Mladic gearresteerd in Servië

Gestart door Lex, 26/05/2011 | 12:30 uur

DvdW

The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

Elzenga

Gezien de veiligheidsmaatregelen en uitrusting was men blijkbaar voorbereid op de nodige "acties" van sympathisanten van Mladic of diensten van landen die hem liever voorgoed het zwijgen opleggen...

Nikehercules

Mladic geland op Rotterdam Airport

Ratko Mladic is aangekomen op Rotterdam Airport. Vanuit daar zal hij naar het Joegoslaviëtribunaal in Scheveningen worden gebracht. De aankomst wordt wereldwijd gevolgd. Zowel in Rotterdam als in Scheveningen heeft een grote schare journalisten en belangstellenden zich verzameld.

Op Rotterdam Airport zijn rond zes uur vanavond twee politiehelikopters geland en er is speciale politie aanwezig van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding om Mladic op te wachten.

Belofte

De Servische minister van Justitie Snezana Malovic maakte vanmiddag bekend dat Mladic zou worden overgedragen aan het Joegoslaviëtribunaal. "De overdracht van Mladic aan het tribunaal in Den Haag is begonnen", zei ze in Belgrado na het tekenen van het bevel tot overdracht.

"Door het overdagen van Mladic aan Den Haag heeft Servië voldaan aan zijn internationale en morele plichten", zei de minister. "We hebben bewezen dat we onze beloftes nakomen."

Genocide
Eerder vandaag verwierp de rechter het hoger beroep dat de Bosnisch-Servische oud-generaal tegen zijn overdracht aan het Joegoslaviëtribunaal had aangespannen.

Mladic is onder meer aangeklaagd voor genocide wegens de maandenlange belegering van Sarajevo en de massamoord op moslims in Srebrenica.

Bron: NOS

Lex

Konvooi vertrokken bij gevangenis Mladic

BELGRADO - Een konvooi auto's dat was vertrokken uit de gevangenis waarin Ratko Mladic werd opgesloten, is dinsdagmiddag aangekomen op het vliegveld van Belgrado. De wagens waren met loeiende sirenes onderweg.

De weg naar de luchthaven is geheel afgesloten. Servische media speculeren erop dat de verdachte van oorlogsmisdaden Mladic in een van de wagens werd vervoerd.

Mladic landt dinsdagavond op Rotterdam The Hague Airport. Dat hebben verscheidene goed ingevoerde bronnen dinsdag tegenover het ANP bevestigd.

100 procent zekerheid is hierover niet te geven omdat de bestemming om allerlei redenen altijd nog kan worden gewijzigd, zo melden de bronnen. ''Dat kan ook in de lucht nog gebeuren.'' Vanaf het vliegveld gaat hij naar de strafgevangenis in Scheveningen.

Drukte

Getuigen ter plaatse hadden eerder op de dag gemeld dat er plots grote drukte was ontstaan rond de gevangenis in Belgrado. Vele zwaarbewapende militairen hadden zich opgesteld rond het gebouw. Een grote Hummer reed naar binnen.

Circa tienduizend aanhangers van Mladic hebben dinsdag in Banja Luka, de hoofdstad van Republika Srpska, nog gedemonstreerd tegen de arrestatie en de uitlevering van de oud-generaal. Dat meldden media in Bosnië-Herzegovina en Servië.

De betoging was georganiseerd door een belangenvereniging van Bosnisch-Servische oorlogsveteranen. ''Mladic is een Servische held, geen oorlogsmisdadiger'', zo stelden de deelnemers aan de demonstratie.

Zij riepen de autoriteiten in Banja Luka op om Mladic te helpen bij diens verdediging tijdens het aanstaande proces bij het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Diverse prominente politici uit Republika Srpska deden mee aan de betoging. De afgelopen dagen hadden al diverse kleinere demonstraties voor Mladic plaats in steden in het door Bosnische Serviërs gedomineerde deel van Bosnië.

© ANP 
Uitgegeven: 31 mei 2011 16:58
Laatst gewijzigd: 31 mei 2011 17:25

boekje_pienter

Citaat van: Elzenga op 30/05/2011 | 14:52 uur
Het internationaal recht begint volgens advocaat Geert-Jan Knoops te lijken op een Romeinse Arena, waar de keizer beslist over leven en dood.

Is dat diezelfde keizer waarover ik zojuist op Radio 1 hoorde dat hij een groot voorstander was van 'brood en spelen' - omdat het volk nu eenmaal graag dom wordt gehouden?

onderofficier

Citaat van: SMI de Boer op 31/05/2011 | 10:15 uur
Over Mladic zal je nooit meer kunnen speculeren, over bin laden... wie weet leeft-ie eikel nog gewoon

Boeren logica   8)
Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

SMI de Boer

Over Mladic zal je nooit meer kunnen speculeren, over bin laden... wie weet leeft-ie eikel nog gewoon
PAINF. Ahoewa

De enige manier om een strijd te eindigen is door hem te winnen.
Vrijheid is niet vanzelfsprekend

Elzenga

30 mei 2011, 11:29
Waarom Osama een zeemansgraf en Mladic een proces?
door Steven de Jong
Buitenland

Het internationaal recht begint volgens advocaat Geert-Jan Knoops te lijken op een Romeinse Arena, waar de keizer beslist over leven en dood.

Osama bin Laden werd begin mei uitgeschakeld door Amerikaanse Navy Seals, onder het mom van internationale gerechtigheid. De Servische oud-generaal Ratko Mladic werd vorige week gearresteerd op last van het Joegoslaviëtribunaal.

Politiek en economie gaan voor gerechtigheid
Deze selectiviteit baart Knoops zorgen. Volgens het internationaal strafrecht, waarin hij hoogleraar is, moeten mensen op gelijke wijze behandeld worden. Maar of iemand berecht of geliquideerd wordt, blijkt in de praktijk eerder een politieke keuze.

De Verenigde Staten hadden geen baat bij een langdurig strafproces tegen Osama bin Laden, aldus Knoops vanmorgen op de opiniepagina van nrc.next. "Maar heel veel landen hebben wel baat bij een volwaardig proces tegen Mladic. Denk hierbij aan alle landen die het Joegoslaviëtribunaal sponsoren. Met processen tegen Mladic en Karadzic heeft dit tribunaal zijn bestaansrecht, dat bijna ten einde was, voor de komende tijd gewaarborgd. Dit geldt zeker ook voor de Verenigde Staten."

Bovendien werd Mladic gearresteerd op het moment dat toetreding tot de Europese Unie het noodlijdende Servië uit de financiële problemen kan helpen. Uitlevering was een voorwaarde, benadrukt de internationaal strafrechtadvocaat.

Schuldig tot het tegendeel bewezen is
Of Mladic echt een eerlijk proces krijgt, betwist Knoops. Premier Rutte zei bijvoorbeeld dat de arrestatie laat zien dat je "niet wegkomt met vreselijke misdaden". En Rutte is niet de enige westerse leider die de Servische verdachte schuldig acht tot het tegendeel is bewezen. Knoops: "Dezelfde politici die in internationale verdragen met elkaar hebben afgesproken dat een strafproces niet van buitenaf mag worden beïnvloed, staan dus al in de rij om hun afschuw te uiten over de daden die Mladic zou hebben gepleegd."
http://www.nrc.nl/nieuws/2011/05/30/waarom-osama-een-zeemansgraf-en-mladic-een-proces/

Lex

'Mladic leeft niet lang genoeg voor proces'

BELGRADO - De voormalige Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic is zo ziek, dat hij de start van zijn proces vermoedelijk niet zal meemaken. Dat heeft de advocaat van Mladic, Milos Saljic, maandag gezegd.

Saljic heeft gevraagd om een uitgebreid medisch onderzoek voor de 69-jarige Mladic. Deze zou ten minste twee hersenbloedingen hebben gehad in de zestien jaar dat hij op vlucht was.

Plaatsvervangend officier voor oorlogsmisdaden Bruno Vekaric is van mening dat Mladic probeert de zaak te vertragen.

Volgens Vekaric zijn er geen belemmeringen om Mladic over te dragen aan het Joegslaviëtribunaal in Den Haag. Saljic tekent maandag echter officieel beroep aan tegen Mladic' uitlevering.

Mladic werd donderdag in het noorden van Servië gearresteerd. Hij wordt onder andere verantwoordelijk gehouden voor de in juli 1995 gepleegde massaslachting onder de moslimmannen en - jongens van Srebrenica.

Niet verwacht
Mladic wordt maandag nog niet verwacht in het VN-cellencomplex in Scheveningen. Dat zei een woordvoerster van het Joegoslavië-Tribunaal.

''We betwijfelen of we hem vandaag zullen zien. We wachten op een officiële bevestiging van de Servische autoriteiten. Maandag is de laatste dag dat beroep kan worden aangetekend tegen de overdracht (van Mladic)'', aldus de woordvoerster.

Het tribunaal verwelkomde eerder in een verklaring de overdracht van deze verdachte volgens de procedures die de Servische wet voorschrijft.

© Novum/ANP 
Uitgegeven: 30 mei 2011 10:28
Laatst gewijzigd: 30 mei 2011 13:02

Elzenga

#114
Citaat van: Kapitein Rob op 29/05/2011 | 17:02 uurZou me niets verbazen. Ik vind het namelijk moeilijk te geloven dat Mladic 16 jaar lang onopgemerkt in Servie rond kan lopen zonder dat men hem oppakt. Hij zal gerust vrienden hebben gehad bij de geheime dienst/politie/overheid. En met het klimmen der leeftijden zal dat aantal steeds minder zijn geworden en dus de beschermingsparaplu kleiner. Het zijn maar wat gedachten mijnerzijds.....  ;)
Tja het heeft ook jaren geduurd voor ze OBL te pakken hadden. Maar ik vind dit bericht niet zo gek, want het gebrek aan verzet bij de arrestatie viel me al op.

Ik vind het ergens wel mooi om te lezen dat de man (als het klopt) een hartaanval en aantal beroertes heeft gehad en dus flink heeft geleden al. En zo meteen de vernedering zal ondergaan als hij wordt voorgeleid in Den Haag. Dat is namelijk iets dat hier ook wat mij betreft belangrijk is, zeker voor mensen uit die contreien, waarin eer en je gezicht redden erg belangrijk zijn (en verminking van gezichten in dat kader dus ook). Ook voor Milosevic zal het uiterst vernederend zijn geweest toen hij, indertijd zichzelf als grote en historische leider ziende, als ordinaire crimineel vast zat en werd voorgeleid en en public als dusdanig werd getoond in de media. En later ook Karadzic.

Een snel nekschot van een collega van SMI de Boer vind ik dan eigenlijk geen straf..hoezeer ik SMI de Boer's gevoel deel dat al die kosten e.d. ergens ook niet ok voelen. Om nog maar even over de hypocrisie in deze te zwijgen, vele andere (voormalige) leiders met bloed aan hun handen lopen vrij rond..want waren "onze" vrienden.

KapiteinRob

Citaat van: SMI de Boer op 29/05/2011 | 17:05 uur
Het zou zomaar een antwoord van Cigarz kunnen zijn. Heb je overleg gehad? je komt daardoor iig wel beter uit de verf

Ik denk dat ik ook van Cigarz een hoop zaken kan leren, maar of zaken op het gebied van zinsformulering, gedachtenuiting en taaltechnische forumpostings daaronder vallen? Oops, off topic.....  :silent:

SMI de Boer

PAINF. Ahoewa

De enige manier om een strijd te eindigen is door hem te winnen.
Vrijheid is niet vanzelfsprekend

SMI de Boer

Citaat van: Kapitein Rob op 29/05/2011 | 17:02 uur
Citaat van: Telegraafsite op 29/05/2011 | 16:58 uur
'Arrestatie Mladic was in scène gezet'

Zou me niets verbazen. Ik vind het namelijk moeilijk te geloven dat Mladic 16 jaar lang onopgemerkt in Servie rond kan lopen zonder dat men hem oppakt. Hij zal gerust vrienden hebben gehad bij de geheime dienst/politie/overheid. En met het klimmen der leeftijden zal dat aantal steeds minder zijn geworden en dus de beschermingsparaplu kleiner. Het zijn maar wat gedachten mijnerzijds.....  ;)

Zo goed, SMI de Boer?  :-*

Het zou zomaar een antwoord van Cigarz kunnen zijn. Heb je overleg gehad? je komt daardoor iig wel beter uit de verf
PAINF. Ahoewa

De enige manier om een strijd te eindigen is door hem te winnen.
Vrijheid is niet vanzelfsprekend

KapiteinRob

Citaat van: Telegraafsite op 29/05/2011 | 16:58 uur
'Arrestatie Mladic was in scène gezet'

Zou me niets verbazen. Ik vind het namelijk moeilijk te geloven dat Mladic 16 jaar lang onopgemerkt in Servie rond kan lopen zonder dat men hem oppakt. Hij zal gerust vrienden hebben gehad bij de geheime dienst/politie/overheid. En met het klimmen der leeftijden zal dat aantal steeds minder zijn geworden en dus de beschermingsparaplu kleiner. Het zijn maar wat gedachten mijnerzijds.....  ;)

Zo goed, SMI de Boer?  :-*

Elzenga

zo 29 mei 2011, 07:02
'Arrestatie Mladic was in scène gezet'
LONDEN -  De arrestatie van Ratko Mladic was helemaal in scène gezet. Westerse diplomaten hadden er van tevoren afspraken over gemaakt met de Bosnisch-Servische ex-legerleider. Dit stelt althans de Britse krant The Sunday Telegraph zondag op basis van gesprekken met diplomaten en bronnen bij westerse geheime diensten.

,,De onderhandelingen over zijn overgave duurden iets langer dan een jaar; er waren vooral Franse, Britse en Duitse functionarissen bij betrokken", aldus een westerse diplomaat die niet met naam genoemd wil worden. De Servische geheime dienst lijkt contacten gehad te hebben met het netwerk dat Mladic beschermde. ,,De Serven namen de taak op zich om details met hem uit te werken en garandeerden dat er voor zijn familie gezorgd zou worden en dat hij een pensioen zou krijgen en uiteindelijk een waardige begrafenis." Mladic wilde voor zijn vrouw Bosiljka en zijn zoon Darko zorgen; dat was zijn ,,zwakke plek".

Het 'suïcidale' idee dat hij zich tegen arrestatie zou verzetten, werd Mladic uit zijn hoofd gepraat, aldus de diplomaat. Hem werd voorgehouden dat hij maar beter als ,,martelaar naar Den Haag" kon gaan dan in een hol in Servië blijven leven. Uiteindelijk werd hij zoals eerder afgesproken 'opgepikt' in Lazarevo. ,,Er was helemaal geen zoektocht", aldus de diplomaat, die volgens The Sunday Telegraph goed is ingevoerd bij geheime diensten.
http://www.telegraaf.nl/buitenland/9910876/___Arrestatie_Mladic_in_scne_gezet___.html?p=33,2