Onthulling dossier door Wikileaks

Gestart door VandeWiel, 26/07/2010 | 08:08 uur

Elzenga

#7
Citaat van: dudge op 26/07/2010 | 14:52 uur
Een organisatie als Wikileaks kan nou eenmaal niet goed beoordelen hoe gevaarlijk die documenten zijn. Temeer omdat het perspectief van waaruit de site kijkt wel eens heel anders kan zijn dan die van de opstellers.
Feit is dat veel overheidsinstellingen dat blijkbaar ook niet kunnen en tegenwoordig haast overal het stempeltje geheim op drukken of over gaan tot informatiemanipulatie om zaken te verdraaien of te verzwijgen. Dat is wat mij betreft het kernprobleem hier en ondermijnt in de kern de democratische rechtstaat die deze overheden nota bene zeggen te beschermen en uit te dragen. Ook in Afghanistan.

Omdat er geregeld van deze praktijken uitlekken groeit het wantrouwen van burgers en organisaties hieromtrent. Zeker als het gaat om zaken als oorlog en vrede, leven en dood en beslissingen van onze politici niet altijd zuiver blijken te zijn en tevens levens van de eigen burgers in gevaar brengen. En dus zie je initiatieven zoals via Wikileaks om deze bedreiging voor ons eigen systeem en burgers op verschillende manieren aan de kaak te stellen. Dat vind ik een goede en zeer wenselijke zaak. Hoezeer dit soms de grens opzoekt of die feitelijk overschrijdt. Als overheden van democratische rechtstaten zich aan hun eigen (spel)regels houden zou dit niet nodig zijn.

Daarbij...dat een oorlog hard en smerig is en daar ook burgers bij omkomen weet iedereen. En dus zal echt niet elke soldaat die per ongeluk een burger dood worden vervolgd. Waar het om gaat is zorgvuldigheid en het navolgen van bepaalde spelregels in deze. Men daarvan doordrongen is en blijft (training e.d.) en oprecht daar naar streeft als ook elkaar daar op aanspreekt. Dat erodeert per definitie als een sfeer van geheimhouding en doofpot wordt gecreëerd. Dan neemt het aantal excessen en gebrek aan respect voor de ander vaak snel toe. Iets wat onder oorlogsomstandigheden, zeker als men te maken heeft met COIN en veel IEDs toch al dreigt.

Een schone oorlog bestaat daarbij niet...die illusie creëren zoals veel politici hier in het Westen doen vind ik an sich al misdadig...maar een oorlog wordt nog een stuk smeriger als men weet dat eigen misdaden worden gebagatelliseerd en geheim gehouden....en de negatieve effecten des te harder als dit alsnog wordt ontdekt.

SMI de Boer

Reken maar dat er binnenkort weer heel wat pax voor de rechter hun onschuld mogen komen bewijzen.
PAINF. Ahoewa

De enige manier om een strijd te eindigen is door hem te winnen.
Vrijheid is niet vanzelfsprekend

Elzenga

#5
Citaat van: dudge op 26/07/2010 | 14:04 uur
Ben benieuwd wat voor lek het is, al zullen we dat waarschijnlijk nooit te horen krijgen. Ook wordt er (begrijpelijk) relatief rustig over gedaan, de vraag is toch wat er in die documenten staat. Als ze van het kaliber zijn dat beweerd wordt, kan ik me niet voorstellen dat er totaal geen dreiging uitgaat van deze openbaring. Immers, ze waren niet voor niets geclassifiseerd (al denken sommige daar zelfs anders over).
Wikileaks heeft aangeven de stukken te screenen..zaken die overduidelijk schade kunnen toebrengen worden niet gepubliceerd.

Wat ik tot nu toe heb gelezen is niet echt nieuw...het bevestigt veelal wat toen al gedacht werd of vermoed. En hoe via informatiemanipulatie zaken worden verzwegen of worden vervaagd...zoals het niet melden van dat het om burgerslachtoffers ging bij de Nederlandse aanval.

Wel interessant vind ik dat de dreiging van MANPADS groter is dan werd voorgehouden en het bij luchtaanvallen toch wel erg vaak fout gaat..het effect van de bommen en raketten vaak te groot is..

Lex

Geen zorgen Defensie over lekken stukken VS

DEN HAAG - 
Het ministerie van Defensie maakt zich wat betreft de Nederlandse aspecten geen zorgen over het uitlekken op internet van ruim 90.000 geheime documenten over de acties van de Amerikanen in Afghanistan. Een woordvoerder van het departement zei maandag dat men de geopenbaarde informatie in de gaten houdt, maar dat alle incidenten met Nederlanders de afgelopen jaren zijn gemeld.

Over de acties van coalitiegenoten van de ISAF of over het uitlekken van geheime documenten op zich wil de woordvoerder niets kwijt. ,,We vinden er niks van, we hebben er geen mening over en gaan niet over elkaar praten'', zei hij.

De website Wikileaks heeft zondag tienduizenden geheime documenten van het Amerikaanse leger online gezet, die gaan over de periode tussen 2004 en 2009. Nederland zit sinds het voorjaar van 2006 in Uruzgan.

ANP | Gepubliceerd op 26 juli 2010, 13:28


Lex

'Nederlanders schoten 11 Afghaanse dorpelingen neer'

AMSTERDAM - Bij een veldslag om een dorp in Afghanistan hebben Nederlandse militairen in 2007 elf burgers neergeschoten, van wie er vier overleden. Dat blijkt uit gelekte logboekgegevens van het Amerikaanse leger.

Die werden dit weekeinde gepubliceerd door de klokkenluiderssite Wikileaks.

Het dorp Chenartu lag in maart 2007 onder vuur van de Taliban en het Nederlandse leger probeerde te helpen bij de verdediging. Tijdens de slag schieten de Nederlanders vier burgers gedood en raken er zeven gewond, melden de Amerikanen op 28 maart 2007.

Onderzoek

"De Nederlanders zijn een officieel onderzoek gestart en zijn bezig met een pro-actieve public relations campagne om politiek tumult hier en in Nederland te voorkomen", schrijven de Amerikanen. "Ofschoon het besluit om te vuren gerechtvaardigd was, bestaat het gevaar dat omdat deze actie mis ging ze in de toekomst zullen twijfelen met negatieve gevolgen voor de veiligheid in de provincie."

Dat er tijdens de Nederlandse missie onschuldige burgers in Afghanistan omkwamen, is al langer bekend. Met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur wist RTL Nieuws al te achterhalen dat er in totaal 110 mensen omkwamen, waarvoor het leger in totaal 350.000 mensen om het leger kwamen. Preciezere informatie over incidenten was nog niet bekend.

Niet helder

Defensievoorlichter Marten Hilbrandie bevestigt het incident en wijst erop dat dit ook door het leger in een verslag is gemeld. Dat dit niet meteen helder is dat dit burgers betrof erkent hij, maar hij stelt: "Als we melden dat het een Apache helikopter betreft dan mag je er vanuit gaan dat dit een Nederlandse gevechtshelikopter is."

Motorrijder

De logboeken melden verder een incident met een motorrijder die een konvooi van Task Force Uruzgan tegemoet kwam. Toen die een stopteken negeerde werd hij in het been geschoten. De man is naar een lokaal ziekenhuis gebracht.

Nederland behouden

De Amerikanen voerden op 14 mei 2007 overleg met diverse hoogwaardigheidsbekleders uit de VS en het Verenigd Koninkrijk, onder wie de voormalig Amerikaanse ambassadeur Ronald Neuman. Onderwerp van gesprek waren het drugsbeleid, hoe moet worden omgegaan met de Afghaanse president Karzai, en eenheid in het land te krijgen zonder onderhandelingen met de Taliban te voeren.

De Britten vragen tijdens dat overleg om hulp van de Amerikanen "om te verzekeren dat Canada en Nederland hun militaire aanwezigheid in Afghanistan verlengen." Ook wordt besproken dat het belangrijk is om "het aantal burgerdoden maximaal te reduceren", zodat er internationaal een grotere kans is dat er een ferm standpunt tegen Iran wordt ingenomen.

Wikileaks

Mogelijk is meer te informatie over het Nederlandse leger te vinden tussen de bijna 92.000 gelekte Afghanistan-verslagen. Op dit moment is alleen een uittreksel van ruim tweehonderd documenten beschikbaar via de website van de Britse krant The Guardian. De stukken zijn gelekt aan de klokkenluiderssite Wikileaks, die heeft toegezegd uiteindelijk alle gegevens publiek beschikbaar te maken.

Of dat daadwerkelijk zal gebeuren is onduidelijk. De Amerikaanse overheid zou de website proberen te stoppen, en sommige deskundigen vrezen zelfs voor het leven van Wikileaks-oprichter Julian Assange. Zelf zei hij vorige maand tegen NU.nl zich daar geen zorgen over te maken.

De liberalen in het Europees Parlement onderzoeken hoe klokkkenluiders betere bescherming kan worden geboden. D66-politica Marietje Schaake neemt daarin het voortouw.

© NU.nl/Brenno de Winter 
Uitgegeven: 26 juli 2010 10:39

VandeWiel

AMSTERDAM – Klokkenluiderssite Wikileaks heeft verslagen van geheime logboekmeldingen van het Amerikaanse leger uit de oorlog in Afghanistan in handen gekregen.

Uit de niet gemelde incidenten zou blijken dat honderden onschuldige burgers om het leven kwamen, de Taliban sterker is dat gemeld en er geheime operaties bezig zijn om vijandelijke leiders vooral te vermoorden.

Het lekken van de verslagen vormt het grootste bekende lek uit de militaire geschiedenis. De documenten zijn online te vinden op de website van de Britse krant The Guardian. Inmiddels heeft een woordvoerder in het Witte Huis de authenticiteit bevestigd.


Onschuldige burgers

Uit de 90.000 logboekverslagen wordt duidelijk dat er tenminste 144 incidenten zijn geweest, waarbij in ieder geval wordt erkend dat 195 burgers door coalitietroepen zijn doodgeschoten. De vergissingen betreffen ook incidenten, waarbij kinderen in schoolbussen zijn beschoten.
Ook schetsen de verslagen een beeld dat zeker 2000 burgers door bermbommen van de Taliban om het leven zijn gekomen en wordt duidelijk dat met enige regelmaat ook coalitietroepen per ongeluk elkaar beschieten.


Taliban

De verslagen maken ook duidelijk dat de Taliban de beschikking heeft gekregen over luchtdoelraketten. Daarmee wordt duidelijk dat de slagkracht van het verdreven regime groter is dan tot nu toe is gecommuniceerd.

De Amerikanen blijken niet stil te zitten. Een geheime eenheid jaagt op vermeende kopstukken van de Taliban onder een "capture or kill"-beleid (neem gevangen of doodt). Dat is omstreden, omdat mensen worden gedood zonder een proces.


Witte Huis

Het Witte Huis benadrukt dat de gelekte documenten de periode 2004 tot 2009 bestrijken en voor het grootste gedeelte betrekking hebben op het tijdperk Bush. Toen zou er een fors tekort aan troepen zijn geweest wat leidt tot het negatieve beeld dat nu blijkt uit de documenten.
Verder is de Amerikaanse regering kritisch over het lek en wijst erop dat het publiceren mogelijk militairen of bondgenoten in gevaar zou kunnen brengen. Ook verwijt het Witte Huis Wikileaks geen contact op te hebben genomen voor publicatie.


Wikileaks

Wikileaks is verwikkeld in een steekspel met de Amerikaanse regering. In april maakte de site een video openbaar met beeld van de dood van twee Reuters-journalisten.

Deze video veroorzaakte veel ophef en uiteindelijk werd de vermoedelijke bron in Koeweit opgepakt. De nieuwe documenten zijn door Wikileaks het eerst getoond aan de New York Times, the Guardian en het Duitse Der Spiegel.

http://www.nu.nl/internet/2299940/groot-lek-legt-niet-gemelde-incidenten-afghanistan-bloot.html