door de VN gesteunde klachtencommissie over te nemen.
Die stelde dat de stemmen van 210 kieslokalen door fraude ongeldig zijn. Ook moesten alle kandidaten een percentage van hun stemmen inleveren.

Abdullah
Daardoor kwam Karzai onder de benodigde 50 procent uit om zonder tweede ronde opnieuw tot president benoemd te kunnen worden. Hij moet het nu wederom opnemen tegen zijn opponent, ex-minister Abdullah Abdullah.

© ANP

Ros

AMSTERDAM - Het Afghaanse staatshoofd Hamid Karzai heeft in de eerste ronde van de verkiezingen niet genoeg geldige stemmen gekregen om te worden herkozen.
Een tweede ronde is daarom noodzakelijk, zo blijkt volgens de BBC uit een rapport van de klachtencommissie ECC die onderzoek deed naar fraude.

Functionarissen zeiden maandag tegen de BBC dat Karzai niet de vereiste drempel van 50 procent van de stemmen heeft gehaald om zijn herverkiezing veilig te stellen.

De klachtencommissie ECC, die verbonden is aan de Verenigde Naties, onderzocht in de afgelopen weken een groot aantal stemmen wegens verdenkingen van fraude.

Maandag kwam de ECC met de definitieve uitslag van de stembusgang van augustus.

www.nu.nl


Tanker

We steunen een corrupt zooitje daar dus......

Elzenga

#111
Citaat van: Enforcer op 18/10/2009 | 14:25 uur
Vanzelfsprekend. Echter, dat kan men nu beter trachten te beperken. De huidige ronde is verre van legitiem. Ook Karzai heeft baat bij een verkiezing met veel minder frauduleuze basis.
Ik vraag me dus af of die fraude en omkoping wel uit te sluiten is...omdat het zo'n structureel onderdeel uitmaakt van de Afghaanse way of life nu en volgens mij ook vaak buiten de controle van o.a. Karzai gebeurd door lagere echolons...die...met weinig democratisch besef....nu eenmaal hun broodheer of leider zo willen dienen en aan de winst willen helpen.
Citaat van: Enforcer op 18/10/2009 | 14:25 uur
Dat is toch ook ontwikkelingssamenwerking? Waarom zouden we stoppen om daar geld over de balk te smijten met de illusie dat het helpt?! :devil:
tja...je weet ook hoe de meeste burgers inmiddels over ontwikkelingssamenwerking denken ;)

Enforcer

Citaat van: Elzenga op 18/10/2009 | 14:02 uur
maar wie zegt dat er in de 2e ronde niet weer gefraudeerd wordt dan?

Vanzelfsprekend. Echter, dat kan men nu beter trachten te beperken. De huidige ronde is verre van legitiem. Ook Karzai heeft baat bij een verkiezing met veel minder frauduleuze basis.

Citaat van: Elzenga op 18/10/2009 | 14:02 uur
En als Karzai dan wint, wat aannemelijk lijkt, dan zullen er weer beschuldigingen komen van fraude en zullen die ook weer plaats vinden vrees ik. Het zit nu eenmaal structureel in de Afghaanse maatschappij gebakken dat men steun koopt en mensen vervolgens door stamleiders wordt verteld op wie te stemmen.

Inderdaad.


Citaat van: Elzenga op 18/10/2009 | 14:02 uur
Ook de kosten van nieuwe verkiezingen zijn niet mals...leg dat maar eens uit hier in het Westen waar de crisis heerst...
Dat is toch ook ontwikkelingssamenwerking? Waarom zouden we stoppen om daar geld over de balk te smijten met de illusie dat het helpt?! :devil: